Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Tribina B Darka Pajića

blog Lokalni šerifi d.o.o.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2017. u 19:06 2017-05-20T19:06:23+02:00

Rezultat je porazan: plaćamo maksimalno za minimalne rezultate. Svi na lokalnim razinama mantraju o decentralizaciji, žele više novca, ali se sami ne bi odricali u cilju efikasnijeg i jeftinijeg sustava upravljanja

Demokracija košta. Ne može se od te činjenice pobjeći. Pa opet, u hrvatskom slučaju mogla bi i morala biti kudikamo jeftinija. Sutra će se natjecati 47.601 kandidat na listama. Nevjerojatna brojka, a opet, za 9.000 manja u odnosu na izbore prije četiri godine. 

To je najveći razgovor o zapošljavanju koji se kolektivno vodi u ovoj zemlji. I to je, u kadrovskom smislu, najveća tvrtka u kojoj posao traži bilo koja struka. Pa to vrijedi i za profesionalne političare. Htjeli mi to ili ne, sutra ćemo izravno zaposliti načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike u ukupno 576 jedinica lokalne samouprave, odnosno 428 općina, 127 gradova i 21 županiji.

Dat ćemo pravo da u naše ime u iduće četiri godine 1.262 osobe dobiju posao, koji je u prosjeku izvrsno plaćen, sigurno više od 10.000 kuna mjesečno. Nekome više, nekome manje, čast nažalost rijetkim volonterima koji vode svoje općine i gradove bez plaće.

Nije ni čudo da vlada takva jagma, skoro pa pomama za funkcijama. Imamo i mi birači pravo biti ponosni. Jer, hajte molim vas, da  vidimo tko će u ovoj zemlji u jednom danu zaposliti tolike ljude. To nije ni Todorić mogao u zenitu moći svog poslovnog carstva, koje se danas urušava kao kula od karata. 

           
Mi birači, onako usput, sutra dijelimo i radna mjesta u općinskim, gradskim i županijskim vijećima, a njih ima čak i nešto više od 1.262, dakle izravno zapošljavamo više od 2.500 ljudi. Vijećnici grabe mizerniju lovinu, ali i manje moraju raditi.

Njihove plaće jako variraju, od simboličnih naknada na razini od 1.000 kuna, pa sve do naknada većih od 5.000 kuna, a takva cifra nije za baciti, pogotovo ako stiže povrh redovne plaće koju ima neki potpredsjednik gradskog, općinskog ili županijskog vijeća.

I to je primamljivo, inače ne bi oko 36.000 ljudi pokušavalo stići do stolca u vijećima koji su onda i dobar stranački filter prema budućoj političkoj karijeri i boljoj plaći po sistemu – danas vijećnik, sutra gradonačelnik, saborski zastupnik, ministar ili masno plaćeni europarlamentarac, što je top fotelja u materijalnom smislu, jer apanaža iznosi i više od 7.000 eura mjesečno.

Paradoks svoje vrste, čak i demokracije kao sustava, govori kako masne plaće sutra dijele i oni što nemaju što jesti, i oni što grcaju pod ovrhama, i blokirani, i nezaposleni, pa i oni što kopaju po kantama za smeće ili prosjače za svoju koricu kruha. Tako to ide, svi s pravom sudjelovanja na izborima dijele dobro plaćene poslove u iduće četiri godine. Naravno i utjecaj, jer će naši kandidati za posao sutra odlučivati o tisućama drugih radnih mjesta u upravama, komunalnim poduzećima, raznim agencijama, nadzornim odborima...

Od kada je Hrvatske i uvođenja županija iz 1993. godine, od kada je nastao ovaj glomazni, skupi i nefunkcionalni sustav lokalne uprave, hrvatski su političari gotovo ujedinjeni u jednom. Ništa ne žele mijenjati. Ne žele sebi kresati radna mjesta. Zato uglavnom nema ni sluha kad stručnjaci govore što bi bilo odgovorno učiniti.

Jedan od vodećih stručnjaka za pitanja javne uprave Ivan Koprić već dugo predlaže ukidanje 20 županija i formiranje pet regija, spajanje 550 lokalnih jedinica u 150 velikih općina, ali ga hrvatski političari ignoriraju i ništa ne poduzimaju.

Koprić također navodi kako u Europi ima zemalja gdje lokalne i regionalne jedinice raspolažu i s više od 50 posto javnih sredstava, dok je Hrvatska na začelju te kolone jer sve samoupravne jedinice zajedno troše između 10 i 15 posto javnih sredstava.

Rezultat je porazan: plaćamo maksimalno za minimalne rezultate. Svi na lokalnim razinama mantraju o decentralizaciji, žele više novca, ali se sami ne bi odricali u cilju efikasnijeg i jeftinijeg sustava upravljanja.    

 
Kad nastupi predizborna šutnja, ne smije se nikoga staviti u povlašteni položaj, favorizirati, diskreditirati, ocjenjivati, jer imamo jedan sasvim arhaičan i nefunkcionalan zakon na snazi. Ali je moguće prema svima postupiti jednako, pa konstatirati da su svi kandidati na sutrašnjim lokalnim izborima u jednoj stvari unaprijed poraženi.

 Njima je fotelja ipak na prvom mjestu. Što je više lokalnih gazda, veća je moć stranačkih šefova koji slažu liste. Rezalo se u ovoj zemlji i po pravima rodilja, invalida, umirovljenika, nezaposlenih, po onima što imaju najmanje, ali sebe još nisu pogledali u ogledalo. Pa uzeli škare u ruke. Evo, traje to već 24 godine. Firma radi – Lokalni šerifi d.o.o. Ima čak 576 ogranaka. Ne posluje jako uspješno, ali političarima ne smeta. Oni ne izlaze na tržište. Nažalost, samo na izbore.         

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown