Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Tim u Saboru, čista katastrofa!

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2016. u 20:09 2016-01-23T20:09:25+01:00

Nikad lošija prezentacija programa nove Vlade nije viđena u Hrvatskom saboru. Čista katastrofa. Nije odmakao dalje od studenta koji je sa svojim sličicama zalutao na obranu diplomskog rada

Orešković jučer nažalost nije pokazao da ima državnički potencijal i kapacitet. Upravo suprotno. Iako uživa određeni ugled temeljem vlastita životopisa i slovi kao top menadžer, vrhunski ekonomist i iskusni gospodarstvenik, bio je neuvjerljiv i u sektorima gdje je navodno jak.

Doznali smo da je glavni cilj Tima Oreškovića povećati standard građana i smanjiti nezaposlenost, ali u njegovom powerpointu nije bilo ni jedne riječi o mjerama i potezima s kojima će to postići, već se suhoparno nabraja pet područja s najvećim mogućnostima za gospodarski rast. U pukom teoretiziranju. Slijedila je zatim sličica pod radnim nazivom opisa tih pet pobrojanih sektora.

A tamo uredno cijela Hrvatska može čuti ono što već godinama slušamo od bilo koga tko se bavi ekonomijom. E-uprava, smanjenje birokracije, pozitivna ulagačka klima, suradnja ekonomske zajednice i privatnog sektora... Ni riječi o tome što će raditi. Spomenuo je zatim strateška ulaganja u infrastrukturu i energiju, ali nije naveo baš ni jednu investiciju.

Jesu li to pruge i koje, jesu li to ceste i koje, jesu li zračne luke, elektrane ili podmorski tuneli, to ne znamo. Odakle novac? Pitanje je besmisleno kad ne znamo koje su investicije. U pola rečenice Orešković je govorio o privatizaciji nestrateških poduzeća i imovine. Onako usput, kao da misli prodavati stare stvari s tavana.

Je li to Jadrolinija ili nije, je li HEP nestrateška imovina ili nije, vode, šume? Nije čovjek smatrao potrebnim kazati nešto o prezaduženim Hrvatskim autocestama, iako mu je na stolu odluka o privatizaciji ove državne tvrtke i morat će jako brzo po njoj nešto učiniti.

Pitanje je izuzetno važno za nacrt državnog proračuna u ovoj godini, a proračun valjda misli donijeti. Nadalje, Tim je uspio izreći i to da će pronaći negdje, kao da je riječ o sitnim kovanicama na noćnom ormariću, 500 milijuna eura. Puta dva, jer se ova brojka ponavlja pod naslovom Aktiviranje mrtvog kapitala i smanjenja duga, pa opet pod naslovom Poljoprivreda i regionalni razvoj.

Najavio je i uvođenje poreza na imovinu koja nije u funkciji. Ni riječi o kriteriju. Koja je to imovina? Prva nekretnina, druga, peta, deseta? Kazao je da zdravstveni sustav treba racionalizirati. Super, ali ova država upravo to radi već 25 godina. Za problem izbjeglica misli se konzultirati sa susjedima i EK. Ako je tako može odmah predvidjeti stavku u proračunu za kupnju žilet žice. Istina je, ovdje lakog rješenja nema. Ali, Orešković je htio biti premijer, pa se mora nositi s tim. A tko drugi nego on?

Ono u čemu je Tim navodno jak također ne nudi ništa inventivno ni novo. Njegov je glavni cilj 2017. godine podići kreditni rejting Hrvatske kod onih istih rejting agencija, koje su izgubile ugled i kredibilitet još 2008. godine kada su vrhunski rejting davale bankama i njihovim špekulantima netom prije njihove propasti. Pored toga, slušat će mjere Europske komisije, iako je problem što su iste mjere niz europskih zemalja dovele na rub gospodarskog kolapsa.

Jučer u Saboru priznao je i to da se u četvrtak, dan prije, upoznao s ministrima. Dodao je da mu svaki od njih tek treba dostaviti program rada. Drsko i neozbiljno ponudio je sličicu prazne tablice u kojoj tek trebaju biti ispisani kratkoročni, srednjeročni i dugoročni ciljevi, definicija uspjeha i indikatori. Dakle, izašao je pred Hrvatski sabor sa sličicom koja pokazuje da ne zna što će njegovi ministri raditi. Nije se jasno obratio ni jednoj ciljanoj skupini. Radnici, umirovljenici, ostale građevine po katovima. Nula bodova.

Da se kojim slučajem kandidirao na parlamentarnim izborima s ovakvim manjkom sadržaja, s lošim hrvatskim jezikom, općenitim programom, bez ideje i koncepcije, ne bi bio ni blizu izbornog praga. Teško bi za njega glasao netko osim uže obitelji i prijatelja.

Praznina izlaganja budućeg premijera manje je zapažena samo zbog rasprava o opakoj i sramotnoj ideji objave Crnojinog registra nacionalnih izdajnika, kao i civilizacijski neprihvatljivom negiranju vrijednosti antifašizma kod novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Nikad lošija prezentacija programa nove Vlade nije viđena u Hrvatskom saboru. Čista katastrofa. Nije odmakao dalje od studenta koji je sa svojim sličicama zalutao na obranu diplomskog rada. Jedina mu je prednost što nije imao tko srušiti taj rad, jer je većina glasova unaprijed dogovorena. Istina je i to da smjernice rada Vlade objavljene na internetu nude više sadržaja. Ali, ako taj sadržaj Tim nije mogao ili znao predstaviti zastupnicima o čijoj volji ovisi njegov posao, pitanje je što će nam takav premijer. Nažalost, novo vrijeme donosi nove fraze. Iznad Sabora je samo Bog. I Oreškovićev powerpoint.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu