Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Opća praksa Tihomira Ponoša

kolumna Bolje je da Vučić ne dolazi u Zagreb

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. prosinac 2017. u 21:15 2017-12-29T21:15:50+01:00

Zapravo je i bolje da Vučić ne dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. On i Grabar-Kitarović ništa operativno ne mogu riješiti. On ima takvu poziciju da u Srbiji može što hoće, a ona takvu ustavnu poziciju da se na ništa ne može obvezati i to provesti. Osim toga, Vučić će, u apsolutno svakom slučaju, u Zagrebu biti dočekan s antipatijama. Dobro bi bilo da se odnosi između dviju država svedu na tišinu, a ne bučne najave posjeta nakon kojih slijede novi verbalni okršaji

Kad god postane izgledno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić službeno posjetiti Hrvatsku, dogodi se nekakvo manje ili veće verbalno kreševo zbog kojeg postane jasno da Vučić službeno u Zagreb i neće baš tako skoro.

Prošle jeseni mnogo je toga već bilo pripremljeno za Vučićev posjet Zagrebu, vjerojatno u prosincu, a onda je izbilo verbalno kreševo zbog spomenika podignutom majoru Milanu Tepiću, oko toga je li u Hrvatskoj vođen i građanski rat devedesetih... Tada je predsjednica Republike zaključila da ne postoje preduvjeti za Vučićev posjet.

U međuvremenu se stanje, činilo se, promijenilo. Predsjednica je prije nekoliko dana najavila da bi Vučić tijekom sljedeće godine mogao službeno posjetiti Zagreb, a otprije se kao moguće vrijeme posjeta spominjao početak godine, siječanj ili veljača.

No, čim je Grabar-Kitarović dala intervju u kojem je govorila o posjetu Vučiću, Vučić je u intervjuu govorio o svom odgođenom posjetu Zagrebu, a posljedica toga bit će, po svemu sudeći, još jedna odgoda njegovog službenog posjeta.

Vučić je govorio o mogućim razlozima odgode ovogodišnjeg posjeta i ustvrdio da bi razlog mogao biti to što je kazao da je u posljednjem ratu više nestalih Srba nego Hrvata, a zbog toga su, kako reče, svi skočili na njega »da sam četnik i svašta još«. Tko će ga znati zašto je nekome palo na pamet da je Vučić, potrčko četničkog vojvode Vojislava Šešelja, četnik. Vučić se u intervjuu i ispričao »što sam vam rekao istinu«.

Uslijedila je reakcija Ureda predsjednice Republike i poručeno je da ako političari žele slati poruke u vrijeme blagdana, one trebaju biti nekonfliktne i pridonositi međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja.

Nije baš najjasnije zašto se u blagdansko vrijeme ne smiju slati konfliktne poruke, a u izvanblagdansko doba smiju, ali ono što je jasno jest to da ne nedostaje mnogo pa da se konstatira da još nisu stvoreni uvjeti za posjet predsjednika Srbije Hrvatskoj.  Dodatni korak u odgodi svog posjeta Vučić je napravio komentiranjem prosvjedne note Hrvatske Srbiji (koju je ona odbila) zbog napada na građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji.

Zaključio je »šta da radimo, to im je kad ne znaju šta da rade. Kažu nešto protiv Srba i to se neće promijeniti«. Kako bi zabetonirao svoj nedolazak, osvrnuo se i na reakciju Ureda predsjednice pa je pridodao da je mislio »da su pričali o nekonfliktnosti za blagdane pa su podnijeli protestnu notu za nešto što su izmislili. Ali neka rade svoj posao. Mi ćemo se truditi izbjeći konflikte. Ovima u Zagrebu očito smeta istina«.

Zašto bi on uopće dolazio u Zagreb, iako je kako reče spreman u bilo kojem trenutku za to, kada onima u njemu »očito smeta istina«. Zašto bi se on sastajao s ljudima koji su izabrani da predstavljaju one kojima smeta istina, a bit će da onda i onima koji su izabrani smeta istina? I zašto bi se »oni« sastajali s Vučićem, kad im već smeta istina?

Nema u tome nikakve logike, a zapravo je i bolje da Vučić ne dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. On i Grabar-Kitarović ništa operativno ne mogu riješiti. On ima takvu poziciju da u Srbiji može što hoće, a ona takvu ustavnu poziciju da se na ništa ne može obvezati i to provesti. Osim toga, Vučić će, u apsolutno svakom slučaju, u Zagrebu biti dočekan s antipatijama. Dobro bi bilo da se odnosi između dviju država svedu na tišinu, a ne bučne najave posjeta nakon kojih slijede novi verbalni okršaji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.