Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Pozdrav i vidimo se opet za 26 godina!

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2017. u 21:57 2017-03-04T21:57:51+01:00

Kad se pravorijek suda čeka punih 26 godina, nešto tu ne bi trebalo biti normalno. Adresa je Ustavni sud, odluka se tiče pobačaja. Tko je doživio ovu povijesnu odluku, trebao bi slaviti, jer čekati dva i pol desetljeća nije lako, neovisno o tome jeste li zakleti protivnik pobačaja ili štitite pravo na izbor žene. Istog dana dogodilo se da je proglašena i zastara u slučaju Miroslava Maškarina koji je operiran 2006. godine i na rutinskoj operaciji slijepog crijeva završio s amputiranom nogom, a sada je, kao invalid, 11 godina poslije, dočekao obustavu postupka protiv dr. Popovića zbog zastare koja je inače nastupila još 2014. godine, ali je službeno proglašena prije nekoliko dana, valjda zato što je Općinskom sudu u Rijeci trebalo skoro tri godine da shvati koliko je dramatično kašnjenje u rješavanju ovog predmeta. Logično, kad su sporo rješavali slučaj, zašto ne bi sporo proglašavali i zastaru. Ima vremena, očito da ima.

Slika treća u našem sporohodnom sistemu dijeljenja pravde i nepravde, točnije izbjegavanja jednog i drugog, dogodila se Zdravku Mamiću, netom nakon što se cijela država zabavljala i natezala oko glumačkih bravura alžirskog naturščika El Arbi Hillel Soudanija, koji je u Vinkovcima, baš u 90. minuti, doživio iznenadan i okrutno težak napad padavice i to točno u trenutku kad je i sudac Batinić pogođen agresivnim i podmuklim izljevom konjuktivitisa u očnim zjenicama, tako da je u svom sljepilu uspio zamijetiti ono što nitko nije mogao vidjeti na terenu, iza kamere, na snimci, iz zraka, satelita ili iz svemirskog broda. Iza cijele halabuke oko još jednog izmišljenog penala za Dinamo marginaliziran je sudački poguranac u korist Zdravka Mamića i to na Zagrebačkom županijskom sudu, gdje je predsjednik nedavno ponovo postao osvjedočeni Mamićev prijatelj Ivan Turudić. Po ustaljenoj praksi taj je sud proglasio mini zastaru u relativno svježem predmetu, jer početak suđenja Mamiću ne čeka se ni dvije godine, što je po hrvatskim standardima kratko vrijeme, nedovoljno niti za našiljiti olovke, uramiti spis i položiti ga na dno ladice. Iako suđenja nema, sud je ipak shvatio kako Mamiću, osumnjičeniku za protupravno stjecanje imovinske koristi od 280 milijuna kuna, više ne treba izricati mjere predostrožnosti, štoviše treba mu čak i vratiti oko 14 milijuna jamčevine kako bi imao džeparac dok čeka početak suđenja.

Obrazloženje odluke daljnja je smijurija jer se kaže kako je Mamić dao ostavku na sve svoje pozicije pa više ne može ponoviti zlodjela niti utjecati na svjedoke. Iako je način na koji Mamić djeluje u hrvatskom nogometu isti kao i prije.

Veseli je to bio tjedan pravosudnih majstorija i egzibicija. Unatoč porazu na Ustavnom sudu borba protiv pobačaja ima se nastaviti. Slijedi 40 dana novih akcija. Nažalost, molitelji pred bolnicama, borci za talibanizaciju žena, protivnici njihova prava na odlučivanje o sebi i svom tijelu, nisu ni svjesni koliko su promašili adrese. Trebali bi ići paliti svijeće pred zgrade sudova, općinskih, županijskih, trgovačkih i drugih, pred Ustavni i Upravni sud. Ako se usude podnijeti kakvu novu tužbu protiv mrskog im abortusa, mogli bi pričekati novih 26 godina na odluku i, budimo pošteni, Željka Markić ili Vice Batarelo možda ne bi ni doživjeli novu presudu o abortusu, kakva god ona bila. Dok prosvjeduju, trebali bi podsjetiti i na zločine u pretvorbi i privatizaciji i ratnom profiterstvu, koji po slovu zakona nikada ne mogu zastarjeti, ali su po slovu stvarnog života zastarjeli odavno. Jer niti jedna takva presuda nikada nije donesena, izuzev presude onog istog Ivana Turudića, koji je za ratno profiterstvo osudio Ivu Sanadera samo da bi njegov pravorijek ukinuo Ustavni sud tri godine kasnije. Sudska praksa kaže da Hrvatska nema ratnih profitera. Vjerojatno ih nikada nećemo ni imati.
Uzalud je što zastare nema, kad nitko nikada neće biti osuđen za ratno profiterstvo, niti za kriminal u pretvorbi i privatizaciji. I zato bi trebalo izaći masovno na molitveno bdjenje, zapaliti svijeće i održati karmine pred zgradama sudova i prestati maltretirati rodilje, babice, novopečene majke, očeve, djedove i bake na odjelima za ginekologiju.

Dok pred našim očima krvari hrvatska pravna država, dobra stara zastara ispada čak i zabavna. Tako jedna institucija (Ustavni sud) koja je potrošila 26 godina na promišljanje i odlučivanje uvjetuje drugoj instituciji (Hrvatski sabor) da novi zakon donese u roku od 2 godine. Stoga hvala im na odluci o pobačaju. Pozdrav i vidimo se opet za 26 godina!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka