Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Eto ti bloga Darka Pajića

blog Samo je Todorić iznad Sabora

Samo je Todorić iznad Sabora
Samo je Todorić iznad Sabora
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2017. u 22:25 2017-11-11T22:25:02+01:00

Vole se naši saborski zastupnici pohvaliti onom poštapalicom kako je iznad Hrvatskog sabora samo Bog. Bit će da on ima pametnijeg posla kad dozvoljava ovu tragikomičnu farsu. Rasprava o povjerenju Vladi imala je za želju da se premijerska glava stavi na panj, a dogodilo se da su Plenkoviću stavili panj na glavu i prisilili ga da do iznemoglosti čuči u Saboru i krmeljivih očiju sluša stvari koje ga ničim ne mogu impresionirati, ali ga mogu iznervirati, pogotovo kad je riječ o krucijalnom događaju u bližoj hrvatskoj povijesti i pitanju je li predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uštipnuo hrvatskog premijera za guzicu ili ga samo povukao za rub sakoa. Međutim, pravi paradoks nije u toj besmislenoj gnjavaži i dvodnevnom natjecanju u pljucanju političkih suparnika na otvorenoj sceni sabornice, već u manjku elementarne spoznaje i samokritike u doslovno svih naših zastupnika i predstavnika države. Sami su zaslužni što nitko neće ni primijetiti čak ni dobro argumentiranu raspravu, jer se ista automatski mora utopiti u hrpi uvreda i beznačajnih gluposti. Paradoks je i u tome što hrvatski političari uopće ne mare za gubitak vlastite vjerodostojnosti, jer većina mijenja stavove češće nego čarape. I pritom tretiraju ljude koji ih plaćaju, gledaju i slušaju, kao notorne idiote.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odjednom je ispala iz ružičastog balona na kojem je godinama plovila. U redu, konačno je izrekla i poneku istinu tvrdeći kako gotovo ništa kod nas ne valja i treba uvesti izvanredno stanje, jer se ljudi masovno iseljavaju, što sada priznaje da zaostajemo čak i za Bugarskom i Srbijom. Ali pitanje je gdje je bila svih ovih godina i što se desilo s političarkom koja je apsolutno nekritično najavljivala stvaranje najbolje zemlje na svijetu od Hrvatske, iako je dobro znala da ima ovlasti s kojima ne može utjecati ni na kućni savjet u svojoj zgradi. Koja je Kolinda prava i treba li je uopće uzimati za ozbiljno? I kako može biti toliko neodgovorna da dopusti svom savjetniku Nenadu Bakiću da za njezin izuzetno kritičan govor naknadno objasni kako ona uopće nije kritizirala, već pohvalila Vladu. Time se Bakić doslovno ruga zdravom razumu i neizravno poručuje kako predsjednicu, koju on savjetuje, nitko i ne treba slušati, jer ona priča jedno, misli drugo, a zaključuje nešto sasvim treće.

Nadalje slijedi saborska farsa u kojoj SDP-ovci traže abdikaciju Vlade, a saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić javno obećava da će glasati za Plenkovića. Ako se sprda, sprda se sa sobom i vlastitom strankom, ako je ozbiljan, stvar je još luđa. Bernardić pak tvrdi kako Vlada mora pasti zbog mutnih poslova HDZ-a u Agrokoru, a istovremeno član SDP-a Zvonimir Mršić radi u privremenoj Upravi Agrokora s Ramljakom i baš jučer tvrdi kako se ova tvrtka nalazi pred pozitivnom prekretnicom i obećava povratak pravog kapitalizma (što god to bilo) u Hrvatsku. Dakle, podržava SDP-u štetni lex Agrokor. Davoru Bernardiću pak moralne lekcije drži odbjegli Tomislav Saucha, zahvaljujući kojem se Plenković drži na vlasti pa ovaj Bernardića naziva trubom, čak ga i optužuje za nekakav pokušaj vrbovanja.
Sve na kraju začinjava osobno premijer Plenković koji cijeli dan drži moralne i druge prodike, podučava neznalice i čak kritizira glasače Živog zida za čije je zdravlje zabrinut. A na rafal zanimljivih pitanja iz redova Mosta o kriminalu u Vupiku i Belju, o ulozi Nexus grupe u pogodovanju Todoriću, o nenamjenski potrošenom kreditu HBOR-a, izbjegava odgovoriti pravdajući se proceduralnim razlozima. Tako i ono doista važno pitanje, koje kaže kako nepoznate tvrtke kupuju potraživanja pojedinih tvrtki u sustavu Agrokora kako bi preuzele vlasništvo nad važnim hrvatskim resursima i proizvodnim pogonima, Plenković preskače i bahati se. Čak i onda kad se spomene basnoslovnih 117 tisuća kuna mjesečne plaće Vladinog povjerenika Ante Ramljaka.

Atmosfera je kao na psihijatrijskom odjelu. Saucha trubi, stranačke ulizice predstavljaju trubice vrteći izlizane fraze po unaprijed utvrđenom scenariju, a trubilo je svatko tko gleda i sluša saborsku raspravu. Ne treba spominjati svevišnjeg, samo je Todorićev duh iznad Sabora. Živ, zdrav, brz i slobodan kao ptica u Londonu. Nigdje se kao u parlamentu ne ogleda nemoć hrvatskog društva u obračunu s koruptivnom hobotnicom Todorićeve ostavštine. Možda i zato što su gotovo sve političke stranke Gazdu stvorile, ponajprije HDZ, a gotovo svi sabornici u svoje fotelje stigli zaslugom tih istih stranaka. Pa kako da mijenjaju državu? Kad bi trebali početi od sebe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.