Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
18. siječnja 2019.
Tribibina B Darka Pajića

kolumna Radnike spasiti, Todorića otpisati!

animio S. DRECHSLER
animio S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2017. u 14:23 2017-03-31T14:23:00+02:00

Nitko neće imati interes otpuštati veći broj radnika. Ako bi takvo što i poželio, posao je države da tu uskoči, uvjetuje bilo koje rješenje i dogovor obvezom očuvanja radnih mjesta

Gdje su ona vremena kad smo izloženi Nadanovoj akciji »Kupujmo hrvatsko« to i radili, a kupovali naravno u Todorića, jer je on najviše hrvatskog imao na svojim policama. Prohujalo je s vihorom. Onim koji je Vidoševića otpuhao iz Hrvatske gospodarske komore na optuženičku klupu, i ovim današnjim koji još uvijek mazi po licu Ivicu Todorića. Hrvatska Vlada funkcionira tako što ima cilj rizik Todorićevih dugova prebaciti građanima u akciji »Popušimo hrvatsko«. Izmišljanje posebnog Zakona o postupku izvanredne uprave, tog »Lex Agrokora« prljava je i neustavna rabota, jer u Ustavu jasno stoji kako država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. I nigdje u Ustavu ne piše kako veliki dečki imaju posebno pravo na protekciju, na posebne zakone, na ustupke i preuzimanje njihovih rizika i dugova. Izgleda da na to treba podsjećati stalno i iznova. Ustav je temeljni akt države, ne može ga se tretirati prema dnevnopolitičkim potrebama, prezirati i ignorirati, ne može se donositi zakone po hitnom postupku ne mareći pritom za temeljne ustavne odredbe.

Da stvar bude gora, nema se vremena za javnu raspravu, o sadržaju »Lex Agrokora« samo se nagađa, čak ni saborski zastupnici koji bi o tome trebali odlučivati, nacrt Zakona nisu vidjeli. Raspravlja se naslijepo, jedan od problema navodno je uvođenje izvanredne uprave, rizik kojemu se država izlaže zbog mogućih naknadnih tužbi pred međunarodnim sudovima ukoliko nastane šteta zbog nepravilnosti ili nezakonitosti u radu tog povjerenika u Agrokoru. Još luđe i opasnije zvuče naznake da bi Todorić i poslije svega trebao igrati važnu vlasničku i upravljačku ulogu u kompaniji, koju je doveo na rub uništenja. Državno odvjetništvo i neprisutni Dinko Cvitan nikako ne rade svoj posao, inače bi istraživali moguće lažiranje bilanci Agrokora i propitkivali kako je bilo moguće da u svega šest mjeseci dug Todorićeve tvrtke poraste do neslućenih razmjera i za samo šest mjeseci s pozicije šest puta većeg duga od zarade, Agrokor stigne na 13 puta veći dug od zarade. Računica se naprosto ne slaže. Ali, umjesto promptne i brze reakcije državnog represivnog aparata svjedočimo kako hrvatska javnost čak ne može dobiti ni podatak od Porezne uprave o visini poreznog duga Agrokora, iako je i tu očita u najmanju ruku sumnjiva nepodudarnost. Jer, Agrokor nije na listi dužnika državi po osnovi poreza, ali je dužan svima drugima, pa je očito da se država već nagodila po nekom posebnom aranžmanu s Todorićem ili je ovaj jedino poreze promtpno plaćao, a sve drugo nije. I to hrvatska javnost ne smije znati. Valjda Todorić plaća i Poreznu upravu, a ne građani ove zemlje.

Zanimljivo je pritom što premijer Plenković, ministrica Martina Dalić i ministar u eklatantnom sukobu interesa Zdravko Marić, gotovo ništa ne govore o vlastitim planovima zaštite 40.000 radnika, mahom loše plaćenih trgovaca. Razlog je banalne prirode. Oni se i ne trude pomoći radnicima, već posrnulom Todoriću. Inače bi im bilo lakše i ne bi trebali izmišljati specijalna zakonska rješenja. Dužnička, upravljačka i vlasnička kriza u Agrokoru može se relativno jednostavno kontrolirati kad je riječ o očuvanju radnih mjesta. Kad bi se kojim slučajem masovno zatvorili trgovački centri i proizvodni pogoni Agrokora, svi bi vjerovnici odmah bili na još većem gubitku. Oni prvi to neće dozvoliti. Nastavak plasmana robe i osiguranje likvidnosti uz dugoročnu projekciju pozitivnog poslovanja i otplate dugova, moguće je osigurati restrukturiranjem tvrtke koja se u svakom scenariju oslanja na nastavku rada trgovina. Dakle, nitko neće imati interes otpuštati veći broj radnika. Ako bi takvo što i poželio, posao je države da tu uskoči, uvjetuje bilo koje rješenje i dogovor obvezom očuvanja radnih mjesta i redovnom isplatom plaća, koje su za većinu radnika ionako mizerne.

U ovoj zemlji, uključujući i radnike Agrokora, gotovo nitko neće žaliti ako Todorić ostane bez dvorca, jahte, helikoptera, stanova, vikendica, doslovno bez ikakve imovine. Neće žaliti ako bude osuđen i završi u zatvoru. Pod uvjetom da radnici ostanu raditi. I to je jedino o čemu bi doista trebala brinuti hrvatska Vlada i saborski zastupnici. Ako se Todorić zadužio iznad vlastitih mogućnosti, ako je pritom frizirao vlastito poslovanje, obmanuo dobavljače i druge vjerovnike, sam je sebi odredio sudbinu. Neka bude jednak svojim radnicima. Kao što piše u Ustavu RH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka