Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Tribina "B" Darka Pajića

kolumna Sukob interesa na hibridni pogon

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 16. siječanj 2015. u 16:13 2015-01-16T16:13:33+01:00

Ministar Varga je hrabro odlučio prijaviti sam sebe Povjerenstvu za sukob interesa ulazeći u zločin s polupredumišljajem, kojeg je prvo izvršio, a onda odlučio provjeriti je li ga uopće izvršio ili je u stvari nevin. U međuvremenu je novce za auto na hibridni pogon uredno uzeo ne čekajući što će odlučiti Povjerenstvo, kojemu je sam sebe prijavio

Nemoguće je predvidjeti kakva će biti reakcija hrvatskog premijera Zorana Milanovića na sukob interesa jednog od njegovih ministara. Vlada nije u stvari niti uspostavila jasne političke kriterije za ono što je dozvoljeno i tome se može progledati kroz prste, iako je »letvica postavljena jako visoko«, te za delikte kojima oprosta nema, pa mora uslijediti šut karta iz Banskih dvora. Drugim riječima, samo nebo zna što će biti sa Sinišom Vargom. Ministrom u sukobu interesa na hibridni pogon. 

    Jučerašnja sjednica Povjerenstva za sukob interesa utvrdila je zadivljujući talent ministra zdravlja za uvođenje samog sebe u sukob interesa, čak i za počinjenje nedjela iz nehata, odnosno zločina s polupredumišljajem, što je dosad bila nepoznata kategorija čak i u policijskim kartotekama. Naš je ministar iz nekog razloga poželio hibridni automobil, iako nije ministar zaštite okoliša, pa mu za politički marketing i nije neophodno prijevozno sredstvo s kojim može hvaliti vlastitu ekološku svijest o potrebi čuvanja okoliša. No, umjesto da izvadi novce i kupi ono što želi ministar zdravlja se u lipnju prošle godine odlučio prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za poticaje za kupnju tog prokletog automobila.

Onda je Varga hrabro odlučio prijaviti sam sebe Povjerenstvu za sukob interesa ulazeći u zločin s polupredumišljajem, kojeg je prvo izvršio, a onda odlučio provjeriti je li ga uopće izvršio ili je u stvari nevin. Ministar koji je sam sebe prijavio u međuvremenu je zaključio kako je sve u redu, pa je novce za auto na hibridni pogon uredno uzeo ne čekajući što će odlučiti Povjerenstvo, kojemu je sam sebe prijavio. Povjerenstvo mu je onda jučer razriješilo dilemu i utvrdilo da je povrijedio načelo djelovanja dužnosnika, ali mu u ovom slučaju nije odrezalo nikakvu, pa čak ni simboličnu kaznu. Tako da je cijeli ovaj igrokaz na rubu razuma i bilo kakvog smisla. 

    Za svoj drugi slučaj sukoba interesa Varga je jučer dobio kaznu od 20.000 kuna. I sad će mu s plaće skidati svaki mjesec po četiri tisuće kuna zato što je kao ministar odobrio dotaciju od 50.000 kuna za kongres Udruge CIMS, čiji je do jučer bio član. Uhvaćen je u laži, jer je tvrdio da je članstvo u Udruzi zamrznuo, a Povjerenstvo da po statutu Udruge i Zakonu o udrugama ne postoji mogućnost zamrzavanja članstva. Kao pravi serijski prijestupnik Varga je jučer dobio i novi postupak, koji se vjerojatno neće okončati u njegovu korist. Čini se izvjesnim da je bio u sukobu interesa i u trećem slučaju, jer je obavljao poslove i dobijao mjesečni honorar u KB Dubrava u vrijeme dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja. 

    Iako je Siniša Varga od jučer premašio sve svoje kolege po broju prijestupa to još uvijek ne znači da će politički odgovarati. SDP-ovi kriteriji su magloviti i teško dokučivi. To potvrđuju i dosad najpoznatiji slučajevi sukoba interesa u ovoj stranci. Prvi je onaj Branka Šegona, koji po Milanoviću na početku nije bio kriv, pa je onda postao čovjek u »sivoj zoni«, da bi na kraju bio smijenjen kao kolateralna žrtva u sukobu premijera i njegova ministra financija Slavka Linića. Mišljenje se vremenom mijenjalo i prilagođavalo situaciji i dnevno-političkim potrebama tako da jasnog političkog kriterija u slučaju Šegon nije ni bilo.

Kod Marine Lovrić Merzel je stvar slična. U trenutku kad je ona dobila kaznu zbog sukoba interesa još uvijek je bila sisačko-moslavačka županica i nije joj pala ni dlaka s glave u stranci. Nije niti kad je protiv nje podignuta optužnica, pa čak ni onda kad je završila u zatvoru. Tek naknadno i uz veliko zakašnjenje iz SDP-a je izbačena od strane lokalnog stranačkog ogranka. Kriteriji Zorana Milanovića su u slučaju Mirele Holy bili dijametralno suprotni. Nikakav se postupak na Povjerenstvu protiv nje nije vodio, niti se čekao pravorijek za daleko blaži i manji prijestup od onih Siniše Varge. Dovoljan je bio pravorijek Zorana Milanovića i Holy je ekspresno postala bivša u SDP-u.    
U zadnjoj godini vladavine premijera, koji cijelu Hrvatsku pokušava uvjeriti kako je njegova Vlada ostala zadnja na braniku poštenja, ministar zdravlja predstavlja nerješiv problem. Ili će Varga pokupiti svoj hibridni automobil i otići s njim na skijanje gdje god poželi i koliko god hoće ili će nastaviti raditi u Vladi kao da se ništa nije dogodilo tako da će letvica kriterija Zorana Milanovića ostati podignuta toliko visoko da se više i ne vidi u zraku. Svi se sasvim komotno mogu provući ispod nje. Pa tako i Varga. Ako ga ipak smijeni malo će postići. Zakasnio je i presudio onome o čemu toliko voli pričati. Vlastitoj političkoj vjerodostojnosti. Visokim kriterijima, kojih u stvari nema. I nikad ih nije ni bilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.