Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
Kultura&Kolera Davora Mandića

blog Važno je zvati se Imena

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2014. u 18:48 2014-06-29T18:48:46+02:00

Živa, otvorena kultura koja se ne boji prošlosti, ali joj ne robuje, jedina je kakvu valja raditi, koliko god slavili individualnost u njenom doživljavanju

Uvijek je zanimljivo promatrati kako kulturu doživljavaju ljudi koje ne poznaješ. Koje su im teme zanimljive, što smatraju vrijednim spominjanja, kako uopće definiraju kulturu. Kada takvi još k tome stvaraju i neki festival, u mjestu na kojem nikad nisi bio, iščekivanje se multiplicira, a očekivanje komplicira. Festival kulture Imena u Bolu na Braču jedan je od tih festivala, nekih od tih osoba, na jednom od tih mjesta.

   Tko je ikad bio u Bolu zna koliko je to mjesto fascinantno. I nije to samo zbog prekrasnosti bračkog kamena koji bahato krasi vidljiva pročelja zgrada i hvali se Bijelom kućom u Washingtonu, a sigurno nije zbog uhodanosti turističkog biznisa, nego prije svega i baš zbog osebujnog promišljanja i življenja kulture lokalnih ljudi. Centar za kulturu, galerije, razni drugi kulturni punktovi, pa čak i fensi Vinarska zadruga koja miriši na povijest pomoći će da nemaš osjećaj da se kultura u tom mjestu dešava samo u vrijeme nekog kulturnog festivala. A onda ti priđe lik kojeg si vidio da inače s ceste poziva ljude na nešto skuplji zalogaj oborite ribe u restoran u kojem radi, no sada ima majicu na Trobecove krušne peći i govori ti samouvjereno kako je našao Etgara Kereta u vašem pisanju.

   Ni treptaj okom ne prođe a sjediš na kavi s likom koji izgleda kao galeb u najboljim godinama, dalmatinski Charlton Heston, koji bi s tobom obarao ruku, pišao u dalj ili na bilo koji način odmjerio snagu, da bi se ispostavilo da je umirovljeni sveučilišni profesor muzikologije, harmonije i bečkog salonskog života. Pun ludih priča, naravno. Zato valjda i festival kulture Imena, koji na papiru može izgledati malo previše eklektično, sastavljen od grafika, filma, muzike, knjiga i gastronomije, ima smisla. Jer u svemu, barem malo, pomiče granice. Predstavit će se tako monokromatski, manje poznati radovi Zlatka Boureka iz vojničkog života. Predstavljanja knjiga neće biti uobičajeno dosadne govorancije kritičara plaćenih za laude, nego razgovor, istinska komunikacija više autora o njihovim djelima. U kojima, naravno, nema predvidljivosti, pa će i rezultat biti uzbudljivo neizvjestan.

   Pa čak i gastronomija će pokazati smisao svog postojanja na festivalu kulture kada osim povijesno-tradicionalnog slavljenja autohtone bračke marende ponudi i kreaciju festivalskog kolačića – bolete. Zašto je to važno? Zato što će boleta, kao i svaki novitet, u jednoj zatvorenoj priči biti provokacija, šaka u oko ognjištu i tradiciji, ali će u otvorenoj priči biti prevažan dijalog s poviješću, pogled unaprijed koji se ne boji onoga iza, ali tome nužno ne robuje. I zato organizatorima valja poželjeti što više boleta, koliko ovih od oraha i tijesta, još i više onih metaforičkih. Jer živa, otvorena kultura koja se ne boji prošlosti, ali joj ne robuje, jedina je kakvu valja raditi, koliko god slavili individualnost u njenom doživljavanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown