Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Od Tita do Plenkovića; studenti su uvijek u pravu

Od Tita do Plenkovića; studenti su uvijek u pravu
Od Tita do Plenkovića; studenti su uvijek u pravu
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2017. u 22:35 2017-01-07T22:35:44+01:00

Ne zna lijeva što radi desna. Ruka je u pitanju, ruka premijera Andreja Plenkovića, koja je mislila da se preduboko zavukla u studentski džep, pa se počela ispričavati bez ikakva razloga. U priči oko dodatnog i navodno drakonskog oporezivanja studenata jedini pravi problem bila je i ostala hrvatska Vlada, koja mijenja zakone, a pritom očito nije ni sama svjesna što u njima doista piše. Krivo su shvatili sami sebe, studentima ipak neće biti odrezan dodatni porez na njihovu zaradu. Problem je ipak eskalirao, počeli su se prikupljati potpisi podrške u peticiji na internetu, najavljivati prosvjedi protiv još jednog nameta prema onima koji ionako nemaju mnogo, podigao se čak i oporbeni lider Davor Bernardić, koji je prozvao premijera i Vladu zbog neviđene okrutnosti prema studentima, a sam premijer krenuo se opravdavati i obećavati kako će se osobno potruditi da se problem riješi, iako je i njega rekordno brzo demantirala Porezna uprava svojim preciznim pojašnjenjem odredbi Pravilnika o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu od početka ove godine.

Tamo jasno piše kako tumačenje Pravilnika nije točno, jer u praksi studenti neće biti oštećeni. Pa tako nije točno da će se porezni prag spustiti s 50.000 na samo 15.000 kuna. Svi koji su mislili da će sve iznad godišnje studentske zarade od 15.000 kuna biti predmet oporezivanja bili su u krivu. Porezna uprava, a oni valjda ponešto o materiji znaju, decidirano tvrdi kako svaki student može mjesečno zaraditi 5.050 kuna i neće biti obvezan platiti porez. Dakle, godišnje student može zaraditi 60.600 kuna i neće morati platiti porez na dohodak. Problema nema, jedini problem krije se u tome što premijer Plenković to ne zna. Ali mu ipak treba vjerovati da će cijelu stvar u narednih nekoliko dana uspješno riješiti. Čim shvati kako stvari stoje. I pritom uopće ne treba dočekivati predstavnike studenata na Markovu trgu na već dogovorenom sastanku, jer tamo nemaju o čemu razgovarati, slobodno mogu popiti piće, ispričati dva-tri vica, nasmijati se, potapšati po ramenima i razići, pa onda pred kamerama slavodobitno objaviti kako hrvatska Vlada uopće nije okrutna prema mladima. Štoviše, može se slobodno konstatirati kako nitko još od 9. lipnja 1968. godine kada je drug Tito priznao da su studenti u pravu, nije imao tako puno razumijevanja za studentske probleme kao što to danas ima Andrej Plenković.
Te 1968. studenti su izašli na ulice tražeći štošta, pravo da se čuje njihov glas, ukidanje socijalnih nejednakosti, pravo na jednake uvjete školovanja za sve, pravo na besplatno školovanje, tražio se i razvoj pluralnog društva, pravo na drugo i drugačije mišljenje. Ono što je Tito lukavo napravio jest prebacivanje odgovornosti na niže partijske funkcionare, a sam se postavio na branik interesa studenata, obećavši im kako će se stvari itekako promijeniti, a njihovi stavovi uvažavati. Od toga naravno nije bilo ništa, ali su se studenti vratili u učionice i otišli s ulica, masovne demonstracije su prestale, milicija više nikoga nije morala mlatiti, pa je Tito svoj cilj postigao.

Danas masovnih demostracija studenata nema, niti ima izgleda da bi ih moglo biti. Pravo na besplatno školovanje ionako umire i nestaje iz godine u godinu. Zbog toga se u Hrvatskoj nema tko buniti. Diploma prečesto nije put do radnog mjesta za mnoge današnje studente, barem ne u Hrvatskoj, ali može otvoriti put prema boljem životu u emigraciji. Inače ne bismo imali podatak da je samo prošle godine Hrvatsku napustilo 82.000 radno sposobnih ljudi, što proizlazi iz statističkog podatka po kojem se prošle godine broj nezaposlenih smanjio za 95.000 ljudi, iako se istovremeno broj zaposlenih povećao za samo 13.000. Ljudi odlaze. Najpotentniji. Najmlađi. Ono što je HDZ u oporbi gnjevno predbacivao Milanoviću nabijajući mu na nos brojku od stotinu tisuća građana koji su otišli iz zemlje u njegovu mandatu, danas eskalira još više i brže. I nikom ništa. Odlaze mladi i školovani, odlaze liječnici, medicinske sestre, profesori, ekonomisti, IT stručnjaci... Danas studenti, sutra emigranti.

Političari u Hrvatskoj apsolutno su nesposobni išta promijeniti. Samo se obrazac kontrole ne mijenja od 1968. do danas. Od Tita do Plenkovića; studenti su uvijek u pravu. I uvijek će to biti. Sve dok su i sami razjedinjeni. Bez solidarnosti, vlastitog glasa i želje za bilo kakvom pobunom. Bez perspektive u vlastitoj zemlji. Mirni i pomireni sa sudbinom. Plenkoviću je danas tek nešto lakše odraditi eutanaziju studentskih nemira u korijenu. Zato i može uspješno rješavati probleme studenata. Kojih ne bi ni bilo kad bi znao što mu Vlada radi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.