Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
TRIBINA »B« Darka Pajića

blog Todorić može očekivati presudu 2040. godine

Todorić može očekivati presudu 2040. godine
Todorić može očekivati presudu 2040. godine
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2017. u 23:47 2017-10-21T23:47:26+02:00

Hrvatska u razlazu s Gazdom može doživjeti duboku društvenu katarzu i može raščistiti s modelom nakaradnog tajkunsko-otimačkog biznisa koji se već desetljećima odvija mimo tržišnih pravila i pod pokroviteljstvom države i politike. Uvjet je da odjednom dobijemo samostalan, dobro ekipiran, stručan, hrabar i pošten represivni aparat. Vrhunsko Državno odvjetništvo, izuzetno efikasan Uskok, kompetentne suce, jednostavno pisane i jasne zakone, te višegodišnju sudsku praksu na temelju koje bi se mogao voditi ovako složen i zahtjevan predmet kakav je slučaj Agrokor. A sve to nemamo. Upravo je suprotno. Ako je išta u ovih 20 godina hrvatsko pravosuđe sustavno pokazivalo, onda je to nesposobnost i nespremnost za kažnjavanje kriminala, pogotovo onog najkrupnijeg i vezanog uz centre poslovne i političke moći. Događaji iz ovoga tjedna samo su još jedan dokaz te tvrdnje.

Tragikomično je bilo gledati pompoznost uhićenja i kampiranje novinara pred ogradom Kulmerovih dvora, pa slušati vijesti o problemima pred kojima se nalaze istražitelji jer je trebalo pretresti cijeli dvorac, a tu ima soba i soba, kvadrata koliko čovjek ne može ni zamisliti, pa je sve to trajalo dan i noć, nikad kraja. Iako su svi unaprijed znali za uhićenja, a Todorić je odavno odselio. Iako poslovne papire već šest mjeseci provjerava DORH i revizija, oni su svejedno pretraživali svaki centimetar Todorićevog dvorca. Naravno da je to samo predstava, iako je upitno može li ona još uopće i poslužiti za jeftinu zabavu puka, koji se ionako nagledao spektakularnih pretresa i uhićenja. Od kojih na kraju nije bilo rezultata.

Zašto su istražitelji uopće tražili još papira, također nije jasno, jer spis u slučaju Agrokor ima oko 100.000 stranica i problem operativne prirode nije samo u pitanju tko će sve to iščitati, prostudirati i razotkriti hobotnicu lažnih bilanci, već je hrvatskom pravosuđu problem gdje uopće smjestiti toliku količinu papira. Fali mjesta na sudovima, gdje se inače zamorni, komplicirani i neugodni spisi bacaju na dno ladice, a ovdje je potrebno dno jednog većeg skladišta.

Nadalje, jedina ozbiljnija neugodnost koju su dosad prolazili osumnjičeni za kaznena djela u Hrvatskoj ne postoji u slučaju Agrokor. Pritvora nema i neće ga biti po svemu sudeći ni za koga. U Hrvatskoj će čekati suđenje na slobodi biti isto što i živjeti na slobodi. Ivica Todorić danas ima 68 godina. Struka procjenjuje da bi pravomoćna presuda o njegovoj odgovornosti realno mogla pasti za nekih 20 godina. Uz žalbe, proceduralna otezanja, očekivano poništenje presuda, uz ponovljena suđenja i poslovičnu sporost najviših sudskih instanci, pravomoćna kazna za Agrokor mogla bi se očekivati negdje 2040. godine. Zato je Todorić i odselio u London. Tamo će biti dobrostojeći i ugledan poslovni čovjek, a ovdje bi mu slučajni prolaznici mogli dobacivati, možda i pljucati u njegovu smjeru, mogao bi se među njima naći i poneki od 60.000 radnika s prosječnom plaćom od 3.000 kuna. Gazda se ne želi zamarati time.

Imamo ponovo i odvjetnike kao najveće medijske zvijezde onoga što se već naziva procesom stoljeća, iako taj neće još godinama ni započeti. Oni su zasad jedini profitirali, reklama im je zagarantirana. Briljiraju pred kamerama, a najbolji je zasad Ante Nobilo, koji u truleži hrvatske politike pronalazi dublji smisao i vidi direktnu korist za svoju klijenticu Pirušku Canjugu. Nobilo se dijelom sprda kada vuče zanimljivu i logičnu poveznicu između statusa kompromitiranog ministra financija Zdravka Marića koji ništa o financijskoj gimnastici i lažiranju bilanci u Agrokoru nije znao. Pa kako bi onda, pita se Nobilo, to mogla znati njegova klijentica kada ništa sumnjivo nije zamijetio jedan tako renomiran i iskusan financijaš poput Marića, koji uzgred brine o budžetu cijele države. I tko bi onda mogao bolje od ministra financija svjedočiti o općem neznanju potencijalnih optuženika za pljačku stoljeća u Todorićevom koncernu? Lukav je Nobilo, ima i smisla za humor, bolje reći hrvatsku tragikomediju.
Na kraju dolazi i pitanje zašto je državni odvjetnik Dinko Cvitan uopće išao u Rusiju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Zar je doista osjetio potrebu osobno izvijestiti Vladimira Putina o navodnom pranju novca ruskog Sberbanka preko Todorića i od njega izmoliti dozvolu da nekoga optuži, jer ne može ništa samostalno napraviti protiv strane banke iz jedne tako velike i moćne zemlje. U nekoj drugoj zemlji bila bi to skandalozna vijest. U Hrvatskoj nije. Cvitan je neefikasan i ovisan o centrima političke moći, valjda smo na to navikli. Agrokor je zbog svega toga prekrupan zalogaj za ovakvu Hrvatsku i Todorić može mirno spavati. U Londonu ili bilo gdje drugdje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.