Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Kultura&Kolera

Komentar Aretha Velika

Aretha Velika
Aretha Velika
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2014. u 19:33 2014-10-05T19:33:12+02:00

Jedna od najvećih pjevačica svih vremena, ponosna vlasnica 18 Grammyja i prvog mjesta liste 100 najboljih pjevača koji su kročili Zemljom prema izboru Rolling Stonea – Aretha Franklin – ovog listopada izdat će novi album

Skoro smo je zaboravili, počeli se pitati gdje je obzirom na vijesti o raznim zdravstvenim problemima, nekako se ipak nadajući da ćemo je uspjeti vidjeti na nekom od koncerata, kad je stidljivo najavljeno da snima novi materijal. Jedna od najvećih pjevačica svih vremena, ponosna vlasnica 18 Grammyja i prvog mjesta liste 100 najboljih pjevača koji su kročili Zemljom prema izboru Rolling Stonea – Aretha Franklin – ovog listopada izdat će novi album.

   Sve je jasno već iz njegova naslova: »Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics«, a prvi singl, obrada Adeleine »Rolling in the Deep« pokazuje da ćemo i opet otkrivati da su neke popularne pjesme zapravo odlične, dok će njihovi pjevači spoznati što znači kletva »dabogda ti Aretha pjesmu pjevala«. Svojedobno je takvu stvar pred kraj svoje karijere napravio i veliki Johhny Cash, »zapisavši« neke pjesme popularne i rock kulture na albumima »American« tako da ih mnogi percipiraju njegovim, odbijajući ih slušati u originalnim verzijama. Autorice i pjevačice koje će Aretha otpjevati sežu od Ette James i Gladys Knight do Sinead O'Connor i Alicije Keys i ne treba sumnjati da će ovaj album biti za Arethu važan kao i serija »American« Cashu.

   Arethina karijera zapravo nije puno oscilirala. Već na samom početku, dok je kao klinka pjevala gospel po crkvama, iščuđavao se živalj nad tim zrelim, punim glasom. Bilo je pitanje vremena kad će taj talent izaći iz okrilja crkve i gospela i zavladati svjetovnom pop-scenom. Album za albumom, priznanje za priznanjem, i Aretha je danas u 72. godini i uživa zvjezdani status jedne od najboljih svih vremena.

   A bilo je i ima na ovom svijetu pjevačica koje imaju veći raspon glasa, pjevačica koje pjevaju točnije, ne skrivajući se u modulacijama, pjevačica »čišće« boje glasa, ali baš nitko se ne osjeća tako udobno u pjesmi kao Aretha. Njeno pjevanje je kao mačka koja se s trećeg kata nakon tri i pol salta dočeka na noge, za razliku od svih nas ostalih koji bi s trećeg kata padali u rasponu od hrasta do bukve. Pa i da pjeva Rozginu »Nirvanu« to bi bio festival muzike.

   Tko ne vjeruje neka posluša njenu izvedbu arije »Nessun dorma« iz 1998. godine. Uletjela je Aretha tada umjesto Luciana Pavarottija kojem je liječnik zabranio pjevati, onako pet minuta do. I stala na stage pred orkestar, omotana džemperima i krenula. Kao slon u staklani obilazi Aretha oko tanane arije koju nakon Luciana nitko ne bi smio pjevati, spotiče se o mekani talijanski jezik i griješi i griješi... Ali tu i tamo, kontra svim izgledima, kad je baš sve protiv nje i kad je najteže, zabljesne tako da jedino možete pomisliti: ovo pjevanje nije s ovoga svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve