Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
19. siječnja 2020.
Kultura&Kolera

kolumna Svakidašnja riječka jadikovka

Foto Ivica TOMIĆ
Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2015. u 10:40 2015-09-13T10:40:00+02:00

Riječka kultura na tribini u Filodrammatici pokazala je da je provincijalna, neinformirana, glasna, nesuvisla i malograđanski samozadovoljna

Kad tribina o problemu neisplate odobrenih i ugovorenih sredstava riječkoj kulturi započne maratonskim svrdlanjem gradonačelnika Vojka Obersnela po odrednicama kojima su se predstavili sudionici, jedino pametno što se može učiniti jest otići na pivo. Ali što se mora, teško je, pa je takvo jedno moranje obilježilo i prisustvovanje događaju koji je počeo gradonačelnikovim sprdanjem s odrednicom aktivist, Antonija Kiselića, te antifašist, Damira Batarela. Obersnel, srećom, nije imao problema s »književnicom i feministicom« Kristinom Posilović, inače moderatoricom, pa nismo još uvijek na tribini čekajući da počne.

Vijesti i izvještaji su napisani, društvene mreže su se užarile, jalovost je iscurila iz prostora prepune Filodrammatice tog četvrtka, pa se sada možemo pozabaviti bitnim – tračerajem, jer za bolje nismo. Sve je smrdjelo na diletantizam još od najave. Kad naslov mejla kojim se poziva na tribinu sadrži sintagmu »ad hock tribina«, jedino pametno što se može učiniti jest otići na pivo i zaboraviti sve. Ili kupiti nešto od Hecklera & Kocha pa si ad Koch presuditi. Ali što se mora... i tako dalje. Pa kad smo već tu nabrusimo pera i idemo. Evo, treba samo sačekati da prođe Kiselićevo predstavljanje potpuno suvišne ankete nekoliko aktera riječke kulturne scene o neisplaćenim sredstvima. Suvišne jer zbog tih podataka i postoji gradska administracija, koja se njima onda i bahati, interpretirajući ih tako da nitko od sudionika tribine ne shvati da je to što radi gradonačelnik čisti spin. Tek je Marin Lukanović iz publike uspio nešto o tom reći između pozivanja glasa javnosti na sudske tužbe koje ni sa čim zemaljskim ili božjim nemaju veze i urlika nesuvislog, ali zato glasnog Miće Antolovića. Onakvog kakvi i inače jesu potkapacitirani pripadnici društva.

No to smo sve već prošli u tekstovima koji su probali izvijestiti o tribini, pa se stoga konačno idemo osvrnuti na bitno. Je li to razgovor o promjeni strukture sufinanciranja, pa i zahtjevima koje donosi članstvo u EU? Je li to pozivanje gradske administracije na razumijevanje problema koji tište kulturnu scenu, ali i kulturne scene na razumijevanje promijenjenih okolnosti? Je li to traženje novih modusa financiranja kulture općenito? Ma kakvi, tribina u Filodrammatici nije pokazala da postoje ni osnovni preduvjeti za takvo što.

Obersnel maše s rekordnih 10-ak posto izdvajanja za kulturu iz ukupnog proračuna, istim onim rukicama koje diže i od bilo kakve mogućnosti razgovora o promjenama u sustavu ustanova u kulturi. To je zadano, nametnuto, i tu se ništa ne može. A to razmišljanje je pogrešnije od svega što smo čuli na tribini. Samo, za to je potrebna politička volja i snaga, kako u Odjelu za kulturu tako i na višoj gradskoj instanci. A nje kronično nema. Jer da je ima već bi odavno Rijeka, Split, Osijek i Varaždin inzistirali na mijenjanju statusa nacionalnih kazališta, koja požderu od 70 do 90 posto lokalnih proračuna za kulturu.

S druge strane je pak riječka kultura. Na stranu miće, šote i ostali besprizornici, završetak tribine je bio i više nego indikativan. Neki biser iz zadnjih klupa pozvao je sve da glasnim pljeskom čestitaju Marinu Lukanoviću na nagradi na venecijanskoj Mostri. I svi složno zapljeskaše, a Lukanović pokorno spusti glavu. I nikom ne bje jasno koliko je sve to skupa smiješno. Nagrada koju dodjeljuje inicijator projekta (arTVision) jednom od 15 filmova sudionika tog istog projekta – tko zna kakvim dilovima baš eto na Mostri, ali u krajnje sporednom programu – predstavlja se maltete kao Zlatni lav. Smiješno kad ne bi bilo tužno.

A to je pokazala riječka kultura na tribini u Filodrammatici: da je provincijalna, neinformirana, glasna, nesuvisla i malograđanski samozadovoljna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.