Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Kultura&Kolera Kim Cuculić

blog Likovna »metropola« i »provincija«

S iložbe Joana Miroa / Foto Darko JELINEK
S iložbe Joana Miroa / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2014. u 11:09 2014-10-19T11:09:00+02:00

Dok se za izložbe poznatih suvremenih umjetnika i starih majstora po ostalim europskim i svjetskim gradovima treba čekati u dugačkim redovima za ulaznice, u Rijeci je takav prizor gotovo nezamisliv.

Ove jeseni čovjek ne zna gdje bi se prije okrenuo od silnih izložaba u našem glavnome gradu. Zagrebačka izložbena sezona zaista je bogata – izložba Joana Miroa otvorena je u Umjetničkom paviljonu, a Klovićevi dvori ugošćuju »Normandiju/Rađanje impresionizma« s djelima Moneta, Courbeta, Delacroixa, Renoira, Boudina, Bonnarda, Corota... 

Uskoro se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara izložba talijanskog baroknog majstora Guercina; u Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je velika izložba Julija Knifera, dok se u Modernoj galeriji može razgledati retrospektivna izložba Zlatka Boureka. 

To je samo dio recentnih izložbi u Zagrebu, a dalo bi ih se nabrojati još. Ovdje ne ulazimo u vrijednosne niti likovno kritičarske sudove, već skrećemo pozornost da unatoč toliko spominjanoj krizi naša »metropola« još uvijek ima snage i mogućnosti realizirati velike izložbe vrijedne pažnje. Nisu to samo zagrebačke izložbe, jer one su otvorene i građanima ostatka Hrvatske, a vjerojatno će ih pohoditi i ljubitelji umjetnosti iz susjednih zemalja. Ipak, bilo bi lijepo da neka izložba toga tipa bude postavljena i u Rijeci, pa i u nekom drugom gradu izvan Zagreba. 

U Italiji, primjerice, velike i značajne izložbe mogu se vidjeti i izvan Rima, Milana, Firence... U usporedbi sa Zagrebom, riječka izložbena jesen djeluje prilično siromašno. Doduše, u kvantitativnom smislu u Rijeci se gotovo svakog tjedna otvori i po nekoliko izložaba, ali su često manjeg opsega i nerijetko lokalnog karaktera. Kvantitativno prevladavaju izložbe suvremene umjetnosti, koje su većem dijelu publike – naročito one s »konceptualnim« predznakom – nerijetko nerazumljive i slabije posjećene. Dok se za izložbe poznatih suvremenih umjetnika i starih majstora po ostalim europskim i svjetskim gradovima treba čekati u dugačkim redovima za ulaznice, u Rijeci je takav prizor gotovo nezamisliv. 

Čini se i da riječki muzeji premalo rade na marketinškim aktivnostima. Plakati za izložbe često su skromni i jedva vidljivi, a ne smišljaju se ni neke atraktivne promotivne akcije. Marketing u kulturi tu je nekako zakazao. Opravdanje je opet nedostatak sredstava, no manjak novca uvijek mogu nadoknaditi kreativnost i dobre ideje. Činjenica je da si Zagreb (barem to tako izgleda) može priuštiti velike i skupe izložbe, dok hrvatska »provincija« ostaje izvan toga trenda. No, onda bi se trebalo potruditi da se i od onog što se ima u fundusima zavrte zanimljive likovne priče. A Rijeka ih ima. Čak i da se jednu godinu »vrte« samo djela iz fundusa, mogli bi se ostvariti interesantni postavi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve