Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
24. siječnja 2019.
Komentar Tihomira Ponoša

kolumna Frajer Beljak bez kompasa

Frajer Beljak bez kompasa
Frajer Beljak bez kompasa
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2016. u 22:39 2016-12-03T22:39:10+01:00

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u ovotjednom je intervjuu za emisiju »Pressing« N1 televizije pozvao vladajuće, a prije svih ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da bude frajer, da više ne govore nego da počnu djelovati i da zatvore trgovačke centre u kojima je pronađena salmonela. Frajer u tom intervjuu nije bio Tolušić nego Beljak sam, a na temelju onoga što je izgovorio jasno je zašto je HSS u dugotrajnoj krizi i zašto u posljednje vrijeme, svakako nakon parlamentarnih izbora i unutarstranačkih izbora, izgleda poput stranke koja ne zna gdje joj se zametnuo kompas.

Beljak je izjavio da je HSS »izvorna politička stranka, svi ostali su uzurpatori u funkciji stranih sila, od istoka do zapada, od komunista do ustaša«. Nije se uspio zaustaviti nego je nastavio i zaključio da je »HSS jedina hrvatska ideja«. Govoriti da je HSS izvorna politička stranka znači negirati stranke koje su povijesno postojale i prije osnivanja seljačke stranke braće Radića. Znači zanemariti postojanje primjerice Ilirske (kasnije Narodne) stranke ili, pak, Stranke prava koja je do nastanka Hrvatske pučke seljačke stranke doživjela solidan broj raskola i stvorila lijepi broj frakcija. No, nije u tome glavni problem Beljakova iskaza. On tvrdi da su svi osim HSS-a uzurpatori (ne navodi što su to uzurpirali, ali bit će da je riječ o Hrvatskoj i o političkom prostoru) i to u funkciji stranih sila. Dakle, sve ostale stranke u Hrvatskoj za Beljaka nisu ništa drugo nego inozemna agentura, pa je onda lako shvatiti, Beljakovom logikom, zašto ne rade u interesu Hrvatske. Naravno da u Beljakovim riječima ima i ponešto istine, a ona se pak odnosi na uzurpaciju. Tvrdnjom da je HSS izvoran, a ostali su uzurpatori, tvrdnjom da je HSS jedina hrvatska ideja, Beljak je uzurpirao političku povijest Hrvatske od sredine 19. stoljeća pa do danas i praktično ju proglasio vlasništvom stranke kojoj je predsjednik, samo što, eto, on i ta stranka imaju problema, pristup vlasništvu im je onemogućen, a onemogućili su ga oni koji su u funkciji stranih sila, od istoka do zapada. Time Beljak pokušava negirati i pluralnost (stranačku i idejnu) političke povijesti Hrvatske, a na temelju izrečenoga moglo bi se zaključiti i da pomalo žali što je ta povijest ipak uglavnom bila pluralna.

Osim po povijest njegov iskaz ima posljedica i na sadašnjost. Ako su svi ostali uzurpatori u funkciji stranih sila, ako je HSS jedina hrvatska ideja, zašto je koalirao sa SDP-om i s njime zajedno izašao na rujanske parlamentarne izbore? Zašto koalira s nekim tko je u funkciji stranih sila, tko je uzurpator i tko nije hrvatska ideja? Možda to objasni novom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću kojega je također spomenuo u intervjuu. Izjavio je da je s njim prijatelj, pa i da nema razloga da se suradnja sa SDP-om (očito jednom nehrvatskom idejom) nastavi tamo gdje je to moguće. Za Bernardića, čovjeka koji je profesionalni političar, je izjavio da mu je prijatelj, a upitan o Bandiću, također profesionalnom političaru, izjavio je da u politici nema prijateljstva.

Ono što najviše brine jest to što je Beljak demonstrirao nerazumijevanje suvremene politike nadmašivši u tome čak i Most. Mostov zahtjev da se zamrznu plaće dužnosnicima okarakterizirao je kao populistički potez, što jest, i onda se zaputio u bespuća populističke zbiljnosti. Konstatirao je da bi saborski zastupnici trebali biti volonteri (valjda posljednji koji se za to zalagao je bio pokojni akademik Ivan Supek) jer »to bi bila prava reforma, neka pokažu svoju dosljednost. Vidjet ćemo tko će se onda kandidirati«. Što se tiče Mosta i dosljednosti po tom pitanju valja podsjetiti da se ta stranka nije zalagala za volontersko obavljanje zastupničke dužnosti nego, prije godinu dana, za smanjenje plaće na 9.999 kuna. A Beljak kojega zanima tko bi se u tom slučaju kandidirao poručio je da je politika za bogate. Politika je danas profesionalizirana zahvaljujući procesima koji su započeli u 19. stoljeću. Do tada, u vrijeme kada politika nije bila profesionalizirana, njome su se mogli baviti samo plemići i bogati, a činjenica da se njome danas mogu baviti i oni koji nisu bogati (baš zato što će biti plaćeni za obnašanje dužnosti) golema je stečevina lijeve političke misli i pokreta 19. stoljeća. Paradoksalno je da Beljak želi vratiti politiku u predmoderno doba, u doba u kojem ni HSS nije postojao (niti je mogao postojati, baš zato što je predmoderno), pa nije mogao biti ni jedina hrvatska ideja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka