Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
26. ožujka 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

Faktor X u Povjerenstvu za sukob interesa

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 21:43 2018-02-07T21:43:00+01:00

Što ako se u izbor i imenovanje koje ga se ne tiče odlučio uključiti neki izvanjski faktor X, recimo predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja se višekratno izjašnjavala o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, posebno predsjednice Dalije Orešković

Gdje je, što i zašto je zapeo izbor novog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Sabor, preciznije rečeno Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove pravodobno je pokrenuo proceduru i raspisao javni poziv. Listu kandidata koji udovoljaju uvjetima za izbor utvrdio je još 20. rujna, dakle prije točno 140 dana. Obavljeni su razgovori sa svim kandidatima i kandidatkinjama, svi su oni sigurnosno provjereni, a izbora još nema, dapače nema niti skraćene liste koju sastavlja Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove po načelu dvostrukog broja kandidata (dakle dvoje za predsjedničko mjesto, osmero za člansko). Sadašnjem sazivu Povjerenstva mandat istječe 11. veljače.

Činjenica da se izbor novog saziva Povjerenstvo toliko odugovlači budi sumnju. Jasno je da je, kao prilikom svakog izbora i imenovanja koje provodi Sabor, potrebno postići politički dogovor. Za izbor predsjednika i član(ov)a Povjerenstva potrebna je većina svih zastupnika u Saboru, dakle njih najmanje 76. Načelno to ne bi trebao biti problem. Vladajuća koalicija ima dovoljno potrebnih glasova, uostalom izglasavali su i predsjednika Sabora, pa kako ne bi mogli članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Govorimo li, pak, o kadrovskom sastavu Povjerenstva jasno je da se vladajuća koalicija između sebe mora dogovoriti o tome koga će izabrati. Može se pritom konzultirati i s opozicijom, uvažiti poneku njihovu kadrovsku preferenciju, ali dogovore li se čvrsto između sebe koga izabrati, a koga ne, za njih problema nema, ostaje samo glasačka tehnika petkom u Saboru. Vladajući se ne moraju opterećivati ni sadašnjim sazivom Povjerenstva ni dojmom koji u javnosti vlada o radu ovog saziva u proteklih pet godina. Dojam je u javnosti dominantno dobar, ali taj dojam one koji odlučuju ničime ne obvezuje. Ako odluče ponovo izabrati sve koji su to radili u proteklih pet godina, njihovo pravo, ako odluče izabrati svih pet novih, i to je njihovo pravo, izbor je njihov.

Pitanje je zašto se s time odugovlači, toliko da još (utorak poslijepodne) još nije sazvana ni sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove na kojoj bi trebalo odlučiti o skraćenoj listi. Jedini mogući odgovor na to pitanje jest taj da odluke još nema, a dok nema odluke, dok ona nije pripremljena, nema razloga sazivati sjednicu tijela koje odlučuje. Drugo je pitanje zašto još nije odlučeno? Radi li se o slabostima unutar vladajuće parlamentarne većine ili je riječ o faktoru X koji se upleo u izbor i imenovanje za koje nije ovlašten. I jedno i drugo je zabrinjavajuće. Ako se vladajuća većina u gotovo pet mjeseci ne može dogovoriti o izboru pet ljudi (a izbor tolikog broja ostavlja dovoljno prostora za dogovor po načelu »malo mojih, malo tvojih, možda i netko njihov«) onda je ta vladajuća većina disfunkcionalna, a to da Hrvatskom vlada disfunkcionalna većina, po pretpostavci, ne bi trebalo biti dobro.

No, što ako se u izbor i imenovanje koje ga se ne tiče odlučio uključiti neki izvanjski faktor X, recimo predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja se višekratno izjašnjavala o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, posebno predsjednice Dalije Orešković. Imamo li na umu razinu političke kulture i običaja u zemlji, to upletanje faktora X politički ne bi bilo neočekivano. Ne bi bilo ni neočekivano, a ni bez presedana, da parlamentarna većina pristane ispuniti kadrovsku želju Pantovčaka, uostalom tako je na čelo HRT-a ne baš tako davno došao Goran Radman.

No, baš kao što bi svaki stanovnik Pantovčaka trebao paziti da ne iskoračuje izvan svojih ustavnih ovlasti i parlamentarna bi većina trebala paziti da mu ne dopusti da kroči u ovlasti te većine. Jer, dopusti li, stanovnik Pantovčaka za sve loše što će iz toga proizaći neće snositi nikakve posljedice. Nije on taj koji je svojim glasom omogućio nečiji izbor, a sve eventualne loše posljedice i politička šteta past će na parlamentarnu većinu, posebno glavnu stranku u njoj. SDP bi o tome mogao održati tečaj HDZ-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka