Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
18. siječnja 2019.
Kultura&Kolera

Komentar Zašto sam u Kulturnom vijeću

Zašto sam u Kulturnom vijeću
Zašto sam u Kulturnom vijeću
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2014. u 8:08 2014-05-19T08:08:11+02:00

Zamislite da smo nas troje vijećnika tamo zato što želimo ovaj jad i bijedu od novca raspodijeliti što bolje i pravednije, zamislite da smo tamo zato što želimo podići transparentnost u odlučivanju i riješiti uočene boljke sustava

  Korisnici i aspiranti na korištenje novca iz Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke iz područja knjige znaju da sam član Kulturnog vijeća za nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost. Oko 250.000 kuna njih zna me po dobrom, a više od dva milijuna kuna njih, koliko obično bude zahtjeva, po lošem.

U razmjeru, moram se, zajedno s još dvoje članova vijeća, nositi s oko 12 posto kulturnjaka s područja knjige koji smatraju da su dobili premalo i oko 88 posto njih koji misle da smo debili/korumpirana gamad/neznalice/nastavi niz... Možda zato samo nekoliko činjenica o vijećanju i mogućim motivima za to.

   Novac. Vijećnici dobiju oko 300 kuna po sastanku. Budući da se danas sve više-manje radi kompjutorski, od kuće, sastanci su rijetki i organiziraju se za fine tuning. Novac, dakle, nije.

   Moć. O tome bi se već dalo govoriti. Kada bi se dodjeljivali ozbiljni novci. Ali kada dodjeljuješ 250.000 kuna za cijelu djelatnost knjige, sajmove, događanja, izdavaštvo..., što je, na primjer, šestina proračuna Sajma knjige u Puli, ponovit ću: šestina, onda se možda radi o nečem drugom. Možda mazohizmu, jer s 250.000 kuna ne može se održavati ni privid scene. Zašto? Zato što se među onih dva milijuna kuna zahtjeva pola komotno može otpisati i u društvu blagostanja, ali barem milijun zaslužuje sufinanciranje, obzirom da su nekomercijalni a kulturološki relevantni. No što se s njima dešava nakon što im nekoliko puta ne uspijete dati novce? Odustanu od prijavljivanja te ili nestaju ili, rjeđe, nalaze alternativne izvore financiranja.

   Zbog svega toga sam i neke ljude izgubio, no da ovo ne bude žalopojka, oni koji bi od mene očekivali ovo ili ono, pitali me da što sam kao vijećnik učinio za »našu stvar«, nisu zaslužili ni da im se ime spomene. A za »našu stvar« teško se može išta učiniti ako je »naša stvar« odrađivanje jalovog posla jer, zamislite, poznanstvo možda nekome nije bitno u određivanju toga valja li nešto ili ne.

   I sad dolazimo do najvažnijeg. Zamislite da smo nas troje vijećnika tamo zato što želimo ovaj jad i bijedu od novca raspodijeliti što bolje i pravednije, zamislite da smo tamo zato što želimo podići transparentnost u odlučivanju i riješiti uočene boljke sustava, zamislite da sam tamo zato što nisam htio biti samo tip koji laje u prazno, nego onaj koji svoje znanje i iskustvo želi oprobati na terenu, i zamislite da sam tamo zato što mislim da je 250.000 kuna uvreda za knjigu i da ću učiniti sve da izlobiram više novca za kulturnu djelatnost koja u ovom gradu zaslužuje puno više.

   I da, zamislite da to što sam u Vijeću znači da zbog potencijalnog sukoba interesa ne mogu biti dio nekih projekata u koje doista vjerujem, što mi šteti kao autoru. Zašto sam još tamo? Dobro pitanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve

HNK Rijeka