Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Nedjeljom na 1 stupac Tatjane Gromača Vadanjel

kolumna Izvori totalitarizma

Hannah Arendt
Hannah Arendt
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2016. u 20:43 2016-01-10T20:43:51+01:00

Nedavno je objavljen novi hrvatski prijevod kapitalnog djela Hannah Arendt

Prošle godine, 4. prosinca, navršilo se četrdeset godina od smrti Hannah Arendt, filozofkinje čije je djelo obilježilo našu epohu. Hannah Arendt smatra se doajenkom političke filozofije 20. stoljeća – njeno fundamentalno djelo »The Origins of Totalitarianism« objavljeno je prvi put 1951. godine.

Originalan rukopis knjige završen je u jesen 1949., više od četiri godine nakon poraza Hitlerove Njemačke, manje od četiri godine prije Staljinove smrti.

Kako je kazala autorica – »Bio je to prvi mogući trenutak da se artikuliraju i elaboriraju pitanja s kojima je moja generacija bila prisiljena živjeti većinu svojih zrelih godina: Što se dogodilo? Zašto se dogodilo? Kako se moglo dogoditi?«
Mjesec dana uoči ove godišnjice zagrebački je izdavač Disput objavio novi hrvatski prijevod kapitalnog djela Hannah Arendt, »Izvori totalitarizma«, sačinjen prema kanonskom izdanju iz 1968. godine, s autoričinom završnom redakturom i trima predgovorima (prijevod je napravila Mirjana Paić Jurinić). Knjiga je to koja donosi iscrpnu obradu teme totalitarizma, »okom povjesničara i analitičkom gorljivošću političkog znanstvenika«.

To je – precizirao je recenzent hrvatskog izdanja, politički filozof  Žarko Puhovski – »nastojanje da se stvori teorija totalitarizma, a ne opisivanje političkih prilika«. Hannah Arendt u svom nezaobilaznom djelu želi pokazati uspostavu totalitarnog svjetonazora i njegove realizacije.

Totalitarni režimi, dok su na vlasti, i totalitarni vođe, dok su živi, do samoga kraja »počivaju na masovnoj podršci«, no, jednako tako oni zapanjujućom brzinom padaju u zaborav i zapanjujućom se lakoćom mogu nadomjestiti. »Privlačnost koju zlo i zločinstvo imaju za mentalitet rulje nije ništa novo. Oduvijek je vrijedilo da rulja pozdravlja čine nasilja sa začuđujućom primjedbom: možda je gadno, ali je vrlo pametno«. – zapaža Hannah Arendt.

No, bilo bi posve pogrešno, kada se promatra psihologija uspostavljanja i rasta totalitarnih režima ili pokreta, zaobići ljude visoke naobrazbe. »Vrlo razvijen individualizam i rafiniranost« – upozorava Arendt – »ne smetaju, štoviše gdjekad i potiču samoprepuštanje u masu«. To pojašnjava činjenicom da »ključna značajka čovjeka-mase nisu brutalnost i zaostalost, nego njegova izoliranost i odsustvo normalnih društvenih odnosa«.

Novi prijevod knjige »Izvori totalitarizma« dočekan je s glasnim aplauzom u našoj javnosti. Današnje vrijeme, na žalost, zamjećuju mnogi, poziva nas da se ponovno, s dodatnom usredotočenošću, okrenemo ovom kanonskom tekstu. On nije pisan niti mišljen kao tekst za one čija je stručna usredotočenost samo na polju političke teorije i filozofije, dapače. Njegova je izvanrednost i u otvorenosti i poštivanju raznorodne profiliranosti mogućega čitateljstva. To je nezanemariva činjenica koja ide u prilog iznimnosti Hannah Arendt kao filozofkinje. Nije bez razloga prozvana svojevrsnim »suvremenim Sokratom«.

Njena živa, istraživački nastrojena radoznalost, kao i želja za komunikacijom, za uspostavljanjem aktivnog odnosa uzajamnog poštovanja sa čitaocem, prisutni su u svakoj rečenici – jezik i stil Hannah Arendt sve je samo ne suhoparan, hermetičan i odbojan. Upravo obrnuto – iz znanstvene obrade mračne i sumorne teme izbija radost zbog proniknuća u ono što se činilo teško ili nemoguće spoznatljivim, jetka ironija i humor osvježavaju tekst ondje gdje to ne proturječi dobrome ukusu... Njen se jezik prelijeva u živim bojama intelektualnog, zajedljivog, oštrog, ironijskog, osuđujućeg... To je vitalno štivo unutar kojega se intelektualno radoznao čitalac može u punom smislu riječi osjetiti dobrodošao, zadovoljen, visoko poštovan.

Filozof Hans Jonas nazvao je Hannah Arendt »genijem prijateljstva«. Ukidanje distance i stvaranje povjerljivog prostora za ogledanje različitih mišljenja nije prisutno samo u njenim privatnim pismima i korespondencijama (godine 2013. u Münchenu je objavljena hvaljena knjiga izbora njenih pisama »Wahrheit gibt es nur zu zweien. Briefe an die Freunde«, Piper Verlag), već i u načinu na koji je prezentirala svoje stručne teorijske oglede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.