Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
22. ožujka 2019.
Kultura&kolera

kolumna Konačno pravi sajam knjiga, ali...

Konačno pravi sajam knjiga, ali...
Konačno pravi sajam knjiga, ali...
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2015. u 20:51 2015-06-21T20:51:09+02:00

Ono što se i dalje pokazuje kao problem izostanak je riječkog konsenzusa oko pitanja sajma

Sajam knjiga i festival autora »vRIsak« u vremenu je objave ovog teksta zatvorio svoja vrata. Odmah valja reći, jasno i nedvosmisleno: Rijeka nikada nije imala bolji sajam knjiga. Trebalo je osam godina čekanja, gomila promijenjenih koncepata, organizatora, raskinutih i ponovno sklopljenih partnerstava, ali prije svega trebalo je kontinuiteta i upornosti da bi se došlo do manifestacije koja itekako opravdava svoje postojanje. Manifestacije koja može služiti na čast gradu koji se diči brigom za kulturu a koji dosad nije imao niti jednu strateški važnu kulturnu manifestaciju vezanu za knjigu. No znači li to da je baš sve bilo i jest super? Ne, naravno.

Stvar je počela jednom naizgled kozmetičkom odlukom: svrstavanjem V.B.Z.-ova Sajma pod »manifestacije« Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke. Iznos jest skroman, 25.000 kuna, ali ipak jasno ukazuje da je između ponuđača i aspiranata na brand riječkog sajma knjiga Grad očito odabrao V.B.Z., spasivši ga barem zasad od godišnjeg odlučivanja pri Vijeću za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke. No to je poznato i o tome smo već pisali.

Ono što se i dalje pokazuje kao problem i što ne možemo ignorirati izostanak je riječkog konsenzusa oko pitanja sajma. Dio riječke izdavačke scene jednostavno ne priznaje V.B.Z. kao partnera. Spočitavaju toj tvrtki neadekvatne poslovne uvjete, ne samo u vrijeme sajma, kao i pravodobnu isplatu. V.B.Z. pritom dijeli sudbinu svih većih izdavača-knjižara, pokušavajući preživjeti. Uostalom, zatvorili su knjižaru u Filodrammatici, jer njeni troškovi bili su veći od zarade, pa se sada nadaju da će preostali Korzo 32 vratiti nekadašnju riječku profitabilnost.

U takvoj situaciji kotizacija za sajam, odnosno rabat koji izdavači moraju dati od 50 posto uobičajen je i ni po čemu poseban. No problematična je isplata, a ona se tiče već poslovične nelikvidnosti hrvatskog knjižnog sektora. One koja je natjerala Algoritam na predstečajnu nagodbu, jer prihodi u izdavačkom sektoru pali su 40 posto u odnosu na vrijeme u kojem se poslovni zamašnjak digao jako visoko pa su servisi, ili saniranja, danas prilično zahtjevni.

Svemu tome mogu se dodati i godine nataloženih animoziteta i ogorčenosti i eto dijela riječke scene koji na žalost nije dio ovog projekta. Projekta koji uz sve ograde ipak ima kulturološku vrijednost. Gledano izolirano, vRIsak kao manifestacija s ukupnim budžetom od oko 80.000 kuna doista nije mogao napraviti više. Imali smo domaće, riječke i regionalne pisce, sve s novim knjigama, zanimljivo osmišljene programe, divergenciju mjesta događanja po cijelom gradu i, iznimno važno, strana gostovanja europski i svjetski relevantnih autora... – sve što je bilo koji organizator bilo kojeg sajma knjiga u Rijeci ikad želio. Je li to tko drugi ovdje mogao napraviti? Reći ćemo teško, a mislit ćemo nemoguće, jer upravo su strane pisce, tu differentiju specificu ovog sajma u odnosu na prošle – Johannu Holmstrom, Razvana Radulescua, Emila Andreeva i Aleša Čara – doveli i europski novci iz projekta Kreativna Europa.

I možemo mi plakati nad činjenicom da samo veliki igrači, a ne male lokalne riječke snage mogu takvo što izvesti, no to je jednostavno tako, i gleda li se javni interes, Rijeci je bilo potrebno upravo ovakvo izdanje sajma da pokaže svijetu, i sebi, da knjižne sajmove ovdje valja organizirati i podržavati. Sad je još samo pitanje mogu li i zavađene strane pronaći snage i volje za približavanje, na poslovno zadovoljstvo sviju, a ponajviše na zadovoljstvo publike, koju stalno valja podsjećati da je knjiga kulturni proizvod par excellence.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown