Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
24. ožujka 2019.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Šmajserom u blagostanje

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2017. u 23:15 2017-08-05T23:15:00+02:00

Za nekih desetak godina svi skupa proći ćemo tranziciju nekretnin-skog biznisa na način da bogati budu još malo bogatiji, a siromašni još malo siromašniji. Tako da i ono što je pozitivna tekovina socijalizma ode u povijest

Traži se otpor! Nekretnine, stanovi, vikendice, apartmani, kuće za odmor, još uvijek su jedna od rijetkih preostalih oaza za dodatne prihode osiromašenih građana Hrvatske. Ne onih što imaju i ulažu milijune kuna u gradnju grandioznih vila s bazenima i imaju ih pet, šest ili više u vlasništvu, već onih što su vlastito obiteljsko nasljedstvo mukotrpno i uz puno odricanja pretvorili u kakvu takvu sigurnost u životu za sebe i svoju djecu. Porez na nekretnine je opasan naum, a način na koji se pokušava uvesti naprosto nedopustiv.

Hrvatska je u Europi po tome jedna od najboljih. Ili najgorih, ovisno kako stvar gledate. Više od 90 posto građana posjeduje neku nekretninu, više imaju samo Rumunji i Litavci. Najmanje Švicarci, slijede ih između ostalih i Nijemci, dakle oni najbogatiji, ali je kod njih životni standard ponešto veći nego u nas. Hrvatska ima drugačije nasljeđe.

Socijalizam je ostavio i dobrih stvari, pa i to što se 45 godina sustavno radilo na tome da svatko bude vlasnik svoga u svome. Gdje god je turizam razvijen, a tu se prije svega misli na obalu Jadrana i otoke, nekretnina ima veću vrijednost i ljudi od njih žive, čak i oni s prosječnim poslovima i plaćama, ili je mnogima to jedini prihod. Ako u Hrvatskoj srednji sloj ipak nije sasvim izumro, zasluga je to upravo vlasništva nad nekretninama. A tu se sad stvari polako imaju mijenjati.

HDZ i SDP, da druge ne nabrajamo, trude se, svojski i predano. Žele taj porez. Nema po ovom pitanju razlika. Što je jučer htio Milanović, danas hoće Plenković. Okorjeli su kapitalisti i ljevičari ili desničari. Porez bi trebao krenuti od iduće godine, a niste još čuli ministra financija Zdravka Marića kako govori koliko će točno godišnje koštati ako imate samo jednu nekretninu, koliko ako su dvije ili tri, koliko ako izdajete neki apartman, itd. Niste ga čuli, jer o tome ne govori, iako uredno odgovara na sve što ga pitaju o porezu na nekretnine. Bit će mu malo neugodna tema, jer je poanta jednostavna. Morate biti teška sirotinja da vas porez zaobiđe. Ako to niste i imate nešto više od minimalnog, bit će vam iz godine u godinu sve teže.

Neslužbene medijske projekcije govore da bi građani za vikendice i stanove u kojima se ne živi stalno ili su prazni, jednako kao i za kvadrate koje iznajmljuju turistima, mogli plaćati po 160 posto više poreza od sadašnje komunalne naknade. Onaj tko primjerice ima još jednu nekretninu povrh one u kojoj živi, teško će izdržati. Objektivno ne govorimo o nekoj monumentalnoj zaradi, možda o mjesečnom dodatnom prihodu od najma u iznosu od nekoliko stotina eura mjesečno. A uz njega uvijek ide i trošak, jer i nekretninu u najmu treba održavati.  Ako takvim ljudima zbog poreza više ne bude isplativo iznajmljivati, bit će prisiljeni prodati, prije ili poslije. Za nekih desetak godina svi skupa proći ćemo tranziciju nekretninskog biznisa na način da bogati budu još malo bogatiji, a siromašni još malo siromašniji. Tako da i ono što je pozitivna tekovina socijalizma ode u povijest.

Porez na nekretnine podsjeća na šmajser kojim je tako umješno i nemilosrdno baratao Valter braneći Sarajevo na filmskom platnu.

Prvo će vas poskidati nasumičnim rafalom, a tko preživi, njemu će sigurno biti bolje nego prije. I taj doslovno srlja u blagostanje. Tako se to radi u ovoj zemlji. U njoj se uvodi porez tako što nitko prethodno nema obvezu jasno i transparentno, u konkretnim brojkama i s jasnim projekcijama za barem idućih 5 godina, pokazati kako će stvari točno izgledati. Samo budala može biti impresionirana procjenom Ministarstva financija, koje pretpostavlja da će manjem dijelu građana porez biti nešto manji ili veći od komunalne naknade, dok će većini biti isto.  Stvarno ingeniozna umotvorina i čvrsto obećanje. Isto vrijedi i za drugu fazu poreza koja bi trebala nastupiti 2020. godine, kada bi se počeo naplaćivati cjeloviti porez na temelju točne procjene vrijednosti svake nekretnine. Dakle, ovih nekoliko idućih godina plaćat ćemo nešto pomalo proizvoljno, jer oni koji žele uvesti porez, nisu još spremni za punu primjenu, ali ih to ne priječi da ga odmah uvedu.

Nažalost, rijetki su gradonačelnici i načelnici kakav je Stipe Petrina u Primoštenu, koji traži narodni referendum na kojem će se svatko moći izjasniti o tome želi li porez na nekretnine. Alternativa je da šutke pristanemo biti ovce za šišanje. I povjerujemo da je porez na nekretnine nalik apaurinu. Smiruje živce, a život s njim postaje još ljepši i bolji. Kako nam to tumači Zdravko Marić. A on je tu stvarno dobar, nikad ne laže, samo vješto zaobilazi istinu. Zato mu i ne treba vjerovati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown