Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
Eto ti bloga! Darka Pajića

blog Kako je Grinch ukrao kamp NK Rijeke

foto: Petar FABIJAN
foto: Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2011. u 7:24 2011-03-30T07:24:00+02:00

 Gračan je iz dana u dan objašnjavao kako ne može raditi na tartanu iza gola, a bivši predsjednik kluba Ivo Turčić tražio investitore i hodao po okolici Rijeke tražeći prikladno zemljište.

Još do jučer su nogometaši Rijeke bili jednaki beskućnicima. Sportski izvjestitelji su mjesecima nemilice pronosili priču o profesionalcima koji nemaju gdje trenirati, klubu koji nema nikakve perspektive bez vlastitog kampa s barem četiri-pet travnjaka i uvjetima rada kakvih više nema ni u Zanzibaru.

Viškovo je bilo idealno, ali je Halubjan tamošnjoj Općini bio važniji. Klana je ispala malo daleko, Matulji su navodno bili spremni, ali se bez objašnjenja ipak odustalo

Sve je to naravno bilo i točno. Gračan je iz dana u dan objašnjavao kako ne može raditi na tartanu iza gola, a bivši predsjednik kluba Ivo Turčić tražio investitore i hodao po okolici Rijeke tražeći prikladno zemljište.

Viškovo je bilo idealno, ali je Halubjan tamošnjoj Općini bio važniji. Klana je ispala malo daleko, Matulji su navodno bili spremni, ali se bez objašnjenja ipak odustalo. Na Grobniku je bilo previše vjetra. Na kraju se u Šmriki ekspresno dao na korištenje jedan teren uz mogućnost izgradnje i širenja još nekoliko igrališta.

Kamp je postao jedina tema na temelju koje je Turčić mogao biti upisan u povijest kluba kao važna osoba. 

Nije uspio, vjerojatno nije ni mogao, ali je stvari otvorio javnosti. Čak je našao i sugovornika i suradnike u Primorsko-goranskoj županiji, koji su, a tu je najkonkretnija bila dožupanica Nada Turina Đurić, obećavali riješiti lokaciju i pomoći u izgradnji kampa.

Sve je to bilo za pozdraviti svakom tko voli Rijeku, bilo da je riječ o gradu ili klubu, jer je doista žalosno da najbolji klub u regiji nema gdje trenirati dok razni trećeligaši i četvrtoligaši u okolici nemaju tih problema, niti pokazuju imalo volje pomoći. Još se i bahate s tvrdnjama kako njima trebaju njihovi tereni, pa ih ne mogu svakome ustupati.  

Onda je Turčić otišao, mnogi su jedva dočekali da ga usput šutnu, a kormilo je preuzeo Robert Komen, kojeg je na čelo kluba instalirao gradonačelnik Obersnel.

 Kvarner nudi idealne lokacije. Recimo, Učku ili Platak na kojem je relativno lako zamisliti vrhunski polivalentni hotel za zimski i ljetni turizam s barem 5 do 10 nogometnih terena, gdje bi profesionalci dolazili na pripreme u ugodnoj klimi na 15-tak stupnjeva usred ljeta

Predstavio se javnosti kao čovjek koji nije prolaznik ili politički namjesnik kakvih je bilo podosta u Rijeci, ali je između ostalog kazao i ovo: "Kamp nije prioritet, nema smisla da sada još i s tim opterećujemo Grad." Izjava je iz "Sportplusa" stara više od mjesec dana i na nju nitko nije reagirao. Nije to ni neka tema za blog, ali bolje igdje nego nigdje.

Radi se o sljedećem. Bilo bi normalno i logično kad bi kamp NK Rijeke između ostalog bio i sredstvo s kojim se pokušava doći do još većeg cilja. Pa ako netko iskreno želi privući investitore u klub valjda bi taj klub bio poželjniji ako ima svoj kamp ili barem zemljište u tu svrhu.

Da se ne spominje kreiranje nepostojećeg sportskog turizma, jer za to Kvarner nudi idealne lokacije. Recimo, Učku ili Platak na kojem je relativno lako zamisliti vrhunski polivalentni hotel za zimski i ljetni turizam s barem 5 do 10 nogometnih terena, gdje bi profesionalci dolazili na pripreme u ugodnoj klimi na 15-tak stupnjeva usred ljeta.

A zimi nek ljudi skijaju na Platku. Isto bi se dalo osmisliti i u godinama ruiniranom odmaralištu Ine na Učki, gdje se sportski tereni urušavaju, dok u hotelu borave samo štakori. Uglavnom neprijavljeno. Umjesto toga logika je obrnuta. Lovu je zimi bolje trošiti u turskoj Antalyi, a ljeti u slovenskoj Rogli ili nekoj trećoj zemlji. 

U jednom je Komen ipak bio u pravu. Kamp NK Rijeke doista nije nešto čime bi se trebao baviti Grad, jer isti počinje i završava na okretištu dvojke iznad "Lenca" ili buvljaku polovnih auta na Preluci, a najviša nadmorska visina nalazi se groblju Drenova, koja je stoga sasvim neprilična za ljetni nogometni kamp. I inače na području osakaćenog teritorija Rijeke nema prostora ni za daleko važnije stvari, a kamoli za nogometne terene.

Stoga bi novi predsjednik Rijeke, kojeg je postavio gradonačelnik lijepo trebao nastaviti raditi tamo gdje je Turčić stao i pregovarati sa Županijom, tim više što za određivanje lokacije, ucrtavanje kampa u prostornim planovima i prijenos državnog zemljišta u tu svrhu uopće nije potreban veliki novac.

Pitanje je samo smije li Komen to napraviti i uspješno odraditi suradnju sa županom Zlatkom Komadinom, koji bi tako i sam mogao dobiti solidne promidžbene poene u javnosti. Ili pravi razlog za odustajanje leži u naslovu ovog teksta i pokvarenoj novinarskoj mašti o Grinchu - zelenom čovječuljku koji je ukrao kamp NK Rijeke.

Recimo da se zelena spodoba do jučer hranila na navodno silnom lokalnom animozitetu SDP-ovaca u gradu i HDZ-ovaca u klubu. Sada živi na taštini dvaju ovnova na istom brvnu. Zlatka Komadine i Vojka Obersnela, koji se javno obožavaju, a tajno ne podnose već godinama, što uopće nije tajna.

E, taj Grinch uglavnom proizvodi samo pizd... Pardon, zbog psovke. Eto, vam i tri točke. Valjda je jasno o čemu je riječ. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka