Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

blog Ima li posla za sve Plenkovićeve rođake i kumove?

Ima li posla za sve  Plenkovićeve rođake i kumove?
Ima li posla za sve Plenkovićeve rođake i kumove?
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 17:11 2018-04-01T17:11:18+02:00

Sada znamo zašto je HDZ smaknuo Daliju Orešković. Jer se naš predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a utapa u otvorenom sukobu interesa. Milanovića su stalno gnjavili zbog brata i tog njegovog ekstra povoljnog kredita, ali je ta priča bila prava sitnica u odnosu na ovo što sebi dozvoljava Andrej Plenković. Ništa ne zna, nikome ne pomaže, za nikoga ne posreduje, a opet, čudna li čuda, njegovom kumu, sestrični, ujaku i šogoru nikad nije bilo bolje. Kao nikada prije, ova državna administracija je prepoznala njihove kvalitete. Štoviše, odjednom je zavladala prava jagma za uslugama uže i šire obitelji Plenković, tolika da se čovjek zapita gdje su bili dosad i zašto ih nitko prije nije prepoznao.

Hajdemo redom. Plenkovićeva sestrična Nera Miličević imenovana je za voditeljicu HTZ-a u Njemačkoj. Plenkovićev ujak Marko Raosi imenovan je u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo. Plenkovićev kum Igor Pokaz imenovan je za veleposlanika u Velikoj Britaniji. Plenkovićev šogor Ivan Maslać zaposlen je na mjesto komercijalnog direktora Zračne luke Dubrovnik bez javnog natječaja. Kad su ga pitali za zdravlje Plenković je rekao: »To su sve odluke koje nemaju sa mnom veze. To su ljudi s imenom i prezimenom. Neće prestati disati dok sam ja predsjednik Vlade«. Drugim riječima, Plenković misli da su njegovi birači, kao i svi građani Hrvatske, naivni i bedasti, pa mu trebaju vjerovati na riječ. Ili pokušava apelirati na razumijevanje tradicije rodijačkog mentaliteta kakvog je teško zamisliti u starim zapadnim demokracijama, ali bi u Hrvatskoj trebao biti normalan, slučajan i razumljiv sam po sebi. I nitko ga ne bi čak ni trebao propitkivati. Što ćemo, ne može Plenkovićeva rodbina prestati disati zato što je on premijer. Ali moraju raditi. I od nečega živjeti. I ne treba im uopće biti loše.

Na stranu to što se čak i sukob interesa u kojemu je bio uhvaćen Tomislav Karamarko čini manje drastičnim. Što ne treba nikada zaboraviti da je Dalija Orešković vrlo hrabro i beskompromisno osudila Karamarka, također i to da je Plenković baš zbog toga zatim dobio priliku doći na čelo HDZ-a, te postati premijer. Valja pitati u čemu je uopće razlika između Plenkovića i Ante Ramljaka? Bivši povjerenik za Agrokor nikada nije ni došao pred Povjerenstvo, presudio mu je upravo Plenković, jer su neke stvari kod Ramljaka njemu ipak bile neprihvatljive. Nije mu se svidjelo što je ovaj svojoj bivšoj firmi davao itekako unosne poslove bez natječaja. Ali mu ne smeta to što njegova rodbina dobiva atraktivna i pristojno plaćena radna mjesta u institucijama s kojima on doista nije direktno povezan, ali na svaku od njih itekako može izvršiti pritisak i tako zlorabiti utjecaj koji ima. Teoretski Plenković čak ne mora ni intervenirati osobno. Dovoljno je što u HTZ-u, Zračnoj luci ili Parku prirode znaju tko im se prijavio za posao i što bi trebali učiniti ako su pametni i vode računa o sebi i svojim foteljama. To je teret javne funkcije i odgovornost političara za koju se Plenković, taj iskusni europski diplomat, pravi da ne postoji. Ovakva bi priča u jednoj Njemačkoj, Francuskoj ili Švedskoj, da ne nabrajamo dalje, bila najveća državna afera kakvu bi njihov premijer teško preživio. Val javnih kritika tamo bi bio nepodnošljiv. A ovdje je sve blaga kamilica. I valja se samo pitati koliko još Plenković ima kumova, kumica, nećaka, sestrični, ujaka, stričeva, koliko oni imaju djece i rodbine i hoće li na kraju biti dovoljno posla za sve njih, odnosno ima li Hrvatska dovoljno agencija, veleposlanstava, državnih institucija, zračnih luka, ima li dovoljno radnih mjesta na raspolaganju? Za sve bliske Plenkoviću o kojima on ne odlučuje izravno.

Premijer je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa u novom sazivu. Odlučujući o njemu sve će reći i o vlastitoj vjerodostojnosti. Na kušnji će biti integritet institucije za kojeg je zaslužna Dalija Orešković. Svaka odluka koja bi išla u smjeru odricanja odgovornosti Andreja Plenkovića pretvorit će Povjerenstvo u politički fikus za zaštitu lika i djela vladajućih. Ako premijera ipak kazne i utvrde mu očiti sukob interesa, onda bi on morao abdicirati ako ima u sebi političkog morala i odgovornosti. Kako je ono bio slogan u HDZ-ovoj kampanji? Vjerodostojno! Ili je to bila tek isprazna poštapalica izgubljena u prijevodu vjernog i dostojnog služenja rođacima i kumovima. Plenković je duboko zagazio u blato nepotizma. Šteta što nije premijer u Švedskoj. Odletio bi u najkraćem mogućem roku. Šteta što je u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.