Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
OPĆA PRAKSA Tihomira PONOŠA

kolumna Arhivski kovitlac na lokalnim izborima

Arhivski kovitlac na lokalnim izborima
Arhivski kovitlac na lokalnim izborima
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2017. u 21:56 2017-03-25T21:56:27+01:00

U hrvatskoj izbornoj nomenklaturi predsjednički su izbori nešto najprecjenjenije; europarlamentarni izbori nešto su najdosadnije, parlamentarni nešto najvažnije i medijski najatraktivnije, ali prava su poslastica lokalni izbori jer to su izbori koji su politički najpromiskuitetniji. U tim izborima uopće ne vrijedi pravilo iz filma »Život sa stricem« Krste Papića »svatko sa svakim, nitko ni sa kim, ali ne više od dva puta iste večeri«. Može svatko sa svakim u bezbrojnim kombinacijama, može nitko ni sa kim gdje god to poželi, a lokalni izbori koji će biti održani za manje od dva mjeseca bit će vrhunac političkoga promiskuiteta koji ne samo da kazuje da svatko može sa svakim, nego i da svatko može protiv bilo koga. Standardna je podjela, ne do zadnjega detalja, glasila da se na tim izborima odmjeravaju vlast i opozicija u ne onako čvrstim blokovima u kakvima su na razini državne vlasti. No, na predstojećim ćemo lokalnim izborima imati spektakularno sučeljavanja stranaka između vladajućeg bloka. SDP, HNS i druge stranke opozicije tome nikako ne mogu parirati. Oni doista, kolikogod se potrudili (u pozitivnom smislu političkoga angažmana), kolikogod kilavi bili (u negativnom smislu političkog dezangažmana, primjerice u glavnom gradu), ne mogu nadmašiti ono što si međusobno pripremaju HDZ i Most, a mjesticime i HDZ i neformalni HDZ.

Krenimo od Zagreba, gdje HDZ ima barem dvoje kandidata za gradonačelnika – Dragu Prgometa i Brunu Esih – a mnogi tvrde da je zapravo Sandra Švaljek njihov kandidat u drugome krugu, a znano je i javno potvrđeno i proteklih dana ni da im suradnja s Milanom Bandićem i njegovom listom nije mrska. Dakle, HDZ na izbore u Zagrebu izlazi s dvoje do četiri kandidata, a SDP ne može naći u svojim redovima niti jednoga. Ta brojnost kandidata i nije pretjerano dobrodošla HDZ-u, jer ne samo da je upitno hoće li itko od njihovih kandidata pobijediti, nego je pitanje kakav će im sve nered na desnom krilu napraviti kandidatura Brune Esih, a njena kandidatura samo pokazuje koliko politički minorne osobe mogu biti nezgodne kada vrh stranke ne kontrolira stranku u cijelosti.

Interesantnim dvobojima svjedočit ćemo i u obračunima Mosta i HDZ-a. No, više nisu toliko zanimljivi njihovi dvoboji u pojedinim županijama ili gradovima (zanimljiv je svakako obračun u Metkoviću jer Most je jedina stranka u zemlji kojoj je on glavni grad), koliko arhivski obračun. Most je najavio, pa i podastro svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o arhivima i arhivskom gradivu ne bi li, navodno, otvorio one dijelove arhiva koji se tiču komunističke prošlosti. Bjelodano je da je lansiranje te teme naprosto politička podlost Mosta.

Izrada potpuno novog Zakona predviđena je Godišnjim planom normativne aktivnosti usvojene 29. prosinca prošle godine na Vladi i za taj su plan ruku digli i članovi Vlade iz Mosta. Nakon toga Most je odlučio lansirati svoj prijedlog, ne naročito suvisao, ne bi li njime mahao u predizborno vrijeme. Vlada je (uključujući i ministre Mosta) odbila taj prijedlog, ali Most tvrdi da njegovi ljudi u Vladi i Saboru djeluju po zakonu odvojenih posuda i da se one u Saboru ne tiče što rade i kako dižu ruke oni u Vladi. U petak smo svjedočili burnoj raspravi o arhivskoj temi u Saboru, a to je tek početak. Ono najbolje slijedi uoči izbora, lako moguće desetak dana prije, taman nekoliko dana prije održavanja godišnjice Bleiburga za koji su, navodno, arhivi jako važni. Ni tu arhivski kovitlac ne staje. Čak i da se usvoji Mostov prijedlog, ove godine slijedi još jedna rasprava o zakonskom uređenju arhiva jer Most, naravno, nije predložio usklađivanje svojih izmjena i dopuna zakona s europskim zakonodavstvom, a što stručno povjerenstvo koje je sastavljeno pri Ministarstvu kulture za izradu tog zakona svakako mora napraviti.

Most, stranka koja se klela u budućnost ove zemlje, zaključila je da je najplodnije polje za skupljanje glasova prošlost, a nama u sljedeća dva mjeseca ne predstoji primarno rasprava o lokalnom i regionalnom razvoju (što je, također, bio forte Mosta ne tako davne 2015. godine) nego rasprava o tome hoće li i pod kojim uvjetima javnosti biti dostupan neki zapisnik Udbe, a ta je rasprava bila predviđena i u Vladi usvojena za drugu polovicu godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka