Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
20. siječnja 2019.
Komentar Tihomira Ponoša

kolumna Dopisni skandal ministra zdravstva

Naprosto je skandalozno to da ministar u vladi bilo koje države ne zna osnove funkcioniranja te države, a ministar Milan Kujundžić, eto, baš ne zna / Foto Darko JELINEK
Naprosto je skandalozno to da ministar u vladi bilo koje države ne zna osnove funkcioniranja te države, a ministar Milan Kujundžić, eto, baš ne zna / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 22:12 2018-01-30T22:12:16+01:00

Svim zagovornicima građanskog odgoja i obrazovanja Milan Kujundžić dao je u ruke oštar skalpel. Naprosto je skandalozno to da ministar u vladi bilo koje države ne zna osnove funkcioniranja te države, a ministar Kujundžić, eto, baš ne zna. Ministar pravosuđa nema ama baš nikakve ingerencije nad sudskim postupcima i sudskim presudama, nije njegovo ni da ih piše, ni da ih objavljuje, nije njegovo da presuđuje, pa nije na njemu ni da ujednačava sudsku praksu

Nije lako predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ali sam si je birao suradnike (dobro, hajde, ne baš sve), a sam ih se ne lišava. Tek što jedan požar koji raspiri ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić nekako ugasne, novi požar raspiri ministar zdravstva Milan Kujundžić. Taj se tandem nametnuo u ovih petnaestak mjeseci Plenkovićeve Vlade kao pravi tandem skandalmahera. Bit će da je ministar zdravstva toga i svjestan jer je na dan kada je Vlada omogućila agencijama za odnose s javnošću suradnju s njom, konstatirao da njega ništa ne može uljepšati.

Najnovija potvrda toga da Kujundžića ništa ne može uljepšati objavljena je u ponedjeljak, a tiče se njegovog pisanja ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. Novinar Drago Hedl je na portalu telegram.hr objavio da je ministar zdravstva od svog kolege zaduženog za pravosuđe zatražio da si da truda na ujednačavanju sudske prakse.

Problem su parnični postupci koje zaposleni u zdravstvu vode radi isplate razlike plaća za prekovremene sate, a u kojima bi država mogla (čak je vjerojatno i da hoće) izgubiti višemilijunske sporove. Kujundžića je zabrinula sudska praksa, to što sudovi na temelju istih okolnosti donose potpuno oprečne presude i »zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalnopravno pitanje«. Malo dalje, u istom dopisu, Kujundžić je poručio Bošnjakoviću da zbog svega »želimo ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse«.

Svim zagovornicima građanskog odgoja i obrazovanja Milan Kujundžić dao je u ruke oštar skalpel. Naprosto je skandalozno to da ministar u vladi bilo koje države ne zna osnove funkcioniranja te države, a ministar Kujundžić, eto, baš ne zna. Ministar pravosuđa nema ama baš nikakve ingerencije nad sudskim postupcima i sudskim presudama, nije njegovo ni da ih piše, ni da ih objavljuje, nije njegovo da presuđuje, pa nije na njemu ni da ujednačava sudsku praksu. Kujundžića očito muči to što sudovi ne sude onako kako bi, po njegovu mišljenju, trebali, pa se eto potužio pravosudnom kolegi da ih malo pritisne. Jer, bit će da razmišlja »ako liječnici loše liječe, moje je da ih pritisnem, pa da dobro liječe. Sad mi ovi sudovi nešto loše sude, pa je logično da Dražen pritisne suce«. Bit će i da nije na sucima da se pridržavaju zakona i ustava kao pijani plota, pa i one odredbe o trodiobi vlasti, a i mogu valjda suditi kako im ministar lijepo kaže.

Ne treba biti optimist i pomisliti da će Kujundžić biti kažnjen, a to u ovom slučaju znači da neće biti potrebe za onom Plenkovićevom »znate kako to ide. Ja nazovem Andreu Gabrijel, potpisi, i to je to«. Dakle, Kujundžić će i dalje biti u Vladi, a Plenković će baš kao u slučaju ministrice Murganić i »tako vam je to u braku«, zaključiti »tako ti je to s dopisima« i zaključiti da Kujundžićev dopis nije bio najsretniji i najspretniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka