Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Tribina "B" Darka Pajića

Ma koji rat, jeste li vi normalni?

foto S. DRECHSLER
foto S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2017. u 22:23 2017-09-16T22:23:00+02:00

Bilo bi najbolje da se Lošo i Mahnič u nekoj za njih posebno osmišljenoj disciplini. Recimo u utrci s preponama, gdje bi mogli preskakati žilet žicu, laktariti se i podmetati noge jedan drugom

Tko danas govori o napadu na Sloveniju i mašta o nekakvoj liniji fronta na potezu Sežana – Ribnica – Brežice nimalo se ne razlikuje od Vojislava Šešelja iz 1991. godine i njegova opakog snatrenja o velikoj Srbiji na liniji Karlobag – Karlovac – Virovitica. Nisu pritom toliko zastrašujući otvoreni poticaji pokretanju rata sa Slovenijom koliko je užasna spoznaja da poremećeni militaristički umovi i njihove ideje slobodno kolaju hrvatskim javnim prostorom, doživljavaju se ozbiljno i nekritično promoviraju kao utemeljene.

Nije to samo Davor Domazet Lošo, to je i dio hrvatskih medija, koji se ovih dana nije libio baviti ratnohuškačkom propagandom iz najnižih poriva. Za koji klik više, za malo veću gledanost. Kolege koje su na jednom portalu odlučile raspisati anketu s pitanjem – biste li dobrovoljno išli u rat sa Slovenijom, spadaju na samo dno novinarske profesije. Trebali bi se sramiti svakog klika koji su dobili na anketi.

Ništa bolje nisu ni one televizije koje su se bavile razradom mogućih scenarija taktičkog vojnog napada na Sloveniju ne mareći pritom za činjenicu da je taj scenarij ludo opasan, racionalno neprihvatljiv i krajnje uvredljiv prema našim susjedima Slovencima. Kao da se nebo otvorilo, pa je nekontrolirano provalila silna količina ratnohuškačkog smeća u hrvatsku medijsku baruštinu.

Ma koji rat, jeste li vi normalni? Bolje je odseliti iz Hrvatske ili Slovenije nego pristati na prolijevanje jedne jedine kapi krvi zbog Piranskog zaljeva ili Joška Jorasa. Bolje je odmah pristati da se još sto godina hrvatski i slovenski političari neodgovorno prepucavaju i gube vrijeme, bolje je trošiti novce na arbitraže i sudske postupke, čak je i nakaradna žilet žica bolja. Sve je bolje od pomisli na rat kao opciju.

Na primjeru vodećeg dentalnog tehničara u vojnim krugovima hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još je jednom prokazala samu sebe kao zalutalu amaterku u visokoj državnoj politici. Ne zbog toga što je donijela jedinu moguću odluku o smjeni Davora Domazeta Loše, već zato što je uopće imenovala za svog savjetnika čovjeka koji je najavljivao da će Treći svjetski rat započeti na Jadranu – vjerojatno u Rijeci, pa i to da će Jugoslavija biti obnovljena na Vidovdan 2014. godine. Između ostalog, umirovljeni admiral Domazet je otvoreno sumnjao da se teroristički napad u Parizu 2015. uopće dogodio, onaj isti napad zbog kojeg je cijeli svijet Francuskoj izražavao sućut, pa tako i hrvatska predsjednica.

Ona je očito imenovala savjetnika vrijednog svakog respekta ukoliko spadate u pasionirane ljubitelje teorija zavjera, a ne u ozbiljne državnike. I sada kad je Grabar-Kitarović doznala od Loše vizionarsku procjenu da bi hrvatska pješadija za dva dana mogla biti u Ljubljani šteta je što ga nije za nagradu imenovala svojim posebnim ambasadorom loše volje. Pa nek ide u Sloveniju na bliske susrete sa svojim mlađahnim huškačkim kolegom Žanom Mahničem, političkim učenikom Janeza Janše, koji se bavi analizama spremnosti Slovenske vojske u mogućem sukobu s Hrvatskom.

Bilo bi najbolje da se Lošo i Mahnič sučele na otvorenoj sceni i natječu u nekoj za njih posebno osmišljenoj disciplini. Recimo u utrci s preponama, gdje bi mogli preskakati žilet žicu do iznemoglosti, laktariti se i podmetati noge jedan drugom. Ideja jest luda, ali budućnost koju nam nude njih dvojica, ionako je još luđa.

Svatko tko ozbiljno pomišlja ili računa na opciju rata između Hrvatske i Slovenije zaslužuje biti ismijan na obje strane granice i pretvoren u ridikula. I tu ne treba imati previše milosti. A Piranski zaljev? Kad bi prepustili slovenskim i hrvatskim ribarima da se dogovore stvar bi brzo bila riješena. I inače bi najbolje bilo slušati građane Slovenije i Hrvatske u pograničnim područjima, koji već stoljećima mirno žive, pomažu se i dijele iste brige i probleme pokazujući pritom da su daleko mudriji i bolji ljudi od političara koji ih predstavljaju.

Da je to u njihovoj moći žilet žica bi odavno bila na smetlištu. Tamo bi se našle i ideje svih militantnih luđaka koji snivaju ratove i kuju osvajačke planove na liniji Sežana – Ribnica – psihijatrijska bolnica. Ruku na srce, tamo im je i mjesto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka