Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Tribina B Darka Pajića

blog Popušimo Kujundžića!

Popušimo Kujundžića!
Popušimo Kujundžića!
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2017. u 21:42 2017-09-23T21:42:21+02:00

Što bi se dogodilo ako popušimo Kujundžića? Ako bi se i njegova slika mogla lijepiti na paketiće cigareta barem bismo znali da je pušenje štetno za zdravlje, ali je dobro za hrvatsko zdravstvo

Što više otrova građani Hrvatske unesu u svoj organizam, to će biti bolje hrvatskim pacijentima u hrvatskim bolnicama. Jednostavna je to logika. Treba što više pušiti, po mogućnosti najskuplje moguće cigarete, jer samo loši domoljubi, doslovno mrzitelji Hrvatske, motaju onaj jeftini duhan nesvjesni kako zbog tog šparanja jednom možda neće ni moći slikati svoja katranom zagađena pluća. Ili će čekati mjesecima na red, taman toliko da bude prekasno.

Samo će istinski savjesni građani ove zemlje, koji iskreno drže do rješenja kroničnih problema napaćenog zdravstvenog sustava, odgovorno prihvatiti obvezu da svaki dan struse barem litru žestice, po mogućnosti nekog hrvatskog proizvođača, jer ništa ionako nije bolje od domaće loze, travarice ili šljivovice. Nije domoljubno brinuti o problemima jetre ako njezino žrtvovanje ima dublji smisao. Ako ste skloni kockanju, upitajte se zašto u stvari želite pogoditi brojeve ili parove na kladionici? Htjeli bi novac normalno, ali i opetovani promašaji i gubici mogu vas pretvoriti u dobrotvora, mogu vam dati osjećaj filantropije i empatije, koji će i vas učiniti boljim čovjekom.

Dakle, kad uđete u kladionicu, a igraju Dinamo i Lokomotiva, kladite se na čistu pobjedu Lokosa, jer ćete jednog dana znati da ste vašim upornim gubicima možda financirali kupnju ultrazvuka ili CT-a u nekoj bolnici.

O tome govori ministar zdravstva Milan Kujundžić kad govori o svom planu za spas svog resora, koji je sasvim jednostavan. Platimo svi skupa više da bi nam možda bilo bolje. Usput će i ministar biti uspješan. I naravno da tu postoji logika. Tko ne brine dovoljno o vlastitom zdravlju, treba dodatno platiti cigarete i alkohol. Tako je svugdje u svijetu. Samo što je naš ministar zaboravio i zanemario da već imamo te dodatne poreze. Kao i druge zemlje. Dokle ih je moguće dizati? Ako slučajno imamo ministra zdravstva, koji nije sposoban osmisliti nikakvu reformu, uštede i veću efikasnost sustava, hoćemo li zbog toga natući cijenu kutije cigareta na 50 kuna ako treba i ne mariti što je u susjedstvu duplo jeftinije. A nije da se i tamo ne mogu nabaviti. Kao i alkohol. Pitati je li to ministar zdravstva izračunao prije negoli se zaletio u javnosti suvišno je. Pa to nije njegov posao.

Uskoro će se navršiti godinu dana od kako je Kujundžić ministar, a još nije predao Vladi svoj prijedlog restrukturiranja zdravstva. Čovjek inače dolazi iz struke, bavi se tim resorom cijelu karijeru, sudjelovao je u kreiranju stranačkog programa HDZ-a za zdravstvo, a došao je nespreman efikasno djelovati. Osim što gubi vrijeme nije se dosad istaknuo nekom novom idejom, čak ni efikasnom provedbom starih taktika kao što je spajanje bolnica ili smanjenje lista čekanja. Možda baš zato želi biti ministar financija pa najavljuje nove poreze i to pored živog i zdravog Zdravka Marića, koji ionako ne može zaobići niti jedan mikrofon, a da ne spomene opciju uvođenja nekog novog poreza, makar ga i krivo razumjeli.

Njemu su financije malo, Kujundžić bi vodio i telekomunikacije. Suvišno je naravno pitati je li on izračunao kakve bi posljedice bile ako se uvede još veći namet na mobitele, koji su njemu luksuz i pitati je li on pregovarao s teleoperaterima ili prethodno napravio plan s kojim ne bi sav teret ovog nameta pao isključivo na korisnike. Pa naravno da nije. To nije njegov posao.

Na taj način svatko može biti ministar. Ako ti resor stvara gubitke, tražiš više novca i ideš dalje ne mareći za to što Hrvatska već ima jednu od najviših stopa u Europi i svijetu po izdvajanju iz plaća za zdravstvo. Sustav nije rentabilan, ali za to ministar očito nije odgovoran. I što bi se dogodilo ako popušimo Kujundžića? Ako bi se i njegova slika mogla lijepiti na paketiće cigareta barem bismo znali da je pušenje štetno za zdravlje, ali je dobro za hrvatsko zdravstvo. Upozoravajuća je to slika. Groteskna i obrnuto logična jer je dijeli samo korak od još gorih ideja. Uskoro će nam neki naredni ministar reći da će zdravstvo procvasti ako uspijemo umirati ne tražeći liječničku pomoć. Ideal su što praznije bolnice, što manje pregleda i slaba preventiva pa će ministar biti uspješan tko god on bio.

Dva plus dva su četiri. U jednadžbi nedostaju samo korisnici zdravstva, ali je sustav uspješan u stvaranju pacijenata. Koji plaćaju uzalud. I puše - Kujundžića.

D. JELINEK

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka