Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
18. siječnja 2019.
Kultura&kolera

kolumna Gogolj u teatru

Gogolj u teatru
Gogolj u teatru
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2015. u 12:10 2015-05-03T12:10:29+02:00

O svemu što se događalo u »Zajcu« godinama se govorilo, pisalo, ukazivalo, a Državna revizija sad je i službeno potvrdila

Bauk Gogoljeva »Revizora« ovih dana kruži hrvatskom kulturom. U toj komediji gradski upravitelj užasnutim glasom ispriča vlastelinima da je dobio pismo kojim ga prijatelj obavještava da će ih uskoro obići revizor iz Petrograda. Zbog toga mjestom zavlada strah, jer svi imaju putra na glavi. Upravitelj naredi odličnicima da naprave reda u svojim ustanovama: nadzorniku dobrotvornih zavoda naredi da počisti prostorije, sucu preporuči da potjera guske iz ureda, a poštaru zaprijeti da još pozornije čita tuđa pisma i odmah javi ako naiđe na nešto zanimljivo.

   Upravo ovakva ili neka slična atmosfera ovih dana vlada dijelom domaćih ustanova u kulturi, s time da ih nije obišao varalica Hlestakov, već pravi revizor.

   Početkom tjedna za nama, naime, obznanjena su izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji javnih ustanova u kulturi. Revizija je provedena u 64 ustanove u kulturi, a obuhvaćeni su financijski izvještaji i poslovanje za 2013. godinu u 23 knjižnice, 19 muzeja, 17 kazališta, te pet drugih ustanova. Ciljevi revizije bili su utvrditi istinitost i vjerodostojnost financijskih izvještaja, analizirati ostvarenje prihoda i primitaka te rashoda i izdataka sukladno planu, provjeriti usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, te provjeriti i ocijeniti učinkovitost korištenja sredstava.

   O financijskim izvještajima i poslovanju ustanova za 2013. izraženo je 31 bezuvjetno, 32 uvjetna i jedno nepovoljno mišljenje – samo za Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci! Revizijom je utvrđeno da financijski planovi pojedinih ustanova nisu realni jer ustanove svoje financijske planove nisu uskladile s financijskim planovima nadležnih proračuna, odnosno s ugovorenim sredstvima za redovnu i programsku djelatnost. Utvrđene su slabosti u funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola. Ustanovljeno je da se velikim dijelom vlastiti prihodi ustanova koriste za isplatu stimulativnog dijela plaće ili naknada viših od utvrđenih kolektivnim ugovorom, čak i u slučaju ostvarenog manjka prihoda nad rashodima i značajnim dospjelim obvezama. Većina ustanova isplaćivala je stimulativni dio plaće bez jasno utvrđenih mjerljivih kriterija.

   Uočene su nepravilnosti u području planiranja, računovodstvenog poslovanja, prihoda, rashoda, imovine te javne nabave. Kršio se i Zakon o kazalištima. Dobar dio nabrojanih nepravilnosti odnosi se upravo na riječki HNK, koji je postao ogledni primjer, nažalost u negativnom smislu, kako se ne smije poslovati i kako se loše vodi jedna ustanova u kulturi. Ispalo je da u kršenju zakona i propisa prednjači upravo riječko Kazalište. I to uz blagoslov lokalnih vlasti. Stoga se logično nameće pitanje odgovornosti.

   O svemu tome što se događalo u »Zajcu« godinama se govorilo, pisalo, ukazivalo, a Državna revizija sad je i službeno potvrdila. Prema javno objavljenim podacima može se steći dojam da je novca bilo, ali se on neracionalno rasipao, između ostalog i na previsoke honorare pojedincima, često i za ne baš dojmljive umjetničke rezultate. Tako gogoljevska revizija u »Zajcu« dolazi poput nekakve katarze.

   Nešto je prilično trulo i stvari treba mijenjati. Za nepravilnosti netko treba odgovarati, a da se i u budućnosti ne bi događali ovakvi propusti svakako je potrebno pojačati sustav kontrole. Za nastalu situaciju nije kriva samo bivša uprava HNK-a Ivana pl. Zajca, već i Grad Rijeka i njen gradonačelnik, a dio odgovornosti je i na Kazališnom vijeću koje je trebalo bolje obavljati svoj posao. Pogotovo zato jer se neke nepravilnosti vuku još od 2004. godine i bilo je dovoljno vremena da se one otklone.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve

HNK Rijeka