Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

kolumna Vlada u sjeni Vlade Tima Oreškovića

Vlada u sjeni Vlade Tima Oreškovića
Vlada u sjeni Vlade Tima Oreškovića
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2016. u 21:15 2016-01-30T21:15:42+01:00

Nova Vlada trebat će barem prvu godinu kako bi se zabavljala sama sa sobom. Tim je na prvom javnom ukazanju u Hrvatskoj u svojstvu mandatara hrabro kazao da ne traži prvih 100 dana mira, ali je već sada izvjesno da mu možda ni 1.000 dana neće biti dovoljno. Vlada bi doista morala vladati. Efikasno. I imati jasnu koncepciju. Program i strategiju. Razrađene planove i projekte u svakom ministarstvu. Umjesto toga dobili smo prvu sjednicu Vlade na koju je većina ministara zalutala sa željom da zapošljavaju ljude. Kakav paradoks, kakav obrat!? Već godinama slušamo o preglomaznoj državnoj administraciji. O izmišljenim radnim mjestima za stranačke podobnike, prijatelje i rođake. A onda, odjednom, kao da je formirana Vlada u Švedskoj. Kao da nismo prije izbora slušali kritike iz HDZ-a i Mosta zbog SDP-ovih i drugih Kukuriku uhljeba u državnim foteljama. Nije to bilo tako davno. Znamo da u Hrvatskoj postoji duga tradicija stvaranja radnih mjesta za stranačke kadrove, kojima se stranke na vlasti tako odužuju za lojalnost. Na teret državnog proračuna i poreznih obveznika. Ta će se tradicija očito nastaviti. Ali na jedan sasvim novi način.  

Vlada Tima Oreškovića imat će svoju vladu u sjeni. Bit će to eksperiment koji je totalna novotarija u zadnjih 25 godina mlade hrvatske demokracije. Traju dogovori o formiranju Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. U tom tijelu sjedit će po sedam predstavnika svake strane i rješavati potencijalne sukobe između ukupno desetak zainteresiranih političkih stranaka, ponajviše naravno između glavnih aktera, a to su HDZ i Most, odnosno Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Na dnevni red uskoro će stići izbor kandidata za zamjenike i pomoćnike novih ministara, direktore javnih poduzeća, članove nadzornih odbora i upravnih vijeća, za šefove agencija, ravnatelje državnih institucija, njihove savjetnike, glasnogovornike... Riječ je o tzv. drugom i trećem valu kadroviranja. Za izbor zamjenika ministara već se zna ključ. HDZ-ovom ministru ide zamjenik iz Mosta i obrnuto. Naravno, bit će stručnjaci, što drugo. O njima će Vijeće vjerojatno maratonski raspravljati iza zatvorenih vrata, a onda dati Timu Oreškoviću da provede ono što je Vlada u sjeni odlučila. 

Ponovit će se scenario imenovanja ministara u Timovoj Vladi kad se prizivalo najveće stručnjake na kugli zemaljskoj, a završilo na licitiranju sa stranačkim kadrovima u kojima je isplivalo mnoštvo neiskusnih ljudi, uglavnom nespremnih za preuzimanje svojih resora. Posljednjih dana je očito kako se tek upoznaju sa stanjem i poslom kojeg moraju raditi. Prva sjednica Vlade bila je baš zbog toga krajnje bizarna kad su gotovo svi ministri počeli uglas kukati kako im fali ljudi i pričati o sistematizaciji u kojoj ima mnogo praznih kućica, koje naprosto moraju biti popunjene. Kao da su upali u Zavod za zapošljavanje na Markovu trgu svaki bi ministar želio zaposliti stotinjak svojih »stručnjaka« čime bi se izravno narugali svakom programu štednje u Hrvatskoj.

Istovremeno, Vlada za koju se obećavalo da će imati manji broj ministarstva predstavlja najglomazniju vladu ikad. Zato što su se dosadašnjoj brojci od 20 ministarstava pridodala i 2 potpredsjednika Vlade, Karamarko i Petrov, koji nemaju niti jedan resor konkretno. Sa Oreškovićem ih ima 23 uz otvorenu opciju formiranja sasvim nepotrebnog Ministarstva useljeništva i demografske obnove. 
Baš nitko do dana današnjeg iz vladajućih struktura nije spomenuo niti jednog jedinog menadžera, koji je napravio dobar posao, pa možda i zaslužuje ostati na svom radnom mjestu, jer ima rezultate. Može li postojati netko takav? Hoće li se itko uopće sjetiti onog predizbornog obećanja o provedbi javnih natječaja za direktore javnih poduzeća? Ili će jedina head-hunting agencija biti nova Vlada u sjeni Vlade Tihomira Oreškovića. Država se i dalje doživljava kao plijen, pa stoga ne treba ništa dobro očekivati od kadrovske sječe starih i imenovanja novih.

Vlada u sjeni bit će vlada za beskrajno otezanje odluka, za provedbu partikularnih stranačkih interesa, za debatiranje i gubljenje vremena. Iza zatvorenih vrata, što dalje od očiju javnosti. Prema njoj bi konflikti i sukobi u nekadašnjoj koaliciji »šestorke« premijera Ivice Račana mogli biti tek blaga kamilica. To pokazuje i slučaj Crnoja. Ako će hrvatskom premijeru i njegovim potpredsjednicima svaki put trebati dani besplodnih rasprava za donošenje jedne političke odluke, od efikasnosti neće ostati ništa osim dobrih želja. Reforme teško mogu imati šansu. Koliko god se Petrov, Karamarko i Orešković o njima dogovarali. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze