Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Kultura&kolera

Komentar Sada treba sačuvati HAVC

Ilustracija NL
Ilustracija NL
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2017. u 10:21 2017-02-12T10:21:03+01:00

Bitno je da iz oblaka prašine koji se digao oko nalaza revizije, HAVC mora izaći neoštećen, neokrhnut

Je li Hrvatski audiovizualni centar zaista »klijentelistička interesna mreža«, kako je to ranije ovog tjedna komentirao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović? Njegova je izjava, očekivano, podijelila javnost, i to duž – opet, sasvim očekivanih – ideoloških linija.

Pojednostavljeno, lijevi Hasanbegovićevu ocjenu odbacuju, kao što odbacuju baš sve što on kaže. Desni ga, pak, adoriraju i neupitno prihvaćaju njegove ocjene. Problem je u tome što ni jedni ni drugi ne spominju suštinu, činjenice, argumente. Evo, cijeli prošli tjedan dobra je ilustracija apsolutne nezainteresiranosti hrvatske (kulturne) javnosti za činjenice. Kao u onoj prostoj pjesmi TBF-a, u kojoj je lirski subjekt nakanio doći do snošaja obasipajući djevojku zanesenim poetskim recitacijama. U toj metafori, hrvatska javnost je djevojka na koju poezija ima, posegnut ću ovdje za eufemizmom, posebno djelovanje. Slatkorječivi momak sa skrivenim namjerama je Hrvoje Hribar, sad već bivši ravnatelj HAVC-a, koji u svojoj izjavi u kojoj obrazlaže ostavku – zapravo ne obrazlaže ništa, osim što se zaneseno prikazuje žrtvom.

Ostavku je Hribar podnio iz pozicije nevine žrtve koja više ne može podnijeti neutemeljeno proganjanje ostrašćenih neprijatelja. K tome je empatično i herojski htio od progona zaštititi svoje drugare. Sve to zvuči jako lijepo. Samo, ono što hrvatska javnost treba jest konkretno obrazloženje zašto su se odluke o raspodjeli novca u HAVC-u donosile mimo propisa, kako je objavila državna revizija. U uređenoj zemlji kakvom Hrvatsku želimo učiniti, za negativno ocijenjen rad neke institucije, odgovorni trebaju ponuditi vrlo konkretan odgovor. Nepravilnosti trebaju biti sankcionirane. Preduhitriti otkaz ostavkom i svaliti sve na hejtere, kako je napravio Hribar, djeluje kao bacanje prašine u oči.

Ispalo je, opet, da se lako zapaljiva javnost svrstala u dva tabora, hribarovci protiv hasabegovićevaca. Nitko nije iznenađen. Ali više je pitanja još uvijek bez odgovora. Neka su nekidan postavljena na javnoj televiziji, u emisiji Otvoreno, kad se govorilo o budućnosti hrvatskog filma. U emisiji je gostovala i Ivona Juka, talentirana, ali od mnogih u HAVC-u omražena redateljica koja DORH-u nudi dokaze protiv nezakonitog poslovanja Centra. Ogorčena je, na natječajima za financiranje filmova puno je puta odbijana. Sada spominje konkretne primjere u kojima su članovi Upravnog odbora dobivali milijune za svoje projekte, ali i zataškavanje protuzakonitih radnji.

Unatoč površnosti rasprave oko HAVC-a ovog tjedna, neki su se zaključci jasno iskristalizirali. Prvo, državna revizija bila je vrlo, vrlo stroga. Čak je i ministrica kulture Nina Obuljen zatečena primjedbom o tobože nelegalnoj raspodjeli iznosa većih od 200 tisuća kuna bez odobrenja ministarstva. Je li HAVC zbilja autonoman ako svaku njegovu odluku mora amenovati trenutna vlast? Drugo, incestuoznost u tijelima odlučivanja stalna je prijetnja u ovoj maloj kulturi u kojoj je svatko svakome nešto. Na Hasanbegovićevom primjedbom potaknuto pitanje s početka teksta treba napokon dati odgovor. Je li Hribar u svome radu bio bezgrešan? Možda i nije.

Ali neupitno je da je u njegovom mandatu ta institucija učinila velike stvari za hrvatsku kinematografiju. I to je ono što je bitno: iz oblaka prašine koji se digao oko nalaza revizije, HAVC mora izaći neoštećen, neokrhnut. Treba jasnije definirati njegovu autonomiju, ojačati je i, paziti na to da Hribara ne zamijene nekim gorim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve