Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Kultura&kolera

Komentar Pop kulturu u škole!

Pop kulturu u škole!
Pop kulturu u škole!
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2016. u 11:16 2016-01-24T11:16:21+01:00

Prijedlog o uvođenju predmeta »Pop kultura«  u osnovne i srednje škole je sam po sebi odličan, no izazovi koji će to pratiti, ako se i nađe sluha za njegovo službeno uvođenje, bit će veliki

Bojim se da je Monty Python opet bio u pravu predviđajući budućnost. Malo tko bi to mislio gledajući skeč o seksualnom odgoju u školama, u kojem je, kao kod Pythona i inače, sve preokrenuto naopako da bi se ironijom pojačala senzacija. Skeč počinje scenom mirnih učenika koji nešto pišu, dok jedan od njih izviđa dolazak profesora. Kad uzvikne da profesor stiže, učenici podivljaju, tako da se ne naruši uobičajeni poredak stvari i folklor smirivanja. Slijedi predavanje o seksu, čak i s demonstracijom, ali budući da je dio kurikuluma, učenici se nasmrt dosađuju.

Prekrasna je to metafora društvenih konvencija i uloga koje su nam nametnute do te mjere da im forma briše svaki sadržaj, ali ono što mi je ovdje trenutno interesantnije jest metonimijski potencijal scene, sagledamo li je u kontekstu prijedloga o uvođenju predmeta »Pop kultura« u nastavu osnovnih i srednjih škola.

Da odmah stavimo stvari na mjesto, prijedlog je sam po sebi odličan; već u ovoj fazi je solidno artikuliran i razradi li se na zadovoljavajućoj razini, bit će dobrodošla prinova školskih kurikuluma. No izazovi koji će ga pratiti, pa i ako se nađe sluha kod nadležnih za njegovo službeno uvođenje, od Hrvatskog sabora na niže, bit će veliki. I sam idejni začetnik projekta – glazbeni publicist, kritičar, filmaš i štošta još Anđelo Jurkas – u pripremnom materijalu nudi rezultate istraživanja koja kažu da je 77 posto osnovnoškolske djece i 65 posto srednjoškolaca nezainteresirano za sadržaje pop kulture, glazbe, filma, stripa, književnosti... Dakle u startu već ne govorimo o uvođenju u škole nečega što je djeci zanimljivo pa se, je li, kurikulum treba približiti suvremenim interesima, nego govorimo o uvođenju još jednog predmeta na koji će djeca, potencijalno, frktati nosovima. Reklo bi se, kasnimo.

Ali ništa nije dalje od istine, jer baš zato što su danas raznorazne tehnološke distrakcije potpuno promijenile percepciju, a onda i recepciju svijeta kod mladih, poticanje na kreativno razmišljanje čini se potrebnijim nego ikad prije. Nemojmo se ni ovdje zaletjeti, nisu mladi danas ništa gori od mladih nekad, i te teze nikome neće pomoći, samo je razina distrakcija puno veća, a onda i izazovnija. Smjer u kojem se zasad razvija ideja predmeta »Pop kultura« upravo u tom segmentu pogađa bit. Ideja tvoraca je kroz neformalniji pristup, što profesionalnih učitelja što vanjskih suradnika-predavača, progovoriti o filmu, književnosti, glazbi, stripu, društvenim mrežama i svemu onom što čini širok pojam pop kulture. I to dijelom teorijski, a dijelom praktičnom primjenom i poticanjem kreativnosti mladih.

Neće ekipi koja će raditi na prijedlogu programa biti lako; već su naišli na mine, počevši od onih najbanalnijih kao prozivanja za pogrešno inzistiranje na popularnoj glazbi, iako je termin pop kulture, dakako, mnogo širi i obuhvaća sve ono što često ostaje teorijski zanemareno u prostoru između tzv. visoke kulture i šunda. Stvar se komplicira kad i tzv. visoka kultura i tzv. šund postaju dijelom pop kulture, ali time se u ovoj fazi ne treba zamarati.

Jurkasova iskustva u sporadičnom predavanju o segmentima pop kulture u školama zasad su, prema njegovim svjedočenjima, odlična, ali i on i svi koji će raditi na prijedlogu trebali bi biti svjesni da ideja Društva mrtvih pjesnika nije realna. Ono što se predaje, zapravo je dosadno, čak i kad se radi o seksu, kako nas podsjećaju Pythoni, a kamoli o nečemu što zanima manji dio publike. Učenike treba preživjeti. Bez idealiziranja, svima će biti lakše, ako se i uspiju zaobići sve birokratske i administrativne poteškoće, kojih će itekako biti. Kreatorima »Pop kulture« zato želimo i mudrost i sreću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve