Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Supermen s rukom u džepu Agrokora

Supermen s rukom u džepu Agrokora
Supermen s rukom u džepu Agrokora
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2018. u 22:21 2018-02-03T22:21:26+01:00

Postoji u narodu određeno poštovanje prema lopovima. Od kad je svijeta i vijeka. Nije to podrška ili divljenje, barem ne masovno, već spoznaja kako treba imati hrabrosti da netko stavi život na kocku, uzme oružje u ruke i krene orobiti kakvu banku u nadi da će uteći na vrijeme. Po uzoru na scenarij kakvog akcijskog filma. Ali ovo što radi Ante Ramljak u Agrokoru izaziva samo gađenje i ogorčenost. On ništa ne krade, jer ne mora. Sve je zakonski posloženo od prvog dana. Kako bi se iz lešine koju je Hrvatskoj ostavio Ivica Todorić isisala i posljednja kap krvi. Do zadnje lipe. Ili centa.

Dolazak Ante Ramljaka navješten je kao dolazak Supermena prije nešto manje od godinu dana kada je Todorić kihnuo, a Agrokor vrisnuo pod teretom dugova. Taj naš Supermen u međuvremenu je doista postao nadčovjek, ali ne toliko po svojim sposobnostima, već po nekažnjenom plivanju u eklatantnom sukobu interesa. Prvo je sudjelovao u pisanju lex Agrokor, koji mu je omogućio dobar dio nadnaravnih moći. Skupocjenu igračku dobio je u ruke kao posebni Vladin povjerenik, ali nije dobio plaću na razini predsjednika Vlade ili države, saborskog zastupnika ili državnog menadžera. Za njega nisu vrijedili ovozemaljski kriteriji, jer on nije državni dužnosnik, iako ga posredno imenuje država, pa je tako mogao dobiti desetak tisuća eura mjesečno na ruke. Tu je javnost zažmirila na lijevo i desno oko, jer je Agrokor bio veći i važniji od države i Vlade, koja je tumačila kako se cijeli hrvatski sustav može urušiti kao kula od karata ako netko nešto ne učini.
Naš Supermen je svojevremeno priznao i kako se sastajao s predstavnicima američkog fonda Knighthead još u vrijeme kada nije ni bio u Agrokoru, a s istim tim fondom potpisao je kasnije kao povjerenik ugovor o roll-up kreditu u koji je između ostalog uglavljena i stavka kako Vlada, koja je Ramljaka imenovala, Ramljaka ne može smijeniti, jer se u tom slučaju može automatski aktivirati obveza otplate kredita. Bilo je i to skandalozno, tim više što Knighthead nije nikakva humanitarna organizacija, koja spašava posrnule gospodarske divove, već fond koji lihvarski kupuje i preprodaje tvrtke u teškoćama, a onda debelo zarađuje na tome. Knighthead bi tako jednog dana na piku mogao imati i hrvatski proračun, jer postoji scenarij, a to im ne bi bilo prvi put, da podignu tužbu protiv države, koja je donošenjem posebnog zakona preuzela rizik i odgovornost za sve što se u Agrokoru zbiva.

Prošao je međutim i taj kredit, Ramljak je nastavio svoj dobro plaćeni posao do najnovije afere, koja kaže kako je za svoje savjetnike, naravno bez natječaja, morao izabrati baš svoju bivšu tvrtku – Texo Management, koja mjesečno fakturira za svoje savjetodavne usluge astronomskih oko milijun kuna. Formalno je njih angažirala tvrtka Alix Partners kao savjetodavnog podizvođača u očito teškim i skupocjenim radovima tako da je Ramljak i tu pravno-formalno čist. A njegova bivša firma doslovno preko noći ostvaruje i desetak puta veće prihode od onih koje je imala u godinama prije ulaska u Agrokor.

Ni to nije dosta, već se našlo i izdašnih novaca za PR usluge. Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, koji je svojevremeno savjetovao i ministricu Martinu Dalić, mjesečno fakturira oko 40.000 eura. Jest da je to krizno komuniciranje i nikome ne bi bilo lako uvjerljivo objasniti javnosti da su u Agrokoru stvari pod kontrolom, ali sigurno nema u Hrvatskoj PR-ovca koji ne bi prihvatio raditi za ovako izdašnu naknadu. Iako bi trebalo biti logično da u posrnulom Todorićevom koncernu novca baš i nema na bacanje, savjetodavne, PR i ostale usluge Agrokor bi na kraju trebao platiti nevjerojatnih 500 milijuna kuna. A apsurdna logika govori kako će svi vjerovnici blagonaklono sve ovo gledati i pomirljivo pristati na odricanje od svojih potraživanja kako bi Agrokor ipak opstao, a Ramljak na kraju sjajno zaradio.

Andrej Plenković o ovome ne govori, iako je riječ o sramotnoj i politički krajnje štetnoj aferi. Premijer je najviše odgovoran. Ramljak bi odmah morao biti razriješen dužnosti. No, umjesto odlučne reakcije Plenković je pred kamerama jučer pričao kako s nabavkom skupih i nepotrebnih borbenih aviona sve ide po propisu. Valjda ide i u Agrokoru. Ipak je sve po zakonu, zato i imamo lex Supermen. I vladu Ante Ramljaka, koji će Plenkoviću na kraju isporučiti politički račun za svoja djela. Zasluženo. Kad već troši kao pijani milijunaš, a to su mu omogućili Plenković i HDZ.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.