Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Kultura&Kolera

kolumna Performance Siniše Labrovića

Foto Glas IStre
Foto Glas IStre
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2015. u 10:59 2015-10-25T10:59:43+01:00

 

Prosvjećenost, emotivnost, suosjećanje, moralna ustrajnost, neodustajanje – to je ono što u svojim nastupima podastire Labrović 

Tijekom protekloga tjedna u hrvatskoj se metropoli – glavnome gradu Zagrebu – dogodio jedan ulični performans. Zadnjih godina ne svjedočimo tako čestim uličnim performansima – oni kao da su se povukli u zatvorene, muzejske ili neke druge prostore. Davna su bila ta vremena kada je Tom Gotovac gol trčao zagrebačkom Ilicom, ili kada je Vlasta Delimar jahala, također posve obnažena i s dva pratioca, na bijelome konju, po istoj toj centralnoj ulici. Te su slike danas gotovo mitske, urezane u kolektivnu svijest i tradiciju domaćih kulturnih prostora. Treba biti snažna ličnost, izgrađen i hrabar umjetnik da bi se javno izvelo nešto što je upečatljivo i vizualno i sadržajno, što se tiče dubokih momenata stvarnosti koja se živi, a o kojima se najčešće ne govori, barem ne na glas... 

Danas u Hrvatskoj, kada je o performansu riječ, vidljivije djeluje umjetnik Siniša Labrović. Taj profesor književnosti porijeklom iz Sinja u svome je djelovanju možda diskretniji od svojih povijesnih prethodnika. No ipak, promatrajući Labrovićevo lice, koje je za njega moguće i centralni poligon umjetničkog rada, suočavamo se s nečim čega nam danas kronično nedostaje. Možda je baš zbog poruka sadržanih ispod površine, a koje Labrović svojom površinskom smirenošću i »hladnoćom« odašilje, pravi performer za ovo vrijeme i trenutak. 

Prosvjećenost, emotivnost, suosjećanje, moralna ustrajnost, ne odustajanje – to je ono što nam u svojim nastupima podastire Labrović.

Njegov je prošlotjedni performans bio koncentriran na suradnike koji su deklamirali i pjevali, pronosili zastave i transparente, obraćali se Svevišnjem u molitvi – sve u svemu ocrtavali trenutno duhovno stanje najvećeg broja ljudi ovih prostora, takozvane »mase«. Labrović je »dirigirao« skupinom mladih Roma koji su kombinirajući katoličke crkvene pjesme s onim ustaškima, izvikivali poznate parole iz bogatog repertoara govora mržnje u Hrvatskoj, čije su žrtve često i sami Romi. 

Ovaj performans moguće je i ne čitati toliko iz čisto umjetničkog ugla i s takvim kriterijima, niti je taj pridjev »umjetnički« u ovome trenutku i u kontekstu toliko bitan. Trenutno je puno važniji, po svojoj usamljenosti i izuzetnosti, ljudskiji, moralni čin Siniše Labrovića i njegovih prijatelja u performansu kojega su izveli. U ovom prilično neslavnom času za zajednicu čiji smo pripadnici, sve više ogrezlu u nepoštenje i neiskrenost, s uvijek istim obmanama naslonjenim na nacionalizam i slijepu odanost religiji, treba cijeniti volju, hrabrost i časnost ovih performera da izađu na trg glavnoga grada i obrate se javnosti. 

Istina je, ne možemo zahtijevati da umjetnost naših prostora danas bude dužna progovoriti o stvarima koje se događaju u društvu, o homofobiji i nacionalizmu na koje upozorava ovaj performans, jer umjetnost – jasno – nikome ništa nije dužna. Ona nastaje iz čiste slobode i radosti dokolice, iz suviška misli, emocija, energije, iz osjećaja nemoći i boli, želje da se drugima nešto pokloni a da se, istovremeno, za uzvrat ne očekuje ništa. Zbog toga je za umjetnost važno samo da ona jest, a ukoliko je kod nekoga uspjela pobuditi »bezinteresno sviđanje«, to je već vrlo mnogo. Njoj se ne može nalagati kakva da bude, ali se umjetnike, one koji je stvaraju, može pozvati da poslušaju i preispitaju svoju svijest i savjest, i jednako ih se tako može podsjetiti da hrabrost nije vrlina o kojoj govorimo kada se prisjećamo velikih ratnika. 

Hrabrost je, u vremenima kakvima svjedočimo, vrlina koja je potrebna da bismo vratili i očuvali živom vlastitu ljudskost, ono o čemu govori i na što upozorava književnica i novinarka Svetlana Aleksievič, a time i nagrada za književnost koja joj je nedavno dodijeljena. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze