Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. ožujka 2019.
Međuzemlje Tihomira Ponoša

blog Gromoglasnost tihe diplomacije

foto: thebluediamondgallery.com
foto: thebluediamondgallery.com
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2017. u 22:20 2017-01-19T22:20:53+01:00

Stotinu godina kasnije sve se okrenulo naglavce. U medijima je objavljena diplomatska bilješka o putovanju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Američke Države. Za ovaj tekst nije bitno s kime se predsjednica sastala u SAD-u, niti to je li to razina predsjednice države, pa niti to da je bilješka sastavljena 17. siječnja, punih deset dana nakon što je predsjednica završila svoje putovanje istočnom obalom SAD-a, a u medijima objavljena veća 18. siječnja

Došlo neko takvo vrijeme da političari sami objavljuju, izravno ili preko medija, detalje svojih vlastitih diplomatskih napora koje navodno čine za dobro domovine, a sve zbog toga ne bi li se objavom podataka koji spadaju u područje diplomatske diskrecije pokušali zaštititi od diplomatskih blamaža koje su si sami priuštili.

Nekada, u vrijeme kada Kolinda Grabar-Kitarović nije bila predsjednica Hrvatske, a Aleksandar Vučić nije bio predsjednik vlade Srbije, nije bilo tako. Diplomacija je bila gotovo opsesivno tajnovita djelatnost, otkrivanje tajnih diplomatskih depeša vodilo je u velike krize, čak uvelike, primjerice, olakšalo odluku Sjedinjenim Američkim Državama i predsjedniku Woodrowu Wilsonu da uđe u Prvi svjetski rat protiv Njemačke.

Prije gotovo u dan točno stotinu godina (11. siječnja 1917. godine) njemački ministar vanjskih poslova Arthur Zimmermann poslao je telegram meksičkoj vladi. Predložio je vojni savez Njemačke i Meksika u slučaju da SAD uđu u rat protiv Njemačke. Zimmermann je ubrzo doznao da je telegram "uhvatila" britanska obavještajna služba. Javna objava sadržaja telegrama razjarila je Amerikance, posebno nakon što je Zimmermann početkom ožujka javno priznao da je dokument autentičan, i, gle čuda, već u travnju SAD su objavile rat Njemačkoj.

Da bi se narušila tajnost diplomacije bilo je potrebno učiniti nešto u osnovi protuzakonito - poput britanskog presretanja njemačkih diplomatskih linija, ili nešto radikalno poput revolucije. Na jesen, u studenome, navršit će se stotinu godina otkako su boljševici, samo koji tjedan nakon Oktobarske revolucije, objavili niz tajnih diplomatskih sporazuma u kojima je sudjelovala i carska Rusija.

Najpoznatiji objavljeni dokument je sporazum Sykes-Picot kojega su 23. studenoga objavili moskovski listovi Izvjestija i Pravda, a tri dana kasnije informaciju je prenio Manchester Guardian i izazvao šok u zapadnim zemljama. Tim sporazumom (koji je inicijalno obuhvaćao osim Velike Britanije i Francuske i carsku Rusiju) tajno su određene sfere utjecaja na Bliskom istoku i Maloj Aziji nakon Prvog svjetskog rata, a na teritoriju koji je pripadao Turskoj, tada još sultanatu.

Dokument je izazvao golem šok posebno u arapskom svijetu jer je bilo jasno da, nasuprot proklamiranoj politici prema Arapima, velike sile, odnosno Britanija i Francuska, nemaju namjeru dopustiti formiranje samostalnih arapskih država na Bliskom istoku već to područje žele staviti pod svoju kontrolu. Dakle, prije stotinjak godina se o diplomaciji, ugovorima, depešama, govorilo i njih se objavljivalo ne bi li se nekoga, a taj netko je bio protivnik, ocrnilo i kako bi mu se nanijela što veća politička šteta.

Stotinu godina kasnije sve se okrenulo naglavce. U medijima je objavljena diplomatska bilješka o putovanju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Američke Države. Za ovaj tekst nije bitno s kime se predsjednica sastala u SAD-u, niti to je li to razina predsjednice države, pa niti to da je bilješka sastavljena 17. siječnja, punih deset dana nakon što je predsjednica završila svoje putovanje istočnom obalom SAD-a, a u medijima objavljena veća 18. siječnja.

Bitno je to da se diplomatska depeša, nešto što se javno naprosto ne objavljuje, objavljena zato da bi se smanjila šteta koju si je predsjednica Republike sama napravila i u činjenju te štete bila je doista, to joj se mora priznati, ustrajna. Objava depeše je po svemu sudeći pokušaj saniranja štete jer nam se želi predočiti da se predsjednica ipak uspjela u SAD-u sastati s nekim, navodno, važnim ljudima. Tako se ne bi li spasilo predsjednicu Republike (što je takorekuć nemoguća misija) upropaštava vjerodostojnost diplomacije (što je veoma opasna misija).

Valja podsjetiti da je u nedavnom nastupu u HTV-ovoj emisiji "Iza zavjese" predsjednica Republike kazala da će moderna diplomacija 21. stoljeća biti sve više personalna i personalizirana, a mnogo više pitanja će se rješavati u domeni tihe diplomacije nego na nekim crvenim tepisima ili na protokolarnim sastancima. Pa, njena tiha diplomacija ima prilično gromoglasan odjek.

O vlastitim neuobičajenim diplomatskim metodama ovoga tjedna javno je govorio i predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić. U Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, Vučić je prisiljen raspravljati o sigurnosno-političkim temama koje si je sam servirao. Prošlotjedna provokacija vlakom prema Kosovskoj Mitrovici nije dobro prihvaćena u međunarodnoj zajednici, dapače oni koje Vučić često naziva svojim prijateljima iz EU, prilično su kritični prema tom vlaku prema jugu.

U Davosu se Vučić sastao s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost, a nakon sastanka je, ne bi li dokazao da su on i njegova politika moralno ispravni i sada se sudaraju s moralno neispravnima, odnosno licemjernima, iznio šokantan podatak o tome kakva je njegova diplomatska praksa. A njegova se diplomatska praksa, ako ćemo mu vjerovati, svodi na usmene dogovore i to, ne bi čovjek vjerovao, u dijalogu Beograda i Prištine. Objavio je da u Bruxellesu postoje samo dva sporazuma u pisanoj formi, "a sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum" i sada se, eto, ti navodni usmeni sporazumi ne poštuju.
Diplomatske tajne nekada su objavljivane da bi se oblatilo nekoga drugoga, danas da bi se pokušalo spasiti sebe samoga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown