Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
TRIBINA »B« Darka Pajića

blog Pravosuđe u mišjoj rupi

Pravosuđe u mišjoj rupi
Pravosuđe u mišjoj rupi
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2017. u 21:50 2017-01-21T21:50:00+01:00

Sanader nije kriv. Kalmeta zasad nije. Bandić čeka suđenje. Zdravko Mamić normalno radi i broji optužnice. Pa dokle tako? Koliko još treba čekati? I koliko štete ćemo još platiti zbog tromog i nesposobnog hrvatskog pravosuđa, zbog selektivnosti i povremene amnezije DORH-a i Uskoka?

Suluda je cijela situacija oko moguće kupnje Ine. Bavimo se cijenom, pregovorima, formiranjem posebnog savjeta, sukobom interesa ministrice Dalić, a gotovo nitko ne primjećuje da smo međunarodnu arbitražu izgubili zato što hrvatski sudovi nisu bili kadri presuditi Ivi Sanaderu. Nisu mu utvrdili da je doista primio mito od Mola, pa onda ni međunarodni arbitri nisu htjeli ni mogli prihvatiti argumente hrvatske strane u arbitražnom sporu.

Sanader nije kriv! Mita nema! Nema tu nikakvog kriminala, nakon šest godina sudovanja Sanader je na slobodi, ne postoji pravomoćna presuda i to je najvažniji razlog zbog kojeg bi Hrvatska, financijski opustošena i siromašna, trebala negdje pronaći dvije milijarde eura, odnosno 15 milijardi kuna, kako bi kupila Inu koja danas daleko manje vrijedi negoli u trenutku kad ju je Hrvatska prodavala Molu jer su Mađari godinama izbjegavali ulagati u rafinerije pa je zbog toga i drugih razloga prihod kontinuirano smanjivan, kao i vrijednost Ine. Svejedno, kao da smo toliko navikli na proljetni, ljetni, jesenski i zimski san hrvatskog pravosuđa, DORH-a i Uskoka, pa više i nema motiva propitivati njihove katastrofalne rezultate, pogotovo u sudskim postupcima s najvećom težinom i najvećim značajem. Umjesto srljanja u pregovore s Mađarima, koji već najavljuju kako neće pristati na cijenu manju od njihova ulaganja u Inu, Plenkoviću bi bilo korisnije pozabaviti se rasulom u hrvatskom pravosuđu, DORH-u i Uskoku. Inače neće biti dobro.
Prije svega, Hrvatskoj treba što prije zakonski okvir koji će do detalja razraditi model po kojemu će sudski procesi biti daleko brži i efikasniji u sporovima od posebne važnosti, koje također treba precizno utvrditi. Dakle, sporovi u kojima je riječ o visokim financijskim iznosima, zlouporabi društvene pozicije u državnoj i lokalnoj upravi, sporovi od najvećeg značaja za Hrvatsku moraju biti riješeni unutar najviše jedne godine.

Moraju imati ubrzanu proceduru, možda i specijalizirane suce, ne smiju se razvlačiti unedogled. Nije normalno, niti prihvatljivo ostaviti da suđenje Sanaderu traje više od šest godina i tko zna koliko još ima trajati. Nije normalno već godinama gledati kako Milan Bandić obnaša dužnost gradonačelnika dok čeka suđenje, štoviše priprema se za novi četverogodišnji mandat i pokušava ga osvojiti na idućim lokalnim izborima, iako je zadnji put bio u zatvoru prije gotovo dvije godine. Nije normalno da DORH i Uskok u slučaju zagrebačkog gradonačelnika licemjerno i selektivno odrađuju posao, pa mu na teret stavljaju benigno posuđivanje službenog auta Mili Horvat, ali zbog afere sa zamjenom zemljišta u kojoj se šteta procjenjuje na više stotina milijuna kuna, optužuju samo Bandićeve suradnike, iako je on najodgovornija osoba i morao je u sve biti upućen. Taj isti Bandić danas se pojavljuje kao spasitelj Imunološkog zavoda, onog istog u kojem DORH još u Bajićevom mandatu nije našao za shodno dignuti optužnicu za 8 milijuna kuna plaćenih usluga tvrtki Pharmagent, iako je Državna revizija utvrdila da za taj novac nije isporučena nikakva usluga. Kod Kalmete i njegova resora stvari su još grotesknije, jer hrvatsko pravosuđe nije odradilo ni aferu s farbanjem tunela, optužnica za preskupu nabavu prometnih stupića nikada nije ni podignuta, kao ni zbog ogromnih troškova krčenja šume na trasi autoceste, iako šume tamo nije ni bilo, nije se progonilo odgovorne u HAC-u ni zbog ogromnih troškova arheoloških istraživanja, ni zbog preskupih prijelaza za životinje i još niza slučajeva u bankomat-sustavu gradnje autocesta. Zdravko Mamić čeka suđenje, normalno radi, evo već skoro dvije godine nakon zatvora. Mogao bi tako još godinama, kao i ranije kupovati i prodavati igrače uz proviziju firmi registriranih u Singapuru, Malti, djevičanskim, kajmanskim i kojekakvim drugim otocima.

Umjesto što slušamo ministra pravosuđa Ivan Šprlju kako se hvali postotkom riješenih zaostalih sudskih predmeta i jednom godišnje državnog odvjetnika Dinka Cvitana kako likuje zbog visokog postoka prihvaćenih optužnica, obojici bi bilo bolje da se vrate u mišju rupu u koju su ih odavno utjerali ljudi kao što su Sanader, Kalmeta, Bandić, Mamić, Horvatinčić, Vidošević... Hrvatsko je pravosuđe, jednako kao i DORH i Uskok, sasvim nesposobno kad se suoči s njima. Manje od makova zrna. Zato ne treba kupiti Inu. Mađari su je pošteno stekli. Sanader ju je pošteno prodao. Ako je vjerovati hrvatskom pravosuđu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.