Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Opća praksa Tihomir Ponoša

kolumna Feudalac Milinović

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2018. u 18:53 2018-01-05T18:53:38+01:00

U konačnici, takvi feudalci poput Milinovića sebe doživljavaju ne kao dužnosnike koje je demos izabrao na izravnim izborima, nego kao vlasnike teritorija i svega što s njime ide. 

Uzavrelo je u HDZ-u, predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Milinović dao je ostavku, i nije ostavku dao samo on. Ostavku je dao valjda svatko tko ima nekakvu stranačku funkciju u HDZ-u Ličko-senjske županije, od predsjednice Zajednice žena Katarina Zrinski, predsjednika mladeži, Kluba utemeljitelja, Zajednice branitelja Gojko Šušak. Milinović tvrdi da ima podršku cijele županijske organizacije, a ako je tomu doista tako, a na temelju danih ostavki čini se da jest, bit će da ličko-senjski HDZ nije ništa drugo nego crni monolit koji misli jedno i samo jedno i jedinstveno i želi jedno i samo jedno i to želi jedinstveno.

Razlog za ostavke je imenovanje Tomislava Kovačevića za ravnatelja NP-a Plitvička jezera, a ne nekog kandidata ličko-senjskog HDZ-a, recimo Antonije Dujmović. Milinović je pobjesnio na resornog ministra Tomislava Ćorića (koji je izjavio da je Kovačević izbor stručnog povjerenstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike) za kojeg tvrdi da je kvazihadezeovac koji vodi proesdepeovsku politiku. Milinoviću je neprihvatljivo to što ravnatelj nije netko iz Ličko-senjske županije, već im, eto, i tko će biti ravnatelj (inače nacionalnog, a ne ličko-senjskog parka) određuje Zagreb.

Unutarstranačke razmirice, vrlo vjerojatno izazvane financijskom izdašnošću NP Plitvička jezera, nisu nevažne, ali slučaj otkriva i nešto drugo: demaskira koliko je javni sektor duboko politiziran i koliko ga politika želi kontrolirati, a to Milinoviću uopće nije mrsko priznati, dapače zbog neuspjeha vlastite politizacije spreman je dati i ostavku na stranačku dužnost. Kvalificiranost za posao (koji ne bi trebao biti posljedica izbornog uspjeha neke stranke) je nevažna, ključna je politička pripadnost pojedinoj grupaciji, u ovom slučaju ne samo HDZ-u nego ličko-senjskoj grupaciji HDZ-a.

Svojom politikom koja bi se mogla sažeti u krilaticu »Ličko-senjska županija ličko-senjskim HDZ-ovcima« jasno je naznačio i koliko su u njegovoj politici važni oni koji se uobičajeno naziva lokalnim šerifima, a to je u ovom slučaju on. Zapravo, nije riječ o šerifima (oni su fini ljudi koji štite i provode zakon), nego se radi o lokalnim feudalcima koji određeni teritorij doživljavaju kao svoje vlastito leno. Na tom lenu oni moraju imati potpunu autonomiju u svemu što smatraju svojim isključivim pravom, a kadroviranje na tako važnom mjestu kao što je to Nacionalni park Plitvička jezera za njih to svakako jest.

U konačnici, takvi feudalci poput Milinovića sebe doživljavaju ne kao dužnosnike koje je demos izabrao na izravnim izborima, nego kao vlasnike teritorija i svega što s njime ide. Svaki feudalac da bi bio pravi feudalac mora imati i svoju vojsku, svoje vitezove, a u slučaju Darka Milinovića to je 10.000 članova HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, koji će ako su točne Milinovićeve riječi, svi kao jedan stati iza njega i, ustreba li, i bosi ići na Velebit, ali ravnatelj NP-a Plitvička jezera mora biti njihov čovjek. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.