Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Što je Hrvatska bez Gazde?

Što je Hrvatska bez Gazde?
Što je Hrvatska bez Gazde?
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2017. u 22:25 2017-09-30T22:25:39+02:00

Prekrasna je ta Smokvica. Mali raj. Skriven od pogleda znatiželjnika. Čisto more, predivna plaža, ekskluzivni smještaj, doslovno sve što čovjek može poželjeti. Istovremeno, taj je otočić užasna sramota i predmet gađenja za većinu građana Hrvatske. Sve one koji nikada nisu i neće kročiti nogom na otočić, koji se cijelo desetljeće nazivao ljetnom rezidencijom Ivice Todorića. Bio je to doslovno privatni otok kakvog sebi ne mogu priuštiti obični smrtnici. Pa ipak Todoriću je bio praktično besplatan. On je tamo bio, ali nije plaćao koncesiju. Nakupilo se nekih 200 milijuna kuna nenaplaćenih koncesijskih kuna i nikada taj račun neće biti ispostavljen onome tko je otok koristio kao svoj. Scenarij je bio sljedeći. Država je, odnosno Ministarstvo obrane, Smokvicu dalo Općini Rogoznica, ovi su, iako to nisu smjeli, dali otok u podzakup tvrtki Grafoplast, a ovi su, iako nisu ni trebali dobiti otok na upravljanje, to isto pravo prodali Todoriću. Tamo se nezakonito gradilo i nezakonito koristilo pomorsko dobro, ali su trebala dva desetljeća samo da se ključevi vrate državi. Smokvica je postala primjer čiste obijesti i zlouporabe s predumišljajem.

Slika druga kaže: Ivica Todorić ide na optuženičku klupu u procesu stoljeća! Tako ovih dana vrište naslovi u novinama i na portalima. Senzacionalno i bez pokrića. Ako ikada Todorić uopće bude uhapšen, ne treba se previše nadati da će mu se suditi i presuditi, ali tako da ta presuda ne padne na višoj sudskoj instanci zbog birokratskog razloga ili proceduralnog propusta. Svi su se procesi stoljeća u Hrvatskoj pretvarali u fijasko. Dovoljno je vidjeti Ivu Sanadera. On bi jednog dana mogao biti u poziciji tužitelja jer ga je država godinama držala u zatvoru bez pravomoćne presude. A Todorić je još tvrđi orah. Novopečeni bloger zna što mu se sprema i dok revno piše i optužuje sve osim sebe za pad Agrokora, već je angažirao sveprisutne Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića. Oboružao se najskupljim braniteljima i sprema se krenuti u rat protiv države koja ga je stvorila. Učinila bogatim i moćnim, dozvolila mu da postane veći i važniji od te iste države. A taj neprirodni brak uzrok je svog zla...

Naravno da bi netko na kraju dana morao biti kriv. Makar etiketiran krivcem. Nije moguće opljačkati nekoliko milijardi eura, godinama lažno prikazivati poslovne knjige, zaduživati se preko svake granice razuma i biti bez ikakve kontrole. I nikada to nikome ne bi uspjelo bez tako mnogo moćnih pomagača. Ivica Todorić bio je omiljeni hrvatski tajkun svih vlasti od osamostaljenja Hrvatske. Od Tuđmana do Račana, od Sanadera do Kosor, preko Milanovića do Plenkovića. Voljeli su ga, cijenili i poštovali praktično svi ministri, pazili na njega i bivši i sadašnji guverneri Hrvatske narodne banke. Govorilo se da će cijela Hrvatska dobiti upalu pluća čim Todorić kihne. Pa ga je zato trebalo tetošiti i bespogovorno slušati.

Sada kad se srušila Gazdina kula od karata, njegovo blogiranje predstavlja zanimljivo štivo jer u njemu Todorić otvoreno Hrvatskoj pokazuje kako se ponašao desetljećima. On poučava i tumači zakone, on poziva na red predsjednike vlada, ministre i saborske zastupnike, educira ih o sukobu interesa, taksativno nabraja koje su zakone, kako i kada kršili, predstavlja se žrtvom, prokazuje da je bio ucijenjen i pod pritiskom te tvrdi kako su mu njegov Agrokor doslovno oteli kao da su drumski razbojnici. Usput sam sebe stavlja u ulogu državnog odvjetnika, još se i poziva na čitanost vlastitih uradaka kao da svaki klik na njegovom blogu podrazumijeva da ga apsolutno podržavaju svi koji su pročitali barem jedan njegov napis. Ponaša se i dalje kao Alisa u Todorićlandu jer misli da može. I zasad je u pravu.

Završio u zatvoru ili ne, jedno je sigurno. Svoje dugove Todorić nikada neće platiti. Svima kojima je dužan. Spašavajući njegovo carstvo Plenkovićeva Vlada riziku je izložila sve građane Hrvatske i nama prijeti ceh za Gazdine dugove. Osudili Todorića ili ne, još je jedno sigurno. Nikada se neće suditi sistemu koji je Gazdu stvorio. Gramzivom, pljačkaškom i divljem hrvatskom kapitalizmu. Nikad se neće suditi interesnom savezništvu Ivice Todorića i države. Previše je tu krupnih riba. I onih što tek čekaju u redu na svoju Smokvicu. Na svoj komad Hrvatske, svoj raj na zemlji. Tako i mi možemo samo čekati. Do nekog novog – Gazde.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka