Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Tribina "B" Darka Pajića

kolumna Orešković je elementarna nepogoda za Hrvatsku

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2016. u 23:57 2016-06-04T23:57:00+02:00

Premijer nam priznaje da je prodao »Končar«, kao i da je ugrožen nacionalni interes. Zbog Karamarka i Petrova, naravno, ne zbog njega, jer Tim sasvim uskogrudno i nekritično, ne vidi niti najmanji miligram vlastite odgovornosti u tome što predvodi jednu blokiranu, nefunkcionalnu, posvađanu i nesposobnu vlast

Taj kukavički bijeg Tihomira Oreškovića sa svog radnog mjesta ne bi trebao zasluživati ni najmanju noticu u hrvatskim medijima zato što čak i vijest o prognozi pobjednika u Big Brotheru donosi Hrvatskoj veću korist i smisao od aktivnosti hrvatskog premijera. Nažalost nismo te sreće da ga možemo ignorirati. On je ipak premijer, grozan doduše, ali premijer. Pa svi moramo nagađati i pogađati koje su to neodgodive obveze spriječile našeg kanadskog menadžera na privremenom radu u hrvatskoj Vladi, da doista radi svoj posao. Možda je zaboravio jabuku u kutiji za gablec, pa odjurio kući? Možda je baš počinjala njegova omiljena turska sapunica, a ne voli da ga smetaju dok je gleda? Ili je samo skočio do kioska po bon za mobitel kako bi se sjednica ipak mogla održati?

Orešković se jučer udostojio izaći pred kamere i riješiti enigmu. Bio je u hitno u »Soji«. Tko je slušao i gledao njegovo obraćanje na prvu loptu mogao je pomisliti da je razgovarao s nekim o GMO soji, recimo s predstavnicima ozloglašenog Monsanta, jer naš premijer toliko dobro govori hrvatski, da u stvari nitko nikad ne može biti sto posto siguran što u stvari priča. Ali, dobro, novinari koji su bili tamo i slušali iz prve ruke, protumačili su to kao sastanak sa obavještajnom službom, valjda su u pravu. Zašto je taj sastanak bio toliko hitan da je Orešković, kao da je upravo počeo rat, izletio iz Vlade, nitko i dalje ne zna. Možda je imao partiju šaha s prijateljem iz »Soje« ili su ga obavještajci zvali na roštilj, a može biti i neki zloguki scenarij, ugroza ili prijetnja, tako da bismo trebali biti uplašeni i zabrinuti. Oreškovića nije briga, on ništa neće objasniti, slobodno nas pušta da nagađamo.

A to je tek manji problem u grozomornom i neodgovornom obraćanju Oreškovića hrvatskoj javnosti. Naš vrli premijer prvo je sve počastio spoznajom da je sam sebi najvažniji. Neće dati ostavku. On je tu na usluzi hrvatskim građanima, koji ga nisu birali za premijera. Tako čovjek bez izbornog legitimiteta, praveći se neupućen i nevješt, traži da posvađani ovnovi na brvnu, Karamarko i Petrov, koji za razliku od njega, izborni legitimitet imaju, daju ostavku, kako bi on, slučajni premijer, mogao ostati. Zašto? Odgovor je opet isti. Zbog nas, koji ga nismo birali.

Zna Orešković i strašiti sve oko sebe. Ako padnu on i Vlada Hrvatska će navodno ostati bez jedne do dvije milijarde eura. Iz europskih fondova. Trebalo bi valjda misliti kako život u Hrvatskoj nije ni postojao prije negoli se Orešković u nju vratio, pa sad jadan, više ne smije ni otići, jer će se bez njega sve raspasti. Nadalje, naš veliki financijski stručnjak Tim, koji je za glavni zadatak imao povećati kreditni rejting i smanjiti dug, sada sebi kao zaslugu pripisuje odluku, koju je osobno donio, da se Hrvatska ipak ne zaduži po većoj kamati, iako je ta kamata porasla upravo zbog totalne pogubljenosti i neozbiljnosti Vlade, koju taj isti Tim vodi. Za kraj nam priznaje da je prodao »Končar«, kao i da je ugrožen nacionalni interes. Zbog Karamarka i Petrova, naravno, ne zbog njega, jer Tim sasvim uskogrudno i nekritično, ne vidi niti najmanji miligram vlastite odgovornosti u tome što predvodi jednu blokiranu, nefunkcionalnu, posvađanu i nesposobnu vlast. I za kraj odlazi, kao uvrijeđena primadona, sveznadar i svevladar, ne dozvoljavajući da mu itko uputi bilo kakvo pitanje. Sve je good, good, good! Nakon što ga nekoliko tjedana nije bilo u javnosti i to usred najgore krize vlasti u bližoj povijesti zemlje, Orešković je došao na vlastitu tiskovnu konferenciju s navodno duhovitim pitanjem: »Jesam li vam nedostajao?« E, pa nisi, stvarno nisi, bolje da nisi ni dolazio!

Hrvatska javnost sada će se zabavljati prognozama i scenarijima, koji će uslijediti nakon otvorenog ustanka Oreškovića protiv svojih potpredsjednika bez kojih ne bi ni došao do Markova trga. Što će mu ovi odgovoriti? Hoće li prvo pasti Orešković? Ili Karamarko? Ili Petrov? Kako će tko trgovati? Što će tražiti za sebe, što za stranku? Hoće li se HDZ upustiti u tzv. preslagivanje, odnosno kupovinu zastupnika, iako bi to trebalo biti kazneno djelo? Zamorno je tražiti odgovore. Što prije padne Vlada koje nema, šteta će biti manja. A Karamarko i Petrov zaslužuju najgoru političku sudbinu, jer su skuhali ovaj promašeni eksperiment s bljutavim začinom iz Kanade. Tihomir Orešković je elementarna nepogoda za Hrvatsku. Za sobom ostavlja kaos. Na žalost svih nas, koji za njega nismo glasali. A mi smo ipak u debeloj većini. Pogotovo kad izuzmemo Karamarka i Petrova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.