Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

kolumna Mamić se nekažnjeno ruga bijedi pravosuđa

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2016. u 20:50 2016-07-23T20:50:00+02:00

Postoji barem jedna stvar u kojoj je Zdravko Mamić u pravu. Nikada se ne bi dogodilo da cijela Hrvatska mora slušati njegove monologe i nikada se on ne bi mogao toliko ustrajno prikazivati kao žrtva, da institucije države doista rade svoj posao. I moglo bi doista proći još mnogo godina, a da on ostane u statusu osumnjičenika, da nesmetano radi svoj menadžerski posao unatoč iščekivanju sudskog procesa, mogao bi čovjek dočekati i penziju, a da nitko ne utvrdi je li on nešto skrivio, je li se ogriješio o hrvatske i međunarodne zakone ili nije. Mogli bismo svjedočiti njegovom izrugivanju pravnoj državi unedogled. Jer ta pravna država nema snage riješiti njegov slučaj.

Čovjek protiv kojeg se provodi politički progon, barem on to tako tvrdi, ima bolje veze, prijateljstva i poznanstva u tom istom pravosudnom i represivnom sustavu, koji ga navodno progoni, od bilo koga drugog. On, koji se »skromno« uspoređuje s papom Franjom, otvoreno govori kako je blizak s bivšim glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem. Nevjerojatno, ali on javno govori da zna da je sudac Ustavnog suda Marko Babić pod mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja, iako to naprosto ne bi smio znati i morao bi biti pod istragom zbog nedopuštenog pristupa tajnim informacijama. Od ranije je poznato kako je Mamić osobni prijatelj s bivšim predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Ivanom Turudićem, a sada se hvali kako je dobar, ni manje ni više, nego s predsjednicima svih županijskih sudova u zemlji. Valjda među njih spada i predsjednik Županijskog suda u Osijeku, gdje je odlukom Vrhovnog suda premješten proces protiv Mamića, pa je sasvim izvjesno kako tamo ima biti oslobođen. Mamićevo sprdanje sa sucima je dosegnulo takve razmjere da ispada kako se hrvatski suci i ne žele družiti s nekim drugim izuzev osumnjičenika za teška kaznena djela u kojima je šteta procijenjena na gotovo 200 milijuna kuna. I sve to događa se svega desetak dana nakon što je objavljeno izvješće SOA-e u kojemu tajna služba navodi kako 20-tak hrvatskih sudaca predstavlja sigurnosnu prijetnju, što je skandalozno i urgentno samo po sebi. Svakome, ali ne i Mostovom ministru pravosuđa, jer Ivan Šprlje umjesto hitne istrage o kojim je sucima u stvari riječ, izvlači sasvim naopak zaključak i tvrdi kako je čaša napola puna, a ne prazna, pa je njemu pozitivno što se izvješćem SOA-e skida ljaga s optužbe o korupciji u cijelom pravosudnom sustavu. Njemu je to samo dvadesetak trulih jabuka i ništa više. Kad se pritom zna da ministar Šprlje dolazi iz Mosta, gdje se, kao nitko prije njih, hvale kako su nepotkupljivi i žele istinske promjene u hrvatskom društvu, prosječnom hrvatskom biraču ostaje samo upitati se: pa tko je ovdje lud?

Teško je pretpostaviti kako se osjećaju hrvatski suci dok slušaju koliko je Zdravko Mamić dobar s predsjednicima njihovih sudova. Pa opet, zasad nema ni glasa od Udruge hrvatskih sudaca, da makar potegnu nekakvo priopćenje u kojem se s gnušanjem ograđuju od svega što se moglo čuti. Da barem pokušaju zaštititi dignitet jedne prevažne struke. Pa čovjek otvoreno tvrdi kako ne postoji sud u Hrvatskoj, koji bi njemu mogao suditi, a da on tamo nema veze i poznanstva. Može li biti veće pljuvačke u lice svima njima? Zar će svi doista to odšutjeti?

»Politički« progon protiv Zdravka Mamića ne provodi samo Hrvatska, gdje optužnica za izvlačenje 110 milijuna kuna iz Dinama još nije pravomoćna, a pitanje je hoće li ikad i biti. Tu mučku harangu provodi i Švicarska. I oni istog čovjeka sumnjiče za izvlačenje dodatnih 80 milijuna kuna. Mamićevom logikom, nameće se zaključak da su i oni Milanovićevi i Cvitanovi poslušnici kad se usude progoniti čovjeka koji toliko nalikuje papi Franji. Jer, pazi paradoksa, mrzitelji svega hrvatskog, stanuju u Švicarskoj.

Mamić se tako otvoreno i nekažnjeno ruga cijelom hrvatskom pravosudnom i represivnom sustavu. A sve to uživo prenosi HRT zbog doista skandalozne odluke uredništva. Možda bi oni prenosili i ćaskanje Mamića s Tomislavom Horvatinčićem dok sjede u loži i gledaju utakmice. Samo kad bi mogli. Iz nekog neshvatljivog razloga za javni medijski servis bilo je izuzetno važno svim pretplatnicima omogućiti da uživo vide kako jedan osumnjičenik pljuca po bijedi i nemoći hrvatskog pravosuđa. I kao nikada ranije, otvorena je javna sumnja u sposobnost tog pravosuđa da sasluša dokaze, provede efikasno suđenje i konačno riješi slučaj Mamić. Pouka je istinski tužna. Kad mi ne možemo, valjda će netko drugi spor odraditi. U Švicarskoj, jer Hrvatska za to nije sposobna. Zbog svih Mamićevih prijatelja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.