Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. ožujka 2019.
Eto ti bloga! Darka Pajića

Jebo Vladu

D. JELINEK
D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2010. u 11:59 2010-12-31T11:59:18+01:00

Nisu sva imenovanja novih ministara pogodak, ima i štete. Takav je odlazak najvećeg optimiste u Vladi. Pogađate, riječ je o Ivanu Šukeru, čovjeku koji je svaki statistički podatak, svaku lošu vijest, mogao obojiti u ružičasto

Idemo redom. Domagoj Ivan Milošević sigurno neće omanuti. Jest malo sumnjivo što nije član stranke i ima dva imena, ali je pozitivno što se ne zove Slobodan. Ne bi bilo dobro da investitore u Hrvatsku vabi Slobodan Milošević čak ni da mu trpaju milijarde eura u ruke.

I Martina Dalić predstavlja pun pogodak. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog mentora Borislava Škegre, harmonikaša koji je odbio ponudu  Johnnya Štulića da svira na albumu »Balegari ne vjeruju sreći«, postao Tuđmanov ministar financija i uveo PDV da bi se nakon 3. siječnja 2000. u filmu »Novo vrijeme« etablirao kao lukavi kradljivac boce s rakijom, koju je pokušavao sakriti ispod sakoa. Scena je ušla u legendu, iako je poslije dokazao kako su mu bocu poklonili na štandu Podravke na Zagrebačkom velesajmu, pa se tako rehabilitirao, nažalost ne kao harmonikaš i postao ekonomski savjetnik predsjednice Vlade, te odnedavno siva eminencija nove ministrice financija.

Najveći pogodak od svih mogao bi biti Jasen Mesić. Ne toliko zbog spašavanja jedne posrnule karijere, već očuvanja tekovina hrvatske revolucije. Zagrebački mladac HDZ-a bit će dragocjen kao lučonoša branda Mesić, kao zalog da čuveno prezime neće biti zaboravljeno u bespućima hrvatske politike. Možda će baš zbog njegova ulaska u Vladu Mesić jednom postati priznati dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNICEF-a. Na kraju krajeva valjda ni Jasen neće biti Bukva u Ministarstvu kulture.

Tko je ostao? Ah da. Branko Bačić, skraćeno BB. Školovao se kod Kalmete, studirao kod Jadranke, bez ijedne mrlje ili afere. Kao da nije član HDZ-a. Čak i dojam ostavlja kao da zna što mu je činiti.

Nije sve čista korist, ima i štete. Takav je odlazak najvećeg optimiste u Vladi. Pogađate, riječ je o Ivanu Šukeru, čovjeku koji je svaki statistički podatak, svaku lošu vijest, mogao obojiti u ružičasto.

Recimo kod posljednjeg zaduženja Hrvatske kad su dežurni pesimisti počeli govoriti o potonuću države u ambis dužničkog ropstva. Šuker je samo nakostriješio brk, lagano se nasmiješio i objasnio neukom narodu da je riječ o sjajnom uspjehu Vlade, jer nitko nigdje u svijetu nije uspio prodati obveznice tako povoljno kao Hrvatska. A taj dug uopće nije dug, već kredit koji služi za refinanciranje tekućih kredita, čime se konsolidira stanje državne blagajne i osigurava isplata plaća, mirovina i ostalih naknada. Dakle, to je bio čisti trijumf.

Tko bi sada takvu stvar tako lijepo umotao u celofan. Martina Dalić. Još gore, Hebrang. Pa, tko bi njemu vjerovao. Samo je Ivan Šuker uvijek izgledao kao da i sam vjeruje da govori istinu.

Kako ćemo dalje bez tog glasnika nade? Nije to više to.

I trebalo bi razmisliti o prakticiranju transcendentalne meditacije u vrijeme večernjeg Dnevnika. Recimo uz glazbenu podlogu čuvenog standarda Ede Maajke iz razdoblja bosanskog izbjeglice, koji nema što izgubiti. Pjesma ima lako pamtljivi naslov: »Jebo Vladu«. Bila bi apsolutni hit da su je malo češće vrtili u eteru.

Mantra je sljedeća. Počinje Dnevnik. Sjednite na pod, prekrižite noge.  Sklopite ruke na grudima i udahnite duboko.

Slušajte prvu vijest: »Pola milijuna građana ne može platiti režije«. Neka vas to ne dira. U glavi vrtite refren u hip-hop ritmu: »Jebo Vladu, politiku, u Saboru, sve njih redom»... Neka Dnevnik polako teče.

Slušajte drugu vijest: »Kreditni rejting Hrvatske spao je na razinu smeća«. Ne bojte se. Mislite na ritam i muziku u glavi: »Jebo Vladu, politiku, u Saboru»... Obratite pažnju na dezen kravate Zorana Šprajca: »Sanader nije imao Picassa, više voli domaće slikare«. Nesvjesno se osmjehujete pjevušeći: »Jebo Vladu, politiku»...

Sad se i Zoran smješka dok čita: »Severina ostavila Slavka, za pet minuta zaljubila se u Milana, srpskog kralja bakra.«

Umjesto šoka, sasvim ste mirni. Više i ne znate odakle dolazi pjesma: »Jebo Vladu»... Padate u trans, stvarnost je ljepša nego ikada ranije. Više vam nije važan ni Dnevnik ni Božo ni pjesma, čak ni Vlada...

Putujete svemirom i sanjate nesvjesni da je Dnevnik odavno prošao, da živite u Hrvatskoj...    

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown