Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 2
Sutra: 24° 27° 2
26. svibnja 2018.
Međuzemlje Tihomira Ponoša

Gologrudi smisao monarhije

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2012. u 14:27 2012-09-20T14:27:00+02:00

Valja nam se vratiti 44 godine u prošlost, kada je upravo taj Nanterre bio središte francuske studentske pobune 1968. godine. Ostavimo po strani što se sve tada zbivalo, ali tada je nastao mit (po svoj prilici netočan) da su feministkinje te 1968. godine spaljivale grudnjake ne bi li tako demonstrirale društveno oslobođenje žena. Tada je, dakle, sukladno tom mitu, grudnjake zbog svojih prava trebalo spaljivati, danas ih se, da se prava ne bi ugrozila, ne smije skidati.

U tjednu za nama saznali smo koliko su neobično neuzbudljive današnje dinastije i monarhije. Monarhijski je svijet uzdrman viješću o postojanju fotografija vojvotkinje od Cambridgea, poznatom pod građanskim imenom Kate Middleton, u toplesu, snimljene za vrijeme odmora nje i njenog supruga, princa Williama, drugoga u nasljednom redu za britansko prijestolje.
Nakon te vijesti, monarhijsko-dinastički svijet još je više pogođen objavom tih fotografija prvo u francuskom časopisu „Closer“, a zatim u talijanskom magazinu „Chi“. To je, dakle, ono čime današnje dinastije i njihove još neokrunjene glave uzbuđuju javnost – malo golotinje.

Maksimalno uzbuđenje može se izvući nečim tako banalnim kao što su gole ženske grudi. U sve se to uplelo i pitanje privatnosti, jer budući je kraljevski par snimljen tajno, za vrijeme odmora u privatnoj vili u Francuskoj.

U tome zapravo i jest stvar sa suvremenim monarhijama i njihovim dinastijama: one mogu uzbuditi nečim nevažnim (što nikako ne treba brkati s estetikom onoga što se moglo vidjeti) i nečim privatnim.

Za njihov službeni posao, a to bi navodno trebalo biti vladanje (ali srećom nije, jer monarsi srećom više ne vladaju), uglavnom nikoga nije briga. Bitno je, i jedino je uzbudljivo, ono što generira njihov privatni život.

Tako je sa spomenutim parom od početka: prvo je javnosti bilo zanimljivo nešto tako privatno kao što je ljubavna veza dvoje mladih, zaljubljenih ljudi, zatim je javnosti bilo nevjerojatno zanimljivo nešto tako privatno kao što je čin vjenčanja (koji, istina, nije prezentiran privatno nego su ga prenosile mnoge televizijske kuće, pa tako na svoju sramotu i javna nam HTV, a jedina je prava svrha toga bila povećanje prodaje suvenira), a na kraju je par, uzbudio javnost svojim privatnim godišnjim odmorom, u privatnoj vili, svojim ponašanjem u svojem privatnom vremenu.

Naravno, u svemu tome zanimljivo je i koliki je interes javnosti (što nikako ne treba brkati s javnim interesom) za ogoljenim mliječnim žlijezdama vjerojatne buduće kraljice. Inače, takve žlijezde imaju sve žene, i same po sebi nisu nikakva medijska senzacija.

Spomenuti par svojim poslovima, još manje svojim djelovanjem, ne izaziva ni izbliza takvu pomamu u javnosti. Iz vizure predanog republikanca, monarhije i dinastije su besmisleni otpad povijesti.

Netko dobiva sve, uključujući i društveni položaj, zato što se rodio. Doista potpuno besmisleno. Da stvar bude još gora, taj netko koji jest ili će tek biti na prijestolju može biti monarhijski potpuno neodgovoran, sistem će već naći načina da ga se neutralizira, ne bi li se pokazala njegova nevažnost.

Upravo to je iskusio kralj Edvard VIII:, predak princa Williama, koji je žendibeno-dinastički gledano, bio iznimno neodgovoran kad se vjenčao s Wallis Simpson.
To je platio krunom, nakon čega je otišao, zajedno sa suprugom, promovirati nudizam na Rab. Ali, upravo to je pokazalo koliko te osobe, odnosno funkcije, nisu važne. Ako neće kruna biti na njegovoj glavi, bit će na glavi nekog drugog.

Dinastije, barem u Europi, više ne uzbuđuju svojom moći, svojim odlukama, upravljanjem, svojim politikama i političkim stavovima. Najviše čime mogu uzbuditi jest golotinja, jednom zgodom to može biti stražnjica princa Harryja, drugom zgodom grudi vojvotkinje od Cambridgea, prije kojih četvrt stoljeća to su bile gole grudi Stefanije od Monaka.

To je, doista, potpuno porazno za te dinastije iliti za one koji iz vizure savjesnog republikanca ne rade ništa drugo nego parazitiraju. Istovremeno smo izvještavani o azijskoj turneji spomenutog britanskog para, glavnih junaka ove priče.

Reklo bi se da ta turneja nije služila ničem korisnom,osim globalnom promoviranju lokalnog folklora nama nekih dalekih otoka. Inače, što u ovom slučaju i nije nevažno, taj folklor obilježen je folklornim toplesom lokalnih žena, ali te gole grudi nikoga nisu šokirale, šokantno bi bilo da nisu bile gole.

Budući je kraljevski par sudski zatražio zaštitu vlastite privatnosti i uspio ju je ishoditi. Eh, sad u svemu tome ima povijesne ironije. O zaštiti privatnosti vojvotkinjinih golih grudi odlučio je sud u Nanterreu.

Valja nam se vratiti 44 godine u prošlost, kada je upravo taj Nanterre bio središte francuske studentske pobune 1968. godine. Ostavimo po strani što se sve tada zbivalo, ali tada je nastao mit (po svoj prilici netočan) da su feministkinje te 1968. godine spaljivale grudnjake ne bi li tako demonstrirale društveno oslobođenje žena.

Tada je, dakle, sukladno tom mitu, grudnjake zbog svojih prava trebalo spaljivati, danas ih se, da se prava ne bi ugrozila, ne smije skidati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka