Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Preobražaj Milana Kockice

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2016. u 19:28 2016-09-24T19:28:55+02:00

Čak i da zamislimo situaciju da Bandić nije dobio baš niti jednog zastupnika u Saboru, a moglo se dogoditi, vjerojatno bi on i tada poručivao kako ima u džepu glasove barem pet-šest zastupnika. Takva je to matematika. Drugim riječima, izlazio Bandić na izbore ili ne, prošao ili ne, s glasovima ili bez njih, čovjek uvijek sastavlja Vladu. Zato je on Milan Kockica

Kad se jednog jutra Krešo Beljak probudio iz nemirnih snova, nađe se u svom krevetu preobražen u golemog kukca. Predsjedniku HSS-a narasle su nožice, ticala, dlakavi udovi, nije se mogao prepoznati u ogledalu.

Na nj se nitko nije obazirao, obitelj je bila zauzeta svirkom. Što li se to s njim događa? Pa njemu nije dovoljno jednom se probuditi kao kukac kao u noveli Franza Kafke, već skoro svakog jutra Beljak nudi neku novu metamorfozu.

Prvog je dana prešao dug put od partnera Karamarkovog HDZ-a i člana Domoljubne koalicije do uspješnog sastavljanja Vlade na čelu s čovjekom kojeg na izborima nije bilo. Drugog je dana napravio obrat i pristao srušiti tu istu Vladu.

Trećeg je dana prešao SDP-u u trenutku kad se činila sigurnom pobjeda Narodne koalicije. Četvrtog je dana ipak izgubio izbore, pa je odlučio svojih pet zastupnika odmetnuti iz krila Narodne koalicije i ponuditi njihove glasove starom partneru HDZ-u kao podršku za sastavljanje Vlade, ali ne u koaliciji, već samo za prvih 100 dana Vlade. 

Petog je dana, točnije prekjučer, sam sebe pogledao u ogledalu i shvatio da je pretjerao, pa je metamorfozu dovršio varijantom po kojoj će tih pet glasova HDZ-u dati, ali samo ako ne budu presudni za formiranje Vlade, točnije bacit će ih na ionako dovoljnu hrpu koju bi mogli imati HDZ, Most, manjine i ostali.

Što će se dogoditi šestog dana ne bi naslutio ni veliki književnik Kafka da je živ, ali je sasvim sigurno da bi ovih pet dana moralo biti sasvim dovoljno da Beljak bude marginaliziran i njegova ozbiljna politička karijera doživi krah. Jer, on u svojim preobražajima spašava prije svega sebe na čelu HSS-a i zbog toga naprosto mora biti kažnjen.

On nažalost nije jedini spreman na besramnu licitaciju mandatima i rukama u Saboru. Osim Gregora Samse imamo u Hrvatskoj i Milana Bandića, dokazanog majstora preslagivanja, koji sve više nalikuje na čovjeka koji je izmislio Rubikovu kocku.

Složio bi je pod svaku cijenu, makar je čekićem prethodno rastavljao i kasnije na silu lijepio tako da nitko barem četiri godine ne može pomjeriti ni jednu jedinu kockicu.

Gradonačelnik Zagreba, nazovimo ga za ovu priliku i Milan Kockica, do jučer je bio sigurni premijer Hrvatske, toliko siguran da je prije izbora održao fiktivnu sjednicu vlastite Vlade u sjeni tehničke Vlade, a sve to usred Knina, gdje je organizirana bizarna predstava u kojoj je jedini istinski mogao uživati upravo nesuđeni premijer, jer je barem na trenutak složio kockice vlastite Vlade i na nekih sat vremena osjetio kako bi to izgledalo kad bi on doista vodio Hrvatsku.

Birači su ga za taj igrokaz kaznili, kao i za mnoštvo drugih katastrofalno loših izjava i poruka u kampanji i dodijelili njegovoj listi dva mandata od kojih niti jedan ne pripada stranci BM365. Ali taj Bandićev fijasko nekim čudom nije dovoljan da on sam sebe i dalje ne bi vidio nezaobilaznom sastavnicom buduće Vlade. Jer navodno ima pet zastupnika. Kako? Male tajne velikih majstora kuhinje i slaganja nisu dostupne svima.

Nekim čudom on navodno u džepu ima glasove predstavnika albanske i mađarske manjine i još jednog zastupnika za češku i slovačku manjinu. Zašto oni hrle baš njemu? Logičnog odgovora nema osim golog interesnog savezništva.

Čak i da zamislimo situaciju da Bandić nije dobio baš niti jednog zastupnika u Saboru, a moglo se dogoditi, vjerojatno bi on i tada poručivao kako ima u džepu glasove barem pet-šest zastupnika. Takva je to matematika. Drugim riječima, izlazio Bandić na izbore ili ne, prošao ili ne, s glasovima ili bez njih, čovjek uvijek sastavlja Vladu. Zato je on Milan Kockica.    

Ovaj fenomen bilo bi najlakše objasniti nedavnom izjavom neokrunjenog lidera u pretrčavanju i ulizivanju moćnicima u bilo kojoj stranci. Riječ je naravno o HDZ-ovom Gordanu Jandrokoviću i njegovoj nedavnoj konstataciji – »stalna na tom svijetu samo mijena jest«, koja se odnosi upravo na salto mortale Kreše Beljaka.

Nitko to bolje ne zna od Jandrokovića, ali je Kafka stvar ipak puno bolje objasnio. Njegov je Gregor Samsa odbačen, zaboravljen od najbližih, prezren od obitelji, koja ga promatra bez ikakvog suosjećanja, doslovno s gađenjem. Osjećaj propasti ljudskog morala zbog ljudske egzistencije strašno odjekuje

»Preobražajem«. Kod ovih naših junaka je slično. Lako je naslutiti da će Beljak i Bandić biti kažnjeni na lokalnim izborima ako ne i prije. Ali će ostati dugački redovi onih što čekaju uskočiti u njihove fotelje. Spremni ponašati se jednako, spremni na sve. Kockice će se već složiti, dok se moral i vjerodostojnost mogu uvijek i iznova žrtvovati. A to je već tragedija društva u cjelini. I ne samo u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.