Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

kolumna Svi Glunčićevi glupani

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2016. u 22:34 2016-12-17T22:34:00+01:00

Neki su ljudi gluplji od ostalih. Tako je od kad je svijeta i vijeka. I tu nema pomoći. Tako treba shvatiti državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića kad izražava žaljenje zbog svoje gluposti. Tako treba shvatiti i njegovog stranačkog šefa, ujedno i premijera, Andreja Plenkovića u namjeri da svog podređenog poštedi bilo kakve odgovornosti. Tako treba shvatiti i reformatorsku politiku HDZ-a, koji je konačno uspio ostvariti svoj demokratski ideal. I stvoriti državu u kojoj se nekažnjeno mogu govoriti gluposti.

Tek toliko da prašina ne bi prekrila biserne misli Matka Glunčića, valja još jednom analizirati dubinu tih njegovih navodno nespretno izrečenih misli. Tu kratku i naoko nevinu rečenicu i ono što iz nje proizlazi. A Glunčić je rekao: »Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine«. I tako opravdao lošije rezultate međunarodnog istraživanja znanja i vještina djece u hrvatskim školama. Ta rečenica nije samo glupa i skandalozna. Malo je to reći. Ona je duboko šovinistička i okrutna. Zastrašujuća i opaka, prizemna i uvredljiva za svu onu djecu koju po HDZ-ovom državnom tajniku trebamo unaprijed smatrati manje vrijednom jer je riječ o djeci s posebnim potrebama, dakle djeci smanjene inteligencije i sposobnosti, djeci s daleko manjim šansama da u životu postignu ikakav uspjeh, kamoli karijeru. HDZ-ov državni tajnik jednako tretira i djecu nacionalnih manjina, koja su po njemu gluplja i nesposobnija od originalne hrvatske djece. Ako ste po nacionalnosti Mađar, Talijan ili ne daj bože Srbin, kvocijent inteligencije vašeg djeteta, po nauku Matka Glunčića, automatski pada, srozava se do te mjere da takvo dijete ruši, štoviše, sabotira rezultate međunarodnog testiranja djece u dobi do 15 godina koje je inače pokazalo žalostan rezultat. Iako imamo dvije trećine odlikaša i vrlo dobrih učenika, rezultati su u međunarodnoj konkurenciji tek ispodprosječni. Zašto? Ponovimo, zbog djece s posebnim potrebama i djece nacionalnih manjina, kaže Glunčić. Strašno je to, samo po sebi. Užasavajuća je spoznaja da se javno takvo što može izgovoriti. Tim je gore kad dolazi od osobe koja bi trebala brinuti o djeci. I država ga plaća da to čini. Dakle, svi mi, porezni obveznici, plaćamo Glunčića da širi svoju ksenofobiju i frustracije. Etiketira djecu, svrstava ih u kategorije, pljuca i dijeli na nesposobne glupane i one druge.

Takva misao ne može se izroditi slučajno u nečijoj glavi. Niti može biti riječ o nespretnom izražavanju državnog tajnika koliko god se on naknadno ispričavao i posipao pepelom. No, taj ksenofobni nauk očito dijeli i novi, navodno uključivi, tolerantni i europski orijentirani HDZ Andreja Plenkovića. Podsjetimo se i toga, HDZ je u oporbi, sasvim opravdano tražio rigorozne sankcije i smjene za neke Milanovićeve ljude. Recimo kad je Tihomir Jakovina zaboravio prijaviti poljoprivrednu apoteku u imovinskoj kartici, kad je Siniša Varga išao službenim automobilom na skijanje ili kad je Marina Lovrić Merzel kupovala skupocjeni auto i kasnije završila u zatvoru. Milanović se tada fino zabavljao i odbijao HDZ-ovce. Bilo je tog pravedničkog HDZ-ovog gnjeva koliko hoćete u oporbi, ali sada, kad su na vlasti, puštaju da se Glunčić nemušto ispričava i predstavlja kao stručnjak, iako više ni minute ne smije biti državni tajnik. Plenković valjda nema vremena baviti se tako prizemnim stvarima. Ipak su na jelovniku svjetski politički problemi, sastanci s premijerima velikih europskih zemalja i prepirke s Vučićem. Njemu je sve ravno. Pa slobodno pušta da Hrvatska živi u filmu »Glup i gluplji« i svađa se oko pitanja; tko su svi Glunčićevi glupani?

Jesu li najveći glupani sva ona djeca i njihovi roditelji koje je uvrijedio državni tajnik ili je gluplji ostatak civilizirane Hrvatske, koja se nemoćno zgraža nad cijelom pričom? Ili bi prvo mjesto trebalo pripasti Andreju Plenkoviću. Jer je ostao čvrsto na liniji one iste politike koju je Franjo Tuđman odredio na stranačkom sastanku davne 1996. godine kada je izrekao vizionarsku poslanicu: »Hrvatska demokratska zajednica je stvorila tu hrvatsku državu, tu hrvatsku demokraciju u kojoj, evo, mogu se govoriti i gluposti«. Tako je govorio Tuđman, a 20 godina kasnije Plenković se pokazao odličnim učenikom. Pogledajmo Glunčića. Kako li se samo izborio za svoje pravo da javno i nekažnjeno može govoriti gluposti. U tome je stvarno stručnjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.