Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Kultura&kolera

kolumna Hrvatsko slikarstvo i Renato Percan

Hrvatsko slikarstvo i Renato Percan
Hrvatsko slikarstvo i Renato Percan
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2014. u 10:27 2014-12-07T10:27:46+01:00

Slikarstvo Renata Percana mora biti približeno hrvatskoj javnosti jednom velikom retrospektivnom izložbom u Zagrebu, u nekom klasičnom izložbenom prostoru i atmosferi poput »Klovićevih dvora«

Prije nešto malo više od godinu dana, koncem listopada 2013., preminuo je Renato Percan, veliki slikar hrvatski. Hrvatska se je kulturna javnost oprostila od njega gotovo bezglasno. Percan je rođen 1936. godine u Trgetu, u Istri. Školu primjenjenih umjetnosti završio je 1962. godine u Zagrebu, u klasi profesora Vilka Glihe, a diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1966. godine, u klasi profesora Alberta Kinerta. Nakon toga vraća se u Istru – živi, stvara, izlaže u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, a godine 1996. predsjednik Republike odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

   No, unatoč svemu, snaga i veličina njegova slikarstva ipak nije uistinu prepoznata i vrednovana, niti u hrvatskoj javnosti, niti u povijesti likovnosti. Hoće li biti ikada? Za nadati se je da će se pojaviti kakav mlad proučavatelj koji bi si dao truda odraditi posao bez ograda i predrasuda, koji bi bio spreman, bez uskogrudnih, licemjernih parametara, prići djelu velikog slikara.

   Renato Percan, iako se nije kretao po kulturnim krugovima metropole, nije zavičajni slikar. Nije slikar boškarina, već je slikar biblijskih motiva, ljudskih borbi, strasti i tragedija, erosa i thanatosa, slikar koji se je, kao malo koji slikar u nas, na zastrašujuće moćan način znao nositi s velikim, klasičnim temama umjetnosti, koji ih je uspio prezentirati na visoko vrijedan način, manirom starih majstora kojima se je divio, poput Dürera ili Michelangela.

   To su, uostalom, svojevremeno i zamijetili brojni kritičari i povjesničari umjetnosti koji su se bavili njegovim djelom. »Pred nama je veliki mag koji nas dodirom svoga kista uvodi u nadstvarnost i pretvara sivilo svakodnevnice u snove«, zapisao je Josip Depolo. No ipak, Percanov je rad ostavljen »negdje po strani«, kao da je na koncu presudila najprostija geografija – to što je živio povučeno, posvećen svome istinskom pozivu, negdje na istarskom poluotoku.

   »Prisutnost je sveta božica«, zapisao je negdje Goethe, no mora li uvijek, i u svemu presuditi taj istovjetni stereotip? Možemo li uvidjeti vrijednost nečijeg stvaralaštva, a bez da je taj netko obigravao na polju javnosti, dakle samo kroz djelo, koje nije nijemo, već se punom, grlenom snagom otvara pjevajući na svim jezicima svijeta?

   Slikarstvo Renata Percana mora biti približeno hrvatskoj javnosti jednom velikom retrospektivnom izložbom u Zagrebu, u nekom klasičnom izložbenom prostoru i atmosferi poput »Klovićevih dvora«. To ne dugujemo Percanu jer on, stvorivši ovako impresivan opus, na onaj svijet zacijelo nije otišao kratkih rukava, već to dugujemo sebi – upoznati, doživjeti, pokloniti se djelu zbiljski velikog slikara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve