Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Opća praksa Tihomira Ponoša

Komentar Bavi li se Vlada švercom?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2017. u 16:52 2017-07-05T16:52:53+02:00

Je li Plenković znao što se radi ili je iz novina saznao što mu tko radi iza leđa. Ako je znao, onda je u raskoraku s onim za što se u javnosti zalaže, ako nije znao, onda ne bi bilo loše da promisli kakvim se suradnicima okružio

Bavi li se Vlada švercom? Pitanje možda čudi, ali itekako ima osnova. Ne bi Vlada kojoj predsjedava Andrej Plenković bila prva koja se bavi i švercom. Ratne vlade to su, htjele-ne htjele, morale raditi kako bi nabavile oružje.

Plenkovićeva Vlada, sasvim je lako moguće, bavi se tihim švercom po načelu »ako prođe, prođe«. Prije nekoliko mjeseci Vlada, preciznije rečeno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera odlučilo je minirati Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije s pripadajućim Akcijskim planom.

Bio je to pokušaj tvrdog, konzervativnog udara koji na koncu ipak nije prošao. Namjeravalo se izbaciti manje-više sve što je imalo veze s reproduktivnim pravima žena (dakle, abortusom), što je ukazivalo na prava seksualnih manjina, a u onodobnoj zadriglosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova išlo se toliko daleko da je iz Akcijskog plana izbačena mjera praćenja provedbe pozitivne diskriminacije pri zapošljavanju nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom i branitelja i članova njihovih obitelji.

Te su ideje pod pritiskom javnosti uvelike propale, Stier je u međuvremenu demisionirao, na portalu esavjetovanja.gov.hr oglašene su javne rasprave o novom Nacionalnom i Akcijskom planu, možda ne toliko dobrima kao onima o kojima je rasprava provedena sredinom prošle godine (a koji nisu usvojeni zbog pada Oreškovićeve Vlade), ali svakako boljima od onih kakve je zagovarao Stier.

Taj je pokušaj švercanja konzervativnog udara (koji nema nikakve veze s konzervativizmom primjerice njemačkog CDU-a), čini se, propao, ali što je zapravo na snazi i dalje ne znamo. Mjesec je dana prošlo otkako je završena javna rasprava o Nacionalnom i Akcijskom planu borbe protiv diskriminacije, a od Vlade ni glasa o tome. Ni o tome što od pristiglih prijedloga i komentara prihvaća, ni o tome kada će usvojiti dokumente, ni o tome hoće li dokumenti nakon provedene rasprave ponovno biti mijenjani.

Da se može vladati i švercati, vidjeli smo i koncem prošloga tjedna, kada je u Hrvatskom saboru naprasno usvojen Zakon o koncesijama. Niti dva tjedna prije toga taj je isti Zakon pod pritiskom prosvjednika Vlada odlučila poslati u treće parlamentarno čitanje. Potom je, nakon što je pod pritiskom prosvjednika skinut s dnevnog reda na dan kada je trebao biti izglasan (19. lipnja), iznenada osvanuo na dnevnom redu Sabora i usvojen u petak 30. lipnja.

Amandmani, uključujući i one za koje bi se moglo reći da su sasvim razumni, su odbijeni. Odbijen je čak i amandman kojim se htjelo zaštititi opće dobro i onemogućiti bankama da, kada na temelju založnog prava dođe u posjed koncesije, da one to pravo koncesije dodjeljuju po vlastitom odabiru. Odbijanjem tog amandmana bankama je omogućeno da zapravo postanu davatelji koncesije steknu li na njih pravo.

Glasački prepad u Saboru organiziran je na brzinu, Zakon o koncesijama brže-bolje je prošvercan i usvojen, a sumnja da će taj zakon biti novi izvor korupcije i socijalne nepravde itekako je osnovana.

Najnoviji pokušaj švercanja otkrio je portal srednja.hr. Svako navedeno švercanje pokušalo se izvesti u tišini (slovenski jezik ima odličan izraz za švercera, krijumčara; na slovenskom jeziku on je tihotapec) kako i pristoji švercerskoj djelatnosti. Srednja.hr otkrila je da je Akcijski plan provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije takav da se komotno može postaviti pitanje postoji li još Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije kakvu je Sabor usvojio u ljeto 2014. godine.

Pitanje je i je li ono što se već naziva masakrom Strategije (iako je do masakra još dug put, Akcijski plan je za sada radni dokument) samostalno djelo Dijane Vican, predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva, ili udruženi pothvat.

Pitanje je i koliko je i što je o ovim slučajevima znao i kada je znao premijer Andrej Plenković. Dakle, je li znao što se radi ili je iz novina saznao što mu tko radi iza leđa. Ako je znao, onda je u raskoraku s onim za što se u javnosti zalaže, ako nije znao, onda ne bi bilo loše da promisli kakvim se suradnicima okružio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze