Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
24. travnja 2019.
Međuzemlje Tihomira Ponoša

blog Dujmić izgubljen u regresu

Ivo Dujmić, Foto: S. DRECHSLER
Ivo Dujmić, Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2017. u 18:31 2017-08-30T18:31:00+02:00

Činjenica je da Grad Opatija četiri godine i pet mjeseci nije uskladio svoju Odluku sa Zakonom. I doista je u pravu Dujmić kada tvrdi da u svemu tome nema nikakve afere, ali, eto, ima malog, opomene vrijednog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Kratak je put od tvrdnje »neću vratiti novac u gradski proračun« do »zbog povjerenja građana vratit ću novac u gradski proračun«. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić taj je put prešao prošloga vikenda, toliko mu je trebalo da promijeni stav o (ne)vraćanju novca u gradski proračun. U ovome tekstu nećemo se baviti time kada će Dujmić u gradski proračun uplatiti 10.550 kuna koliko je primio na ime božićnice i regresa nego nerazumijevanjem Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je taj dužnosnik na stranicama našeg lista uspješno demonstrirao.

Dujmića je Povjerenstvo kaznilo opomenom, zapravo najblažom kaznom, zato što je od 2011. do 2015. primao naknadu na plaću, konkretno regres i božićnicu, iako kao dužnosnik na to više nije imao pravo. I to je suština te odluke i u tome je sva, ako ćemo pravo, imajući na umu sve što se zbiva u zemlji, i ne naročito uzbudljiva priča. Dan nakon što je naš list izvijestio o odluci Povjerenstva, Dujmić je izjavio da nije bio »u nikakvom sukobu interesa, niti sam prekršio zakon«.

Dapače, sva primanja isplaćena su mu na temelju odluke Gradskog vijeća, pa tako i regres i božićnica, a ta je odluka bila na snazi sve dok u lipnju 2015. Ministarstvo uprave nije donijelo uputu prema kojoj dužnosnici nemaju pravo na takve vrste naknada.

Ustvrdio je Dujmić i da nije bilo kršenja zakona, sve je potkrijepljeno odlukama Gradskog vijeća, pa nema razloga za povrat isplaćene mu svote, niti takvu mogućnost razmatra. Nakon što je u subotu objavljen članak u kojem je Dujmić kazao da novce ne vraća, u ponedjeljak je objavljeno njegovo reagiranje u kojem je naveo da će novce ipak vratiti i to zbog povjerenja građana.

U tom je reagiranju Dujmić naveo da se člankom objavljenim u subotu ponovno želi u pitanje dovesti njegovo poštenje i čast, iako o tome nema ni riječi u objavljenom tekstu. Međutim, u Dujmićevim izjavama i reagiranjijma ima itekako mnogo nerazumijevanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pa neće biti zgorega gradonačelniku ponešto pokušati objasniti.

Gradonačelnik Opatije je ustvrdio da je Povjerenstvo utvrdilo da su on i njegovi zamjenici bili u sukobu interesa što je potpuno netočno. Povjerenstvo je utvrdilo da su oni prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa (članak 7.d), a ne da su bili u sukobu interesa. Razlika je golema, jer Zakon se može prekršiti i tako da se, primjerice, Povjerenstvu ne preda imovinska kartica, pa nije riječ o sukobu interesa. Dujmić, nadalje, tvrdi da je sve bilo po zakonu, a bjelodano je da nije. Sve je bilo u skladu s Odlukom o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika grdonačelnika iz radnog odnosa usvojenoj 2010. godine, samo što ta Odluka nije bila u skladu sa Zakonom od veljače 2011. godine kada je usvojen, a u njemu lijepo piše da je dužnosnicima zabranjeno primati dodatnu naknadu za poslove obnašnja javnih dužnosti što božićnica i regres svakako jesu.

Problem je u tome što Grad Opatija (i u tome nije jedini) svoju Odluku nije uskladio sa Zakonom. Da su takve odluke na gradskim razinama bile uredno usklađene, Ministarstvo uprave ne bi moralo, više od četiri godine nakon što je ta odredba postala pravosnažna, odaslati posebnu uputu na koju se Dujmić poziva. Zašto to gradske vlasti u mnogim jedinicama lokalne samouprave nisu pravodobno učinile u ovom slučaju i nije važno, iako, tko želi može zaključiti da su općine i gradovi svoje odluke nevoljko usklađivali sa zakonskom odredbom.

Ne radi se o propitivanju motiva (ako ga je uopće bilo), o raspravljanju je li posrijedi tromost administracije ili nešto treće, tek o konstataciji činjenice, a činjenica je da Grad Opatija četiri godine i pet mjeseci nije uskladio svoju Odluku sa Zakonom. I doista je u pravu Dujmić kada tvrdi da u svemu tome nema nikakve afere, ali, eto, ima malog, opomene vrijednog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja