Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
23. travnja 2019.
Tribina B Darka Pajića

blog Svi smo mi Tomislav Saucha!

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2017. u 21:50 2017-12-09T21:50:04+01:00

Svi mi koji smo izašli na parlamentarne izbore u nadi da se nešto može mijenjati nabolje. Rugaju nam se i manipuliraju sasvim nekažnjeno

Pravda nije samo spora, već i nedostižna i nije tako samo u slučaju Tomislava Horvatinčića, kojemu je ovih dana stiglo rješenje o oduzimanju vozačke dozvole, kao najgora kazna za nesreću u kojoj je dvoje ljudi izgubilo život.

Jučer je Uskok podignuo optužnicu protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko u slučaju falsificiranja dnevnica, optužnicu u kojoj se Saucha tereti za zlouporabu položaja predstojnika Ureda Vlade Zorana Milanovića, gdje je pune tri godine sudjelovao u lažiranju putnih naloga kojima je za sebe i Sandru Zeljko stekao 590 tisuća kuna čiste dobiti.

Jest to bila pomalo kokošarska rabota, ali je novac kapao polako i konstantno, pa se na kraju skupilo dovoljno i za kupnju kakvog stana solidnije kvadrature za koji obični smrtnici otplaćuju kredit 30-ak godina.

Kako je pravda ipak spora, Saucha sjedi u Saboru i uživa sva zastupnička prava i privilegije i tako će biti još godinama. Štoviše, ukoliko se računa na uobičajenu brzinu pravosudnih procesa u Hrvatskoj, saborski zastupnik SDP-a, koji je u Saboru podržao HDZ,    komotno se može početi pripremati i za iduće izbore i na njima može ozbiljno računati na novi mandat pogotovo ako ga HDZ kojim slučajem nagradi za principijelnu podršku svim vrijednostima svog stranačkog programa.

Poznata je to priča, ali je treba povremeno ponavljati kako se ne bi zaboravila sramotna politička svinjarija zaslugom koje je Andrej Plenković još uvijek hrvatski premijer.  Danas kad je Saucha postao optuženik, valja se prisjetiti kako je ne tako davno dao časnu i iskrenu riječ da će marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, biti vjeran i iskren drug, koji drži danu riječ i uvijek glasa za HDZ.

Taj naš pionir s crvenom maramom svjedoči i zorno dokazuje da Hrvatska nije Švedska, gdje je, zamislite te ludosti,  ministrica u Vladi dala ostavku zato što je službenom karticom kupila čarape, iako je novac poslije vratila i iako je to napravila samo zbog toga što nije imala gotovine. Druga je Šveđanka iz svoje Vlade otišla zato što je vlastitu dadilju zaposlila na crno, što je već ozbiljniji prekršaj, ali opet sasvim smiješan u odnosu na bivšeg predstojnika Ureda naše Vlade, čije djelo nije bilo ni slučajno ili nehajno, već dobro organizirano i osmišljeno za dobrobit vlastita džepa.

A što tek reći na slučaj britanske zastupnice u parlamentu, koja je podnijela ostavku baš zbog nepravilnosti u obračunu putnih troškova i zato što je  njezin suprug službenom karticom platio dva filma u videoteci. Hej, dva filma!? Pa to bi u Hrvatskoj »Prohujalo s vihorom« prije negoli kartica ispadne iz ležišta bankomata, jer bi u nas bilo normalno da se cijela videoteka službenom karticom uzme u podnajam, a ne dva filma. 

Slučaj francuske ministrice vanjskih poslova, koja je podnijela ostavku zato što se s ljetovanja umjesto komercijalnim letom vratila avionom tuniskog predsjednika, nama je jednako bizaran, jer je primjerice premijer Zoran Milanović vladinim avionom privatno letio na vikend odmor na Krku. I nikom ništa.

A to je tek kamilica u usporedbi s činjenicom da se cijela Vlada temelji na jednom sasvim neprincipijelnom glasu zastupnika suočenog s ozbiljnom optužnicom.

Saucha HDZ-u više nije bitan i pitanje je hoće li se itko jednog dana sjetiti čovjeka koji je jednu vladu potkradao dok je u njoj radio, a drugoj vladi omogućio da vlada, jer bez njegove ruke u Saboru ne bismo danas možda ni imali lex Agrokor, lex šerif, niti bi milijarde kuna potrošili na borbene avione, možda ne bismo ni znali da ne postoji korupcija u slučaju ministrice za demografiju i obitelj Nade Murganić, koja je paketiće za najpotrebitiju djecu proslijedila jednom privatnom vrtiću.

Svi smo mi Tomislav Saucha, svi mi koji smo izašli na parlamentarne izbore u nadi da se nešto može mijenjati nabolje. Rugaju nam se i manipuliraju sasvim nekažnjeno.

Ovo je zemlja ogrezla u korupciju, ustvrdio je jučer i GONG uz konstataciju kako je ta priča bila samo odrađivanje obveze zbog pristupanja Hrvatske u EU, a sada više nema nikakve političke volje za bilo kakvu, pa makar i fingiranu borbu protiv korupcije.

Takve su i reforme poslovnika u Saboru, gdje svatko može sjediti s optužnicom godinama, tako nam je i u lokalnoj samoupravi, gdje Bandić vlada metropolom već godinama unatoč optužnicama. Hrvatska je mala zemlja za veliku korupciju. Stoga je za dobrobit vlastite probave možda bolje preskočiti iduće izbore. Kupiti čarape i unajmiti dva filma. Naravno, o vlastitom trošku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš