Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Tribina 'B' Darka Pajića

kolumna I bogati plaču

I bogati plaču
I bogati plaču
Autor:
Objavljeno: 26. prosinac 2016. u 10:23 2016-12-26T10:23:06+01:00

Recimo da je Šuker u win-win situaciji. Gdje ćeš ljepše. Predsjednik HNS-a treba platiti porez državi kojoj je silno privržen zbog pomoći prijateljima u čiju nevinost silno vjeruje, a koji su od te iste države nepravedno optuženi i progonjeni. Tako se i happy end nameće sam po sebi

Vijest da će Davor Šuker morati masno platiti porez za jamčevinu koju je dao u nekoliko navrata kako bi Zdravka Mamića izvukao iz zatvora nalikuje na zaplet u sapunici »I bogati plaču«. Čak šest milijuna kuna poreza mu trebaju odrezati, ni manje ni više. A slatki paradoks Šukerovih muka svodi se na činjenicu da ga Porezna vjerojatno ne bi ni ganjala da on nije tako velikodušno plaćao jamčevine svojim kolegama u zatvoru, prvo sedam, pa onda i pet milijuna kuna jamčevine, prvo za Mamića starijeg, pa onda i za mlađeg. Taman toliko da se onda i u Poreznoj zapitaju o porijeklu tih novaca koji pokrića nemaju u njegovim aktualnim godišnjim prihodima, iako oni nisu mali i iznose oko 600.000 kuna.

Onako prigodno blagdanski, stigla je i vijest kako je najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, tvrtka Teva, inače vlasnica Plive, pristao platiti više od 500 milijuna dolara kazne zbog podmićivanja državnih službenika u Rusiji, Ukrajini i Meksiku. Imaju oni naravno novca, preboljet će tu svoticu, iako su mogli i bolje dočekati Božić. Ako se mi u Hrvatskoj prisjetimo prošlog Božića, vidjet ćemo da je taman tih dana na Pantovčak sletio Tihomir Orešković i postao mandatar nove hrvatske Vlade. Došao je upravo iz te iste Teve, došao je u pratnji predstavnika HDZ-a i Mosta, stranaka koje i danas vladaju Hrvatskom, mandat mu je dala i danas aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a čovjek je predstavljen kao vrhunski ekonomski stručnjak, dokazano sposoban menadžer koji dolazi iz jedne od najvećih i najjačih svjetskih farmaceutskih kompanija. Sada vidimo, došao je iz kompanije koja je korumpirala cijele države kako bi ostvarivala veći profit, a u Hrvatskoj se nije morala baviti takvim rabotama jer su ovdje, mimo rezultata izbora, progurali svog čovjeka na čelo cijele države. Toliko o sposobnim menadžerima i poštovanju volje naroda iskazane na parlamentarnim izborima. Teva će platiti tamo neku kaznicu, što je njima 500 milijunčića, a mi zaboraviti što se u stvari kod nas događalo koliko jučer. Gdje su danas ljudi koji su menadžera Teve doveli na vlast? Hvala na pitanju, tu su i dalje, nikome nije pala ni dlaka s glave, nedostaje samo Tomislav Karamarko.

Našlo bi se ovakvih vijesti još. Recimo o bankama diljem svijeta kojima su odrezane kazne za loše ili nezakonito poslovanje. Iako je to obična obmana, jer od naroda izabrani predstavnici niza država spašavaju banke na grbači tog istog naroda koji ih bira. Zadnji su Talijani, koji se imaju zadužiti za 20 milijardi eura kako bi spasili svoje najugroženije banke.

Kad se vratimo našoj močvari i poreznim problemima Davora Šukera, vidimo i rezultate njegove vladavine HNS-om pod patronatom Zdravka Mamića. Nikada u dva i pol desetljeća nogometne povijesti hrvatska nogometna reprezentacija nije bila predmet tako sustavnog sabotiranja od strane vlastitih navijača. Ako stvari ostanu iste, prije ili poslije, mora se dogoditi da repka bude izbačena s velikog međunarodnog natjecanja, europskog ili svjetskog prvenstva. Nikada nije bilo više mržnje i podijeljenosti, nikada manje vjere u sudačko poštenje, a prvenstvo je uvijek regularno samo do one točke kad se zna da je Dinamo siguran prvak države. I naravno da Šuker i prijatelji ne trebaju sumnjati ili dovoditi u pitanje povezanost srodnih klubova Dinama i Lokomotive, koji u međusobnim susretima gaje nevjerojatnu neizvjesnost tako da je od mogućih 72, Dinamo osvojio 70 bodova, što je svjetski raritet dostojan Guinnessove knjige rekorda. Ako taj gnojni čir pukne i završi još većim nasiljem, vjerojatno će i tada moćnici hrvatskog nogometa, poput Šukera, ostati u sedlu i usput pljuvati po nogometnim huliganima i u drugima tražiti razlog problema.

Neće pogledati svoj odraz u ogledalu niti se zapitati jesu li oni baš toliko bezgrešni. Ili možda njihova pojava i djela ljude iritiraju do te mjere da čak ni reprezentacija više nije svetinja, već taoc. Ali ne vlastitih navijača, već osumnjičenika za teška kriminalna djela koji upravljaju hrvatskim nogometom.
Božić je, vrijeme razumijevanja i praštanja. Recimo da je Šuker u win-win situaciji. Gdje ćeš ljepše. Predsjednik HNS-a treba platiti porez državi kojoj je silno privržen zbog pomoći prijateljima u čiju nevinost silno vjeruje, a koji su od te iste države nepravedno optuženi i progonjeni. Tako se i happy end nameće sam po sebi. Država treba uvidjeti vlastite zablude, sudovi utvrditi nevinost Mamića, Vrbanovića i ostalih te na kraju vratiti Davoru Šukeru preplaćeni porez ako ga on ikada doista plati.

Kad bogati plaču, liju se lažne suze. To je kao kad krokodili plaču dok nemilosrdno gutaju plijen u močvarnim vodama. Pa opet, valja se nadati. Da će im, prije ili poslije, poneki zalogaj zapeti u grlu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.