Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Tribina B Darka Pajića

kolumna Početak je katastrofalno loš

Tihomir Orešković / Foto Darko JELINEK
Tihomir Orešković / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2016. u 18:52 2016-02-06T18:52:10+01:00

Danas u Hrvatskoj nema čak ni onog početnog optimizma koji je uobičajen na početku mandata svake nove vlade. Imamo Vladu bez jasnih programa i ciljeva, bez konkretnog i sveobuhvatnog koalicijskog sporazuma

Ankete, pogotovo ako nisu predizborne, nisu previše relevantne i zanimljive. Ali jučer objavljeni podatak iz ankete CRO Demoskop agencije Promocije plus da čak 58,6 posto anketiranih građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru pokazuje koliko je prazna priča o nekom općem odobravanju s kojim je dočekan dolazak na vlast Timovog tima i njegova glavnog koordinatora Tomislava Karamarka. Tako loš rezultat pravi je kuriozitet. Danas u Hrvatskoj nema čak ni onog početnog optimizma koji je uobičajen na početku mandata svake nove vlade. I to nije slučajno. 

Nakon dva tjedna od ustoličenja još uvijek nema ni konkretne najave barem jednog važnog reformskog poteza. Afera Crnoja, licitiranje s kadroviranjem u ministarstvima, ukidanje potpore nezavisnim medijima, vraćanje pokroviteljstva nad Bleiburgom i ukidanje besplatnog objeda za volontere u kampu za izbjeglice u Slavonskom Brodu, zasad su glavni dosezi nove vlasti. Učinak je mizeran i ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Da ništa od gore navedenog nisu napravili bilo bi bolje. Ali zato reforme, pravi potezi i dalje ostaju u magli, jer Vlada pokazuje da ne zna što želi raditi s brojnim i daleko važnijim problemima. Timov tim svoju politiku i prve poteze pokušava formirati u hodu.  

Jedno od prvih obećanja trebalo je biti smanjenje plaća državih dužnosnika. Most je to tražio, HDZ morao pristati, pa se sada traži i model po kojem će se isto provesti, ali se i dalje ne zna kada i kako i hoće li se uistinu smanjiti broj zastupnika u Saboru. Kod reforme zdravstva znamo da bi se možda moglo dogoditi uvođenje nove i sasvim posebne kategorije nadstandarda u zdravstvu, usluga koje će se morati posebno i plaćati. Koje su to usluge, koja je cijena, model plaćanja i kakve su krajnje posljedice za građane, nitko ne zna. Ali miriše na neugodna iznenađenja, jer je cilj izgleda izvući još novca iz džepova građana za istu razinu usluga u zdravstvu kao i ranije. 

Najkrupnija novost stiže iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je Oleg Butković najavio uvođenje vinjeta na hrvatskim autocestama, a da pritom nije javnosti predstavio argumente, dokaze i relevantne podatke, koji garantiraju da će uvođenjem vinjeta dugoročno biti povećan prihod od autocesta. Prijepori oko vinjeta vode se već niz godina, stručna javnost je oko ovoga pitanja podijeljena, suglasja nema, pa je stoga i neozbiljno najavljivati jednu uistinu radikalnu promjenu bez jasne argumentacije. Što će o vinjeti misliti građani također bi trebalo vidjeti, ali tek kad se otkrije koliko će godišnje trebati platiti vlasnici vozila za korištenje autocesta, kao i za zaobilaznice velikih gradova, koje su danas besplatne. 

Posebna priča s puno nepoznanica odnosi se na novu ministricu uprave Dubravku Jurlinu Alibegović. Ona je na dužnost došla kao zagovornica teritorijalnog preustroja Hrvatske, imenovana je u kvoti Mosta, ali je upitno hoće li ona doista moći smanjiti glomazni i neodrživo preskupi sustav od 576 županija, gradova i općina u Hrvatskoj. O tome nema suglasja, znamo da bi Most ukidao i ostavio svega 5 do 7 županija, isto tako znamo da HDZ tome nije sklon. Tek se trebaju ukrstiti politička koplja uz očekivanu HDZ-ovu taktiku odugovlačenja tako da se ništa bitno ne postigne na izmjeni ustroja prije narednih lokalnih izbora. Što će doista raditi Dubravka Jurlina Alibegović? U ovom trenutku na to pitanje hrvatska javnost nema apsolutno nikakav odgovor. 

I dalje ne znamo postoji li konkretan projekt navodnjavanja u poljoprivredi o kojemu se govorilo, hoće li se osnovati posebna poljoprivredna banka, koje državne tvrtke premijer Orešković misli privatizirati, kada i na koji način, ne znamo hoće li direktori u državnim tvrtkama biti imenovani temeljem javnog natječaja ili političkog kadroviranja u posebnom Vijeću za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, ostaje upitno što će biti s drugim mirovinskim stupom, jednako kao i postoji li doista realna mogućnost redefiniranja velikih projekata kao što je nizinska pruga i LNG terminal na Krku. 

U posljednjih desetak dana premijer Orešković nije ponudio ništa novo nakon svoje katastrofalno loše prezentacije programa u Hrvatskom saboru. Ista ocjena vrijedi za njegovu Vladu. Početak je katastrofalno loš. Imamo Vladu bez jasnih programa i ciljeva, bez konkretnog i sveobuhvatnog koalicijskog sporazuma. Premijer, potpredsjednici i ministri jedni drugima tek trebaju objasniti što misle raditi u svim resorima. Pod uvjetom da se o bilo kakvim ozbiljnim reformama Petrov i Karamarko uopće uspiju dogovoriti. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?