Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Tribina »B« Darka Pajića

kolumna Pranje, ribanje i šut karta za Mostovog Dobrovića

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2016. u 21:32 2016-10-28T21:32:31+02:00

Čak i ako uzmemo u obzir da su Panenić i Dobrović solirali, što je malo vjerojatno, njihove su izjave u totalnoj suprotnosti s proklamiranom politikom nove hrvatske vlasti

Šlampavo, amaterski i protivno nacionalnim interesima. Tako je počela nova Vlada sa starom pričom o Ini. Zavrzlama koju je cijeloj hrvatskoj javnosti priredio Mostov ministar energetike zaslužuje da Slaven Dobrović odmah ode iz Vlade. Toliko neodgovornosti, skakanja sebi samom u usta, davanja izjava, pa poricanja istih, nije viđeno u novijoj povijesti hrvatske politike. Šteta što Dobroviću prekjučer nitko nije proveo alkotestiranje, jer bi povećani postotak alkohola u krvi bio kakvo-takvo objašnjenje za njegove neodgovorne izjave o gašenju sisačke rafinerije. Ovako je riječ o pokušaju javne kapitalucije Hrvatske u otvorenom sukobu s mađarskim MOL-om. Prije negoli je Vlada u kojoj Dobrović sjedi uopće počela raditi.

Da stvar bude gora, nisu izjave o gašenju Siska začete samo u glavi Dobrovića. Prvi je krenuo bivši ministar, opet iz kvote Mosta, Tomislav Panenić, i to u Saboru, tvrdeći da će se rafinerija zatvoriti, što je politički sasvim kontraproduktivno, iako je Panenić barem izražavao kakvo-takvo protivljenje. Možda je trebalo biti samo upozorenje, ali je Dobrović zatim nastavio još jače i vizionarski tumačio budućnost postfosilnog svijeta u kojemu će se valjda rafinerije masovno gasiti, pa će tome tako biti u Sisku, logično i u Rijeci. Jednog dana. Kao da je teoretičar globalne primjene fosilnih goriva, a ne ministar s jednim teškim i sasvim konkretnim problemom u krilu, a riječ je o najvažnijoj hrvatskoj tvrtki o čijoj sudbini ovisi na tisuće radničkih obitelji.

Svega sat i pol kasnije promijenio je vlastitu izjavu, odjednom gašenje više nije bila opcija. Kao da je pred mikrofone izašao neki sasvim drugi čovjek. Čak i ako uzmemo u obzir da su Panenić i Dobrović solirali, što je malo vjerojatno, njihove su izjave u totalnoj suprotnosti s proklamiranom politikom nove hrvatske vlasti. Protivne su stavovima premijera Andreja Plenkovića. Protivne su obećanjima predsjednika Sabora i njihovog stranačkog šefa Bože Petrova. Odakle im ta neviđena drskost i bahatost da unaprijed dižu ruke od rafinerije u Sisku? Prije negoli je poznat rezultat međunarodne arbitraže. Prije bilo kakvih pregovora s MOL-om nove hrvatske Vlade. Prije negoli je iscrpljen niz različitih opcija u zaštiti hrvatskih interesa u Ini. A tu je moguć čak i otkup MOL-ovih dionica osnivanjem energetskog holdinga u kojem bi najvažnija bila Hrvatska elektroprivreda, državna tvrtka koja ima novaca za takvu investiciju. Moguća je i pozitivna odluka na arbitraži, iako se time ne treba previše zanositi. Moguća je na kraju i nacionalizacija Ine, Hrvatska za to ima dovoljno argumenata, pitanje je samo hrabrosti.

Plenković je jučer na sjednici Vlade bio pun lijepih riječi gaseći vatru posijanu od Slavena Dobrovića. Međutim, kad jedan premijer odredi hitan sastanak o sudbini Ine, a taj se sastanak hitno ima dogoditi tek idućeg tjedna, jasno je koliko se Mađarima fućka za tamo neku hrvatsku Vladu. I to naravno nije prvi put. Plenković je jučer poručio kako nikada neće dozvoliti da Ina postane podružnica MOL-a. Nažalost, novog hrvatskog premijera bi netko trebao obavijestiti da Ina odavno ima status obične podružnice, već cijelo desetljeće uopće ne može voditi bilo kakvu autonomnu poslovnu i razvojnu politiku, a njezine dvije rafinerije u Rijeci i Sisku vise kao lusteri na koncu. Može biti Dobrović u pravu. Može biti, samo je rekao istinu. Sisku nema spasa, dugoročno ili kratkoročno.

Samo, kakve koristi Hrvatska i Ina imaju od takvog ministra? Ako će on na ovaj način braniti hrvatske interese, najbolje da odmah dignemo ruke od svega. Prethodno bi Dobrović na tragu svojih nelogičnih izjava morao otvoreno priznati da on nema nikakvog koncepta niti ambicija štititi Inu i hrvatske rafinerije. A onda u cijelu priču valja uvesti i neke druge zaključke. Recimo da su obećanja iz kampanje Mosta i HDZ-a obična laž. Ili je tome tako, ili Dobrović naprosto priča gluposti. A onda bi zbog toga trebao snositi posljedice. Malo je pranje i ribanje koje je doživio od svojih šefova u Vladi i Saboru u onih sat i pol vremena između svojih sasvim oprečnih izjava. Dobrović bi trebao biti smijenjen. I ekspresno dobiti šut-kartu iz Vlade. Dok nije počinio veću štetu. U suprotnom ostaje tek strahovati da Panenić i Dobrović javno govore ono što Plenković i Petrov misle. Ali se još ne usude javno reći.

Uskoro ćemo vidjeti što je istina. Ako je Dobrović spreman na kapitulaciju, radnici Ine sigurno nisu. Bude li potrebno, u tome ih treba podržati. Masovno, prosvjedima, građanskim buntom, svim demokratskim metodama. Crta se negdje mora povući. Inače ni rafinerija u Sisku i Rijeci više neće biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.