Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Kultura&Kolera

kolumna Hasanbegović bi i po filmu

Hasanbegović bi i po filmu
Hasanbegović bi i po filmu
Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2016. u 9:49 2016-08-14T09:49:39+02:00

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, sada je već posve izvjesno, uopće ne mari za povijest. Iako povjesničar po vokaciji, Hasanbegović svojim (ne)djelovanjem u kulturi donosi isključivo i samo destrukciju. Shodno tome, povijest, tko god ju bude pisao osim, recimo, novinara Hrvatskog slova, koje se opernalo s 400.000 nezasluženih kuna, o njemu neće imati reći ama baš ništa pozitivno.

Čovjek čiji je mandat započeo uništavanjem teško iznuđene slabe startne pozicije neprofitnih medija u Hrvatskoj, nastavio se razvaljivanjem krhkog izdavačkog sektora, a po svemu sudeći završit će tihim, a itekako glasnim, bojkotom hrvatskog audiovizualnog sektora. Upozoravaju na to ovih ljetnih dana, kada malo što osim deklaracija na kremama za sunčanje zanima širi živalj, iz Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata u svom otvorenom pismu, inače naslovljenom na također tehničkog premijera Tihomira Oreškovića.

Govore tehničkom Oreškoviću tamo filmaši o neprihvatljivom ponašanju Zlatka Hasanbegovića, koji nakon nepotrebne i neodgovorne smjene hrvatske predstavnice u Eurimagesu, umjesto dijaloga i nužne suradnje, a nakon neuvažavanja očitovanja Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra i ignoriranja očitovanja ravnatelja na provedeni upravni nadzor u HAVC-u, najavljuje daljnje postupanje, a time i daljnje ugrožavanje djelovanja institucija i cjelokupne audiovizualne zajednice.

Radi se o tome da Hrvatska i dalje nema zakonom obvezan novi Nacionalni program audiovizualnog stvaralaštva, koji donosi ministar, nema osiguranih sredstava za isplatu poticaja, za što je zaduženo Ministartvo kulture na čijem je čelu Hasanbegović, a ni Povjerenstva za poticaje, budući da je starom istekao mandat, a tehnički ministar odbija imenovati novo.

No bojkot ministra nije nov. Kažu filmaši da Hasanbegović od početka ignorira struku te da je umjesto rješavanja postojećih problema samo generirao nove, uključivši se u hajku protiv HAVC-a, koja je kulminirala provedenim upravnim nadzorom nad Centrom.

Može se ovo otvoreno pismo tumačiti i kao senzibiliziranje javnosti na probleme s kojima se suočio inače prilično dobro, ako ne i najbolje organiziran kulturni podsektor u Hrvatskoj, ali i kao osvajanje pozicija u novim križaljkama koje će uskoro nastupiti.

No kako god tumačili ovaj istup DHFR-a i HRUP-a, ostaje neprijeporna činjenica da je Zlatko Hasanbegović, i kad djeluje i kad ne djeluje, tehnički provoditelj nove i predizborno obilato najavljivane kulturne revolucije. Vojnik koji je ostao vjeran svojem glavnom patronu, Tomislavu Karamarku, iako obilato podržan od strane HDZ-ovih delegata, vjerojatno je politički mrtav, no varaju se oni koji misle da će zbog toga on sada nadalje hodati svijetom kao neka neostvarena sjena. Povući će se u neki institut, možda se i vratiti u Pilara, i tumačiti kako je branio nacionalne interese. Tko zna, možda će ga jednom, u velikoj mudrosti zaborava, netko etiketirati kao pukog konzervativnog opiratelja lijevoj hegemoniji u kulturi.

Hasanbegović je u rekordno kratko vrijeme došao, vidio i, barem za kratki povijesni trenutak, pobijedio, unatoč krajnjoj neopremljenosti aparaturom za vođenje jednog kompleksnog resora. No kada bi njegovom ustrajnošću i predanošću, samo uz nužna znanja o sektoru, radio budući ministar s vizijama gradnje, a ne uništavanja, kultura bi se institucionalno konačno pomaknula s mrtve točke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.