Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
22. siječnja 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Brkić ili o koaliciji bez partnera

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2017. u 0:36 2017-05-13T00:36:19+02:00

Brkić, a zamjenik predsjednika HDZ-a vjerojatno ne govori napamet, smatra da najveći koalicijski partner ne bi trebao određivati, odnosno ni sudjelovati u određivanju sastava Vlade

Mnogo je pozornosti javnosti privukla ovotjedna izjava zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića. Miloradu Pupovcu je poručio da nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade jer u Hrvatskoj odlučuju Hrvatice i Hrvati. Kada je drugi put davao izjavu na istu temu, dodao je »uz nacionalne manjine« odlučuju Hrvatice i Hrvati. Raspravljalo se o nacionalističkom karakteru te izjave, o tome da Brkićeva izjava nije u skladu s Ustavom i nizom zakona, time da ne razumije osnovne postavke političkog života i odlučivanja. U svim je tim raspravama nešto ipak preskočeno.

Milorad Pupovac nije samo predstavnik srpske nacionalne manjine, koji često govori u ime sva tri saborska zastupnika te manjine. Iz aktualne vizure HDZ-a, nastale nakon raskida koalicije s Mostom, Milorad Pupovac je čelnik najvećeg koalicijskog partnera HDZ-a koji u krhku, možda i nepostojeću parlamentarnu većinu, unosi tri saborska mandata.

Ta činjenica otvara sasvim novi problem. Brkić, a zamjenik predsjednika HDZ-a vjerojatno ne govori napamet, smatra da najveći koalicijski partner ne bi trebao određivati, odnosno ni sudjelovati u određivanju sastava Vlade.

Dakle, vlada je postala isključivo vlasništvo HDZ-a iako taj isti HDZ isključivo sam ne može formirati vladu, odnosno održati postojeću. To da se najvažnijem koalicijskom partneru i podupiratelju ne želi dopustiti da primiriši raspravi o četiri upražnjena ministarska mjesta je svakako novitet u gradnji koalicijskih odnosa.

Prije petnaestak mjeseci diletanti iz Mosta maltretirali su nas time da oni ne sklapaju »koaliciju« nego »suradnju«, a sada nas HDZ, ili barem zamjenik predsjednika HDZ-a, podučava da koalicijske, sporazumne parlamentarne većine funkcioniraju tako da druga po snazi stranka u većini, onaj kojega bi se nazvalo mlađim partnerom, ima biti kuš u raspravi o tako važnim kadrovskim pitanjima kao što su ministarske pozicije. Ako Pupovac i SDSS imaju biti kuš u raspravi o tako važnim kadrovskim pitanjima, jasno je da prava glasa u tome nema ni za one koji su prošloga petka u formiranju većine sudjelovali kao pojedinci, nema tu prava glasa (što glasa, nema tu ni prava šapata) za Lackovića, Škibolu, Mišića, Sauchu...

HDZ-ov problem je što se on osjeća nekomforno u svemu u čemu nije apsolutni gazda. Njemu je situacija koju potpuno ne kontrolira neprirodna i silno joj se opire. Većinu od 76 glasova za izbor predsjednika Sabora je dobio, a sada očekuje da većina (može ta ista, može i nešto drugačija, poželjno je da bude brojnija) nakon lokalnih izbora izglasa nove ministre u vladi pri čemu bi samo HDZ smio odlučivati o tome tko će biti ministarski predloženici.

Takav zahtjev naprosto nije realan jer HDZ od te tanke i krhke većine kontrolira 57 od 76 zastupnika, dakle jedna četvrtina nije pod njegovom punom kontrolom. U tim okolnostima elementarna pristojnost nalaže da se koalicijske partnere ponešto priupita o rješavanju kadrovskih pitanja u protivnom bi moglo biti, kako bi u Bosni rekli, belaja.

Taj je belaj najavio saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. U srijedu je izjavio da prestaje podržavati Plenkovićevu Vladu dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića. I eto problema za Brkićev aksiom prema kojemu u Hrvatskoj odlučuju Hrvatice i Hrvati.

Ostvari li Radin svoju najavu, a ne pridobije li Plenković niti jednog novog zastupnika, u Hrvatskoj neće odlučivati Hrvatice i Hrvati, a odlučivanje će im onemogućiti manjine, upravo ona vrsta stanovništva u Hrvatskoj koja bi, kada je o odlučivanju riječ morala, sukladno aksiomu, biti kuš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka